ms.detector.media
Юлія Поліковська
23.05.2023 16:17
У Львові затримали шахраїв, які через фішингові сайти викрадали кошти з карток громадян
У Львові затримали шахраїв, які через фішингові сайти викрадали кошти з карток громадян
Зловмисники розсилали смс та розміщували в соцмережах оголошення про можливість отримання допомоги від держави.

Прокурори Львівської обласної прокуратури повідомили про підозру вісьмом учасникам злочинної організації, яка обкрадала українців за допомогою фішингових сайтів. Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

За даними слідства, зловмисники масово розсилали смс та розміщували оголошення в соцмережах з інформацією про можливість отримання допомоги від держави. Зокрема, для внутрішньо переміщених осіб або одноразової допомоги від президента.

До повідомлень додавали посилання на фейкові сайти банківських установ. На них потерпілі вводили свої справжні дані для доступу до онлайн-банкінгу. Наразі роботу цих фішингових сайтів заблоковано.

«Таким чином члени організації отримували коди доступу до банківських рахунків потерпілих та могли викрадати їх кошти. За попередньою інформацією, таким чином учасники групи заволоділи 6 млн грн», — зазначено в повідомленні.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони, десятки сім-карток операторів зв’язку, комп’ютери та ноутбуки, електронні накопичувачі інформації, банківські картки, понад 150 тис. гривень та близько 5,5 тис. євро готівкою.

Наразі вирішується питання про обрання затриманим запобіжних заходів та накладення арешту на їхнє майно, тривають слідчі дії.

Нагадаємо, до кіберполіції за п’ять місяців цього року надійшло понад 15 тисяч звернень від громадян, які постраждали від фішингових атак.

Фото: Львівська обласна прокуратура / фейсбук

ms.detector.media