ms.detector.media
Валерія Буняк
20.05.2023 12:40
Кіберполіція зафіксувала понад 15 тисяч звернень про фішингові атаки з початку 2023 року
Кіберполіція зафіксувала понад 15 тисяч звернень про фішингові атаки з початку 2023 року
Головний інспектор Департаменту кіберполіції Роман Сочка рекомендує громадянам одразу заходити на сайт кібербезпеки і заповнювати анкету, якщо вони постраждали від фішингових атак.

Департамент кіберполіції за п’ять місяців цього року отримав понад 15 тисяч звернень від громадян, які постраждали від фішингових атак. Про це повідомив головний інспектор Департаменту Роман Сочка на пресконференції «Баланс безпеки — як захистити українських користувачів інтернету від фішингових атак?», передає «Укрінформ».

«Від фішингових атак страждають громадяни не лише фінансово, від цих атак, у тому числі, страждають їхні персональні дані. Крім того, страждають органи державної влади, бо спецслужби країни-агресора отримують їхні дані, використовуючи фішингові атаки, і це дійсно питання нацбезпеки.

Що стосується наслідків для звичайних громадян, то на сьогодні за 5 місяців ми отримали понад 15 тисяч звернень щодо потерпілих від цих атак, і сума матеріальних збитків становить мільйони гривень», — розповів він.

На думку Сочки, фільтрувати фішингові сайти потрібно якомога швидше, «оскільки ми не можемо чекати, поки зареєструється кримінальне провадження, поки слідчий суддя дасть ухвалу суду на блокування ресурсу, поки інтернет-провайдер заблокує той чи інший ресурс». Він уточнив, що йдеться насамперед про фільтрацію ресурсів, які вважаються фішинговими, а не про їх блокування.

Представник кіберполіції пояснив, що, коли Інтерпол у Європі формує базу даних таких сайтів і відправляє інтернет-провайдерам, їх блокують у найкоротші терміни.

«У мене був досвід з нашими інтернет-провайдерами. Ми надсилали їм подібну інформацію. І блокування відбувалось не досить швидко. Тому такий механізм, який існує на цей час, фільтрації фішингових сайтів, я вважаю неефективним», — заявив Сочка.

Головний інспектор Департаменту кіберполіції рекомендує громадянам одразу заходити на сайт кібербезпеки і заповнювати анкету, якщо вони постраждали від фішингових атак.

Нагадаємо, на початку березня в Україні запрацювала система автоматичного блокування сайтів.

Водночас Інтернет асоціація України звернулася до влади з проханням призупинити дію розпорядження про впровадження автоматичної системи фільтрації фішингових доменів. В асоціації наголошують, що це може призвести до блокування необмеженої кількості сайтів.

Згодом асоціація заявила, що готова оскаржити в суді систему автоматичної фільтрації сайтів у разі неусунення ризиків національній безпеці.

На думку фахівців, централізована автоматична система має стратегічні технологічні вразливості, які ставлять під загрозу весь сегмент українського інтернету і створюють загрози національній безпеці.

Ілюстрація: сайт ITech

ms.detector.media