ms.detector.media
Ігор Куляс
18.05.2023 09:00
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8-9 травня 2023 року. Резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 8-9 травня 2023 року. Резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» і Суспільний ― стисло.

Повну версію моніторингу за 8-9 травня 2023 року читайте тут

Передмова. Про зміни графіку роботи учасників телемарафону і про зміну вибору днів для моніторингу 

Відбулася істотна зміна розкладу роботи учасників телемарафону. Якщо раніше графік був «повзучим» і будувався за певним алгоритмом, то з 17 квітня 2023 року кожен канал чи медіагрупа отримали в ефірі марафону фіксовані щотижневі слоти. Кілька учасників телемарафону підтвердили це «Детектору медіа». Два тижні потому я зафіксував ось такий графік роботи каналів / медіагруп у телемарафоні:

Канал

пн

вт

ср

чт

пт

сб

нд

«1+1»

12–18

 

6–12

 

18–24

0–6

12–18 (через тиждень)

ICTV та СТБ

18–24

0–6

12–18

 

6–12

 

12–18 (через тиждень)

«Інтер»

 

6–12

 

18–24

0–6

12–18

 

«Рада»

0–12

 

18–24

0–6

12–18

 

 

Суспільне

 

18–24

0–6

12–18

 

6–12

18–24

«Ми — Україна»

 

12–18

 

6–12

 

18–24

0–12

 

Як і раніше, по неділях о 20-й по черзі виходять тижневики каналів «1+1» і ICTV.

Маю припущення, що сталий графік полегшить планування редакціям. Загалом його перевагами вважаю те, що ефірний час майже порівну розподілений між каналами (крім хіба що «Інтера», який тут має лише чотири 6-годинних блоки, тимчасом як решта учасників марафону має по п’ять). Крім того, на кожен канал протягом тижня припадають усі можливі відтинки доби.

Очевидних слабких місць подібного графіку я бачу лише два. По-перше, незрозумілим рішенням виглядають «подвійний» слот «Ради» (з 00:00 до 12-ї години по понеділках) і навіть «потрійний» слот «України» (з 18-ї суботи до 12-ї неділі). Це при тому, що цим каналам явно бракує ресурсу або вміння якісно планувати роботу — їхні «здвоєні» блоки на межі доби (з 18-ї до 6-ї ранку наступного дня) переважно складалися з повторів, були також проблеми з оперативністю. 4 травня телеканал «Рада» у нічному блоці взагалі запустив більш ніж п’ятигодинний запис засідання Верховної Ради. Поки по всій країні якраз була повітряна тривога, а з третьої ночі ворог атакував «шахедами» Київ і Одесу. Редакція ж «прокинулася» і перервала парламентську трансляцію лише о 5:12, щоб повідомити про цю атаку!

По-друге, неочевидним виглядає вибір слоту 12:00–18:00 у неділю для почергового ведення каналом «1+1» і медіагрупою «StarLightMedia». Адже по неділях о 20-й саме ці два учасника телемарафону теж почергово випускають в ефір свої тижневики. За новим графіком, ці канали почергово матимуть у неділю денний 6-годинний слот, а своїм тижневиком щоразу «розбиватимуть» вечірній слот Суспільного. Чи не логічніше було б, аби саме ці два учасники телемарафону й ділили між собою слот о 18:00–24:00?

З цією зміною графіка роботи каналів у телемарафоні «Детектор медіа» змушений дещо змінити підхід до вибору днів для моніторингу.  Якщо, як і раніше, щоразу аналізувати одну повну добу, це погіршить вибірку за телеканалами або обмежить їхній моніторинг щоразу однаковим часовим слотом.

Відтак, починаючи з цього тижня, в кожному моніторингу аналізуватиметься всі шість каналів, але по 4 години ефіру. Та за два суміжних дня: понеділок і вівторок, вівторок і середа тощо. Ці дві доби на тиждень і години з ефірних блоків кожного каналу ми вибиратимемо довільно. У розділі подій / тем, які не висвітлювалися телемарафоном, будуть зазначатися лише ті, які оприлюднювалися більшістю стрічок новин протягом того часу доби, який аналізується.

Цей моніторинг починаємо з понеділка й вівторка 8 і 9 травня.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірних блоків

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Лише о 9-й ранку, замість новин, ефірний блок починався відеозверненням президента Володимира Зеленського, а вже згодом був випуск новин. До основних випусків на початках ефірних годин додали короткі 3-хвилинні випуски новин посередині блоків (на 30-х хвилинах). На мою думку, ця ідея має право на життя. Але навіщо потрібні ще й «новини коротко», які начитують гостьові ведучі тривожними голосами під тривожну музику у випадковий час? Наприклад, в ефірній годині 7:00–8:00 «новини коротко» були перед самими штатними 3-хвилинними новинами о 7:30. І (як часто буває на каналі «Рада») в цих «новинах коротко» із трьох повідомлень було два відверто піарних матеріали.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була такою: кожна ефірна година починалася випуском новин і продовжувалася гостьовою студією. Випуски новин були різного хронометражу (15, 30 і навіть 45 хвилин).

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: ефір був розбитий на 30-хвилинні блоки, які складалися навпіл з випуску новин і гостьової студії. О 20-й годині був годинний підсумковий випуск, отже наступні 30 хвилин були гостьовими. Не було гостьових студій у двох блоках, о 18:15 було відеозверннення президента Зеленського, о 21:45 — фільм.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» тепер складається з 10-хвилинних випусків новин, які виходять в ефір щопівгодини (на початку і на 30-й хвилині кожної години), решта часу — гостьові студії, в яких значну частину також займають сюжети з підводками. Відтак гостей в ефірі «Інтера» стало ще менше, ніж раніше.

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичайною: кожна ефірна година починалася приблизно 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку Суспільного була такою: ефірні години починалися випусками новин (30-хвилинним о 18-й і 15-хвилинним о 19-й). О 20-й був годинний підсумковий випуск, відтак вся година з 21-ї була гостьовою.

Основні теми дня 

8 травня

Нічна ворожа ракетна атака по Києву й Одещині. В ефірі телеканалу «Рада» робили 6 прямих ввімкнень з місць падіння уламків у Києві й одне ввімкнення з Одеси. У студії тему обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, речником командування Повітряних Сил Юрієм Ігнатом і речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком. В ефірному блоці каналу «1+1» робили три прямих ввімкнення з різних місць падіння уламків збитих дронів у Києві. З гостями тему не обговорювали, про обстріли Одещини повідомляли лише коротко в новинах. В ефірі каналів ICTV та СТБ тему розкривали двома різними репортажними сюжетами про наслідки атаки дронів у Києві й прямим ввімкненням з Одеси про наслідки ракетної атаки в області.

Бої під Бахмутом, Мар’їнкою та Авдіївкою. В ефірі телеканалу «Рада» тему обговорювали у студії з командиром роти ударних безпілотників 92-ї окремої мехбригади Юрієм Федоренком і директором «Українського інституту майбутнього» Вадимом Денисенком. В ефірі «1+1» тему згадували лише в коротких повідомленнях у новинах. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ за темою були пряме ввімкнення кореспондента з Донеччини і репортажний сюжет про бої на східному фронті. У студії тему обговорювали з головою Донецької ОВА Павлом Кириленком і з речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем.

Зміна травневих свят указом президента. В ефірі телеканалу «Рада» тему обговорювали з першим заступником голови ВР Олександром Корнієнком і з міністром культури та інформполітики Олександром Ткаченком. В ефірі каналу «1+1» говорили з народною депутаткою Євгенією Кравчук. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ тему обговорювали з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і з головою Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем.

9 травня

Бої під Бахмутом, Мар’їнкою та Авдіївкою. В ефірному блоці «Інтера» за темою були репортажні сюжети про бої у Бахмуті, і про бої під Авдіївкою, два оглядових сюжета — загалом про ситуацію на східному фронті і про бої під Кремінною на Луганщині, Тему обговорювали з бійцем батальйону «Свобода» Володимиром Назаренком. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» тему згадували лише в коротких повідомленнях у новинах. В ефірі  Суспільного був оглядовий сюжет про бої під Бахмутом. У гостьовій студії тему обговорювали з речником Сил оборони Таврійського напрямку Валерієм Шершнем, командиром 127-ї бригади ЗСУ Романом Грищенком і командиром підрозділу «Terra» у складі окремої штурмової бригади Миколою Волоховим.

Нічна ракетна атака по Дніпру і Києву. В ефірі каналу «Інтер» про це розповідали короткими повідомленнями в новинах, робили пряме ввімкнення кореспондентки з Дніпра. В гостьовій студії ці події обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк і з речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом. В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» тему згадували коротко в новинах, у студії частково обговорювали з заступником Київського міського голови Володимиром Бондаренком. В ефірному блоці Суспільного був репортажний сюжет про наслідки влучання уламків ракети в будинок у Дніпрі,

Зміна травневих свят указом президента. В ефірі каналу «Інтер» тему лише коротко згадували в новинах. В ефірі каналу «Ми — Україна» тему обговорювали з народною депутаткою Євгенією Кравчук. В ефірному блоці Суспільного зробили бекґраундовий сюжет про історію свята Дня Європи в країнах ЄС і в Україні. Говорили з міністром культури Олександром Ткаченком, з пані послом Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен, народними депутатами Володимиром В’ятровичем і Микитою Потураєвим та з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. 

Новинна складова ефірів

Новинна складова цих 4 годин ефірного блоку каналу «Рада» була такою: репортажних сюжетів не було жодного, було 8 репортажних прямих ввімкнень (ще одне ввімкнення було не репортажним). У гостьовій студії каналу побувало 3 гостя-ньюзмейкера. Прямі ввімкнення робили з двох місць влучання уламків збитих ворожих дронів у Києві (загалом було 6 ввімкнень), ввімкнення з Одеси про нічний ворожий обстріл. І ввімкнення з Харкова про бої на Куп’янському і Лиманському напрямках.

Новинна складова проаналізованих 4 годин ефіру каналу «1+1» складалася з одного репортажного сюжету, 8 репортажних прямих ввімкнень (ще одне було не репортажним, а радше бекграундовим), в гостьовій студії побувала одна ньюзмейкерка. Репортажний сюжет був про життя прифронтової Богоявленки і бої близ Вугледару. Прямі ввімкнення — про наслідки падіння уламків збитих дронів у Києві в різних місцях, про підготовку чергового пакету санкцій ЄС проти Росії, про відзначення Дня пам’яті та примирення в Берліні й Лондоні, про фестиваль «Українська весна» в Швеції і про нову експозицію в Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Новинна складова ефіру каналів ICTV та СТБ була такою: 8 репортажних сюжетів, 3 прямих ввімкнення і 3 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про наслідки нічної атаки дронів на Київ, про бої на східному фронті, про запуск водогону в прифронтовому селищі Плавні на Запоріжжі, про наслідки ворожого обстрілу Комишувахи на Запоріжжі, про наслідки масованого ворожого обстрілу Нікополя, про святкування коронації Чарльза і про відбудову села Циркуни на Харківщині. Прямі ввімкнення були про черги вантажівок на кордоні з Польщею, про наслідки ракетної атаки ворога по Одещині і про ситуацію на Донеччині.

Новинна складова ефірного блоку каналу «Інтер» була такою: 8 репортажних сюжетів, 5 прямих ввімкнень, у студії побував один гість-ньюзмейкер. Сюжети були про бої під Бахмутом, про роботу артилеристів на САУ «Гвоздика», про бої під Авдіївкою і виживання цивільних у місті, про наслідки бомбування Марганця з дронів, про підрив гранати в квартирі у Хмельницькому, про наслідки ворожих обстрілів і бомбувань Сумщини, про наслідки атаки дронами по Києву 8 травня, про вишкіл добровольців бійцями батальйону «Вовки Да Вінчі» на Буковині. Прямі ввімкнення були про наслідки вечірніх ракетних ударів по Харкову, про ворожі обстріли прикордонних громад Сумщини, про нічну ракетну атаку на Дніпро, про ситуацію з обстрілами в Запорізькій області і про ракетну атаку по Одещині.

Новинна складова каналу «Ми — Україна» була такою: один репортажний сюжет, 5 прямих ввімкнень (чотири з них робили журналісти інших видань). Тобто основа інформаційного наповнення — робота репортерів — на каналі залишається вкрай недостатньою. Натомість у гостьових студіях побувало 9 ньюзмейкерів. Сюжет був звітом з пресконференції Зеленського й Урсули фон дер Ляєн. Прямі ввімкнення були про святкування Дня Європи у Львові, про виступ Олафа Шольца в Європарламенті, про рішення Європарламенту щодо фінансування снарядів для України, про святкування Дня Європи в Латвії й Австрії.

Новинна складова ефіру Суспільного була представлена 5 репортажними сюжетами та 4 прямими ввімкненнями. У студії каналу побували 8 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про візит Урсули фон дер Ляєн до Києва, про урочистості до Дня Європи у Львові, про наслідки влучання уламків ракети в будинок у Дніпрі, про погашення нової серії патріотичних марок «Укрпошти» в Хмельницькому і спецрепортаж про справу щодо колаборантки з села Підвисоке на Харківщині. Прямі ввімкнення були про антиросійську акцію у Варшаві й три прямих ввімкнення з Ліверпуля про підготовку до першого півфіналу «Євробачення». 

Гостьові студії

У гостях у телеканалу «Рада» за 4 досліджених години ефіру побували 3 гостя-ньюзмейкера, 5 речників, 5 експертів і 3 учасника подій. Із першим заступником голови Верховної Ради Олександром Корнієнком говорили про указ президента встановити День Європи 9 травня і про прогнози щодо майбутнього саміту НАТО в Вільнюсі. Про зміни святкових днів говорили також із міністром культури та інформполітики Олександром Ткаченком. З головою Вишгородської районної державної адміністрації Олексієм Данчиним говорили про програми з відновлення зруйнованих і пошкоджених ворогами житлових будинків під час окупації. З іншими гостями обговорювали події на фронті, наслідки ворожих обстрілів і нічної атаки дронами, успішну роботу української ППО, внесок українців у розгром гітлерівської Німеччини, можливі провокації Росії 9 травня. проблему втрати паперових архівів внаслідок обстрілів росіян та інші теми.

У гостьових студіях каналу «1+1» за 4 години побувало 9 гостей. Одна з них була ньюзмейкеркою, 5 експертами і 3 учасниками подій. Із народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про зміну травневих свят, запропоновану президентом. З іншими гостями обговорювали психологію росіян і силу пропаганди Кремля, історичні паралелі між нацистською Німеччиною і нинішньою Росією, спроби заборони українських прапорів разом із російськими в Німеччині, лідерство Великої Британії під час Другої світової війни і в нинішній коаліції підтримки України, історію боїв на Київщині у 2022 році та історичні паралелі з Другою світовою, участь західних бізнесів у майбутній відбудові України, НАТОвські стандарти в парамедицині та інші теми.

В ефірі каналів ICTV та СТБ було 6 гостей: 3 ньюзмейкера й по одному речнику, раднику та експерту. З віцеспікеркою парламенту Оленою Кондратюк говорили про ізраїльський досвід життя у стані війни, депортацію українських дітей Росією та архітектуру світової безпеки. Про ситуацію в окупованому Мелітополі говорили з міським головою Іваном Федоровим, про ситуацію на Донеччині — з головою ОВА Павлом Кириленком. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту й дії окупантів напередодні українського контрнаступу, пропозиції президента щодо зміни свят, обриси української перемоги над Росією, необхідність державних інвестицій у розвиток історичної науки та інші теми.

У студіях каналу «Інтер» побувало лише 5 гостей. З них один був ньюзмейкером, два речниками, один експертом і один учасником подій. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З іншими гостями обговорювали нічну ракетну атаку ворога, перспективи розвитку української системи ППО, зміни в ставленні росіян до війни і ситуацію на східному фронті.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» протягом проаналізованих у моніторингу чотирьох годин побувало 9 ньюзмейкерів і два експерта. Про євроінтеграційні і євроатлантичні перспективи говорили з віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною, народною депутаткою Євгенією Кравчук, заступником міністра закордонних справ Євгеном Перебийнісом. З послом України у Великій Британії Вадимом Пристайком обговорювали «Євробачення» і допомогу британців Україні. Про стан енергосистеми говорили з головою НКРЕКП Костянтином Ущаповським. З заступником міського голови Києва Володимиром Бондаренком говорили про ліквідацію наслідків дронових та ракетних атак по столиці. З іншими гостями обговорювали питання виселення Московського патріархату з українських культових споруд, ситуацію у Придністров’ї, створення реєстру для компенсації українцям збитків, заподіяних російською війною, значення знищення українською ППО гіперзвукової ракети «Кинджал», можливий вплив результатів українського контрнаступу на політику основних світових геополітичних гравців та інші теми.

На Суспільному за чотири проаналізованих години побувало 19 гостей: 8 ньюзмейкерів, 2 речника, 3 радника, журналіст, експерт і 4 учасника подій. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про парад у Москві й про останні пакети збройової допомоги від партнерів. Тему зміни травневих свят обговорювали з міністром культури Олександром Ткаченком, посолкою Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен і народними депутатами Володимиром В’ятровичем та Микитою Потураєвим. З гендиректором «Укрпошти» Ігорем Смелянським говорили про нову серію поштових марок, присвячену «Гвардії наступу». Про ворожі обстріли Часового Яру говорили з начальником міської військової адміністрації Сергієм Чаусом. З іншими гостями обговорювали підсумки візиту Урсули фон дер Ляєн до Києва, ситуацію на різних ділянках фронту, мобілізацію цивільних жителів окупованого Маріуполя, парад у Москві й участь у ньому лідерів кількох пострадянських країн, справи проти колаборантів, вручення Пулітцерівської премії команді українських журналістів, антиросійські акції в Європі та інші теми. 

Порушення стандартів

У проаналізованих 4 годинах ефірного блоку каналу «Рада» було 237 порушень стандартів, це близько 59 порушень на годину ефіру. Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 141 раз. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 67 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Друге місце посідали абстрактні псевдопосилання. Стандарт точності порушували в різні способи 24 рази. Стандарт повноти — 4 рази. Стандарт доступності подачі інформації порушили один раз, інші стандарти не порушували.

У проаналізованих 4 годинах ефіру каналу «1+1» загалом було 311 порушень, а це — майже 78 порушень на годину ефіру. Найбільше — 229 разів — порушували стандарт відокремлення фактів від думок, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 51 раз, найчастіше це була фактична інформація без будь-яких посилань на її джерела й узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 13 разів, стандарт повноти інформації — 11, стандарт доступності подачі інформації — 7 разів. Інші стандарти не порушували.

У проаналізованих ефірних годинах каналів ICTV та СТБ порушували стандарти 345 разів, це близько 86 разів на ефірну годину! Дуже багато було порушень стандарту відокремлення фактів від думок, — 257. Майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 66 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації й узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 18 разів, майже все це були невідповідності між картинкою і текстом за кадром. Двічі було порушено стандарт повноти інформації і двічі — стандарт доступності її подачі. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували в проаналізованій частині ефіру 258 разів, 64,5 раза на годину. Найбільше — стандарт відокремлення фактів від думок (171 раз). Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 67 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 16 разів, повноти інформації і оперативності — по два рази. Інші стандарти не порушували.

Загалом журналісти каналу «Ми — Україна» порушували стандарти 212 разів за 4 години ефіру, це 53 порушення на ефірну годину. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 144 рази, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 31 раз, найбільше було узагальнених псевдопосилань, як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 26 разів, усе це було некоректне використання картинок, як для «перекривання» матеріалів у новинах, так і в якості «ілюстрацій» до прямих ввімкнень і розмов з гостями. Стандарт повноти інформації порушували 6 разів, стандарт доступності подачі інформації — 5. Інші стандарти не порушували.

Цього разу порушень стандартів в ефірі Суспільного було відносно менше, ніж у попередніх двох моніторингах, але все одно дуже багато, як для суспільного мовника. Загалом 70, тобто по 17,5 порушень на годину ефіру в середньому. Найгірше те, що найбільше порушували стандарт достовірності — 34 рази. І з них 28 були неперевіреними посиланнями на соцмережі, телеграм-канали і сайти. Звісно, це добре, що редакція чесно каже, що бере інформацію з мережі (я маю припущення, що інші канали в телемарафоні теж так роблять, але приховують це за розмитими посиланнями). Проте стає очевидним, яку кількість інформації суспільний мовник подає в марафоні з високим ризиком поширити неправдиві факти чи думки. Інтернет в умовах гібридної війни особливо вразливий до дезінформації — приклади різноманітних зламів офіційних сторінок зовсім непоодинокі. Тож інформацію з мережі слід додатково перевіряти. По 14 разів порушували стандарт точності (невідповідності картинки, як в новинах, так і в розмовах з гостями) і стандарт відокремлення фактів від думок (емоційні оцінки журналістів у новинах). Стандарт доступності інформації порушували 6 разів, стандарт повноти — двічі. Інші стандарти не порушували. 

Інші позиції 

В ефірі марафону не повідомлялося про такі події / теми дня:

8 травня

  1. У Скадовську окупанти згортають роботу окупаційних адміністрацій та вивозять документи, — Генштаб.
  2. Більше 70% українців вважають, що йти на компроміс з Росією не можна, — опитування Центру Разумкова.
  3. НАТО підвищив готовність авіації після інциденту з російським Су-35 у Чорному морі.
  4. Міненерго і «Укренерго» спростували фейки про введення графіків відімкнень світла.
  5. Голову Київської облради від «Слуги народу» депутати відправили у відставку.
  6. Апеляційний суд залишив Насірова під арештом і не змінив заставу.
  7. Окупанти розпочали мобілізацію в окупованому Маріуполі, — мер міста.
  8. Двоє правоохоронців підозрюються у згвалтуванні неповнолітньої дівчини у Черкасах.
  9. «Європейська солідарність» заявила про тиск у Раді: нардепа Гончаренка не пустили за кордон на конференцію.
  10. Євростат нарахував майже 4 мільйони українців, яким надають тимчасовий захист у ЄС.
  11. У Києві піднявся рівень води, низка заплавних територій затоплена.
  12. У США впевнені, що українці збили російську ракету «Кинджал» комплексом Patriot, — CNN.
  13. У ГУР розповіли, що «відразу відкинули» план Червінського.
  14. bsp;      Туреччина відкинула пропозицію США передати Україні російські С-400.
  15. Росія активно вербує на війну в Україні трудових мігрантів з Центральної Азії, — британська розвідка.
  16. Росія навряд чи здатна проводити скоординовані оборонні операції по всій лінії фронту, — ISW.

9 травня

  1. Парламент Франції визнав «групу Вагнера» терористичною організацією.
  2. З-під Бахмута втекла бригада Міноборони Росії, — ЗСУ.
  3. Під Бахмутом від російського обстрілу загинув відеожурналіст агентства «Франс-Прес»
  4. На Запоріжжі окупанти депортують дітей та бюджетників до Бердянська, — Генштаб.
  5. Британія готується передати Україні ракети великої дальності, — Washington Post.

 

Піар:

В ефірі каналу «Рада» було 4 прояви політичного піару. Всі — у вигляді «паркетних» повідомлень. Двічі в позитивному контексті згадували керівника Офісу президента Андрія Єрмака, і по разу його радника Михайла Подоляка і прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

В ефірі каналу «1+1» було три прояви політичного піару. Всі три були невиправданими контекстом розмови згадками фракційної приналежності до «Слуги народу» народної депутатки Євгенії Кравчук — в гостьовій студії і в синхронах.

В ефірі каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — недоречне цитування допису радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка в соцмережі.

Проявів політичного піару в ефірі Суспільного, ICTV та СТБ, «Інтера» не було.

Російські наративи та токсичні медійні персонажі:

Російських наративів у проаналізованих годинах ефіру каналу «Рада» не було, ефір вели двоє токсичних ведучих: Тетяна Гончарова та Максим Зборовський.

Російських наративів у проаналізованих годинах ефіру каналу «Інтер» не було, новини вела токсична ведуча каналу Анастасія Даугуле.

Наративів російської пропаганди і токсичних медійних персонажів в ефірах Суспільного, «1+1», ICTV та СТБ, «Ми Україна» не було.

ms.detector.media