ms.detector.media
Гала Скляревська
18.04.2023 15:45
Більшість українців відмовилася і від російської пропаганди, і від російських опозиційних ЗМІ — дослідження «Детектора медіа»
Більшість українців відмовилася і від російської пропаганди, і від російських опозиційних ЗМІ — дослідження «Детектора медіа»
Авдиторія зацікавлена в українському продукті.

Серед змін у медійних вподобаннях українців, які відбулися за останній рік, — потужне зростання зацікавленості продуктами українського виробництва і присвячених українській історії та культурі; контентом суспільно-політичної тематики, а також матеріалами від воєнних експертів. Про це свідчать дані Індексу медіаграмотності, який визначає «Детектор медіа».

56% респондентів почали частіше дивитися продукт українського виробництва. Разом із цим від 68% до 81% повністю відмовилися від медіапродуктів російського виробництва (зокрема й музики), офіційного та «опозиційного» суспільно-політичного контенту.

Також дослідження зафіксувало значне падіння частки тих, для кого важлива розважальна функція медіа, — з 28% до 12% за два роки (2020-2022). І навпаки, частка аудиторії, яка вважає, що головною місією ЗМІ є інформування громадян про суспільно важливі події, значущо зросла з 63% до 69%. 

 

Про дослідження: загальнонаціональне кількісне опитування проводилося компанією «New Image Marketing Group» на замовлення «Детектора медіа» у грудні 2022 — січні 2023 року. Дані зібрані за допомогою інтерв’ю face-to-face за допомогою планшета за стандартизованим опитувальником (CAPI), що проводилися серед жителів України віком від 18 років особисто. Вибірка: 1200 респондентів, репрезентативна за віком, статтю, областю і типом населеного пункту (за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та АР Крим).

Дослідження проведене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

ms.detector.media