ms.detector.media
Юлія Поліковська
18.04.2023 12:20
Рада ЄС підтримала приєднання України до зони вільного роумінгу
Рада ЄС підтримала приєднання України до зони вільного роумінгу
Коли рішення приймуть остаточно, українцям не доведеться сплачувати додаткові збори за користування мобільним зв’язком у ЄС.

Рада ЄС підтримала ініціативу приєднання України до зони вільного роумінгу Євросоюзу. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

За його інформацією, остаточне рішення ухвалюватиме комітет із питань торгівлі асоціації Україна – ЄС, адже пропозицію про спільний роумінг передбачено включили до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Михайло Федоров запевнив, що Міністерство цифрової трансформації, НКЕК, оператори та телекомунікаційний регулятор вже працюють над тим, щоб Україна якнайшвидше приєдналася до спільного роумінгу.

В подальшому, якщо у ЄС таке рішення ухвалять, українцям не доведеться сплачувати жодних додаткових зборів за користування мобільним зв’язком під час подорожей у країни ЄС, а мандрівники з ЄС отримають ті самі права під час відвідування України.

«Ціни на дзвінки близьким у Європі для українців знизяться. Оператори не списуватимуть по 30 гривень за хвилину розмови. Не треба буде й змінювати SIM-картки під час поїздок Європою. Крім цього, права споживачів будуть захищені за правилами ЄС», — пояснив міністр.

Як відомо, торік ЄС запровадив доступний та безоплатний роумінг для українських біженців, який забезпечували 24 мобільні оператори ЄС та три мобільні оператори України.

Нагадаємо, за даними Національної комісії з питань регулювання зв'язку, кількість абонентів мобільного зв'язку в Україні за рік зменшилася на 6,6 мільйона користувачів, тобто 12%.

Фото: neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu

ms.detector.media