ms.detector.media
Олексій Півторак
06.04.2023 09:26
«Українська армія от-от вийде з міста». Як анонімні проросійські телеграм-канали воюють за Бахмут
«Українська армія от-от вийде з міста». Як анонімні проросійські телеграм-канали воюють за Бахмут
Росіяни використовують перевірені методи пропаганди, щоби схилити українців відступити з Бахмута.

In English

Проросійські телеграм-канали використовують тему захоплення Бахмута для підняття духу росіян і демотивації українців. «Детектор медіа» проаналізував понад 4,6 тисячі повідомлень у проросійських телеграм-каналах за перші три тижні березня й викриває методи пропаганди, за допомогою яких Росія інформаційно воює за Бахмут.

Наприкінці лютого й на початку березня 2023 року пошук слова «Бахмут» українськими користувачами гугла сягнув максимуму за всю історію спостережень. Про таке ж зацікавлення Бахмутом свідчать гугл-тренди серед російських користувачів і у світі загалом. Зростання уваги до цього міста розпочалось у перші тижні 2023 року, на фоні заяв про відступ української армії із Соледара.

Попри те, що в Бахмуті й довкола нього більш ніж пів року йдуть бої, пропаганда подає ситуацію так, ніби росіяни вже завоювали місто.

Ми проаналізували повідомлення у проросійських та окупаційних телеграм-каналах, список яких раніше виокремили в рамках дослідження «Кремлівська гідра». З 1 до 21 березня повідомлення про Бахмут з’являлися у 165 із 311 проаналізованих телеграм-каналів. Дані про публікації в цих телеграм-каналах надала компанія TeleZip / Mantis Analytics.

У цьому тексті розповідаємо про ключові методи, які пропаганда використовує, щоб розповідати про Бахмут.

Перемога історичної пам’яті. Пропагандистські телеграм-канали вживають слово «Бахмут» частіше, ніж «Артемівськ»

На момент окупації частини території Луганщини й Донеччини у 2014 році Бахмут мав назву Артемівськ. Місто (з оригінального Бахмута) перейменували комуністи у 1924 році на честь одного із засновників Донецько-Криворізької Радянської Республіки Федора Сергєєва, який мав псевдонім Артем. Він помер у 1921 році, похований у Москві під стіною Кремля поміж інших «будівничих» Радянського Союзу.

У 2014 році Бахмут протягом чотирьох місяців був окупований Росією. Вже у квітні 2015 року, після звільнення Бахмута, в Україні почалася декомунізація. Радянському «Артемівську» повернули українську назву, але практика вживання двох назв міста залишилася. Згідно із гугл-трендами, слово «Артемівськ», порівняно зі словом «Бахмут», в Україні вживали частіше, ніж у Росії.

Пропагандистські телеграм-канали продовжують паралельно вживати радянську й історичну назви Бахмута. Вони пишуть слова «Бахмут» та «Артемівськ» в одному повідомленні у 47% випадків. Винятково слово «Артемівськ» є менш ніж у п’ятій частині повідомлень. Винятково слово «Бахмут» вживають найчастіше в українських проросійських телеграм-каналах і тих, які створили до 24 лютого 2022 року. Перші намагаються працювати як національні новинні ресурси, а другі — охоплювати аудиторії окупованих між 2014 і 2022 роками громад.

Як пропагандисти маніпулюють у повідомленнях про бойові дії в Бахмуті та чого вони хочуть досягти

За 21 день моніторингу ми зафіксували використання не менше 13 тактик пропаганди, спрямованих на формування відчуття безнадійності щодо оборони Бахмута. Автори телеграм-каналів переконували аудиторію, що місто безсумнівно і скоро опиниться під контролем росіян. 

«Перехід на особистості» і «багаторазове повторювання»

Пропагандисти намагаються піддати сумніву законність і доречність оборони Бахмута через звинувачення влади України в корупції чи захисті власних інтересів. У повідомленнях ідеться, що Бахмут є лише інструментом для підтримки іміджу Зеленського, а не стратегічною потребою української армії. Також автори заявляють про відсутність розумних людей у командуванні української армії та багаторазово повторюють тезу про конфлікт між президентом Володимиром Зеленським і Головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. Начебто Офіс президента не може погодитися на відступ із Бахмута, щоб не показувати некомпетентність командувача Сухопутних військ Олександра Сирського. Чутки про начебто конфлікт між Володимиром Зеленським і Валерієм Залужним поширюють щонайменше від листопада 2022 року. Відтоді минуло вже чотири місяці — і ні Зеленський, ні Залужний, ні будь-хто інший із керівництва держави не підтвердив наявність розбіжностей.

Регулярним повторенням меседжів, що керівники України керуються винятково власними інтересами, пропагандисти намагаються сформувати недовіру до держави в українських військовослужбовців, цивільних і міжнародних партнерів України. Зокрема, пропагандисти хочуть деморалізувати українських військових і схилити їх не слухати наказів.

«Єдина думка»

Пропагандисти просувають меседжі, що Росія повинна захопити Бахмут, навіть у, здавалося б, не пов’язаних із містом новинах. Наприклад, 15 березня у Бєлгородській області Росії пролунали вибухи. Росіяни звинуватили в них українську армію та використали цей інформаційний привід, щоб виставити українців кровожерливими, виправдати збройну агресію проти України та підтримати цим войовничість росіян. Мовляв, це підтверджує, що росіяни в Бахмуті воюють зі злочинцями й немає альтернативи перемозі Росії на полі бою.

Також пропагандистські телеграм-канали повідомляли, що українці начебто замінували дорогу до Бахмута. Єдине пояснення, яке вони запропонували, звучало так: Сили оборони готуються покинути Бахмут і відрізають шлях тим, хто буде їх переслідувати. У цьому випадку мало пов’язана із фактом відступу українських військових і не обов’язково правдива інформація використовується, щоб закріпити в читачів телеграм-каналів упевненість у тому, що скоро росіяни будуть контролювати Бахмут.

У такий спосіб росіяни намагаються сформувати відчуття безвиході для Сил оборони України в Бахмуті. 

Повідомлення бажаних новин

Техніка пропаганди «ейфорія», покликана, з одного боку, викликати радість у росіян від очікуваної перемоги, а з іншого — деморалізувати українців і прихильників України. Для цього можуть служити:

— повідомлення, що Росія вже контролює Бахмут;

— новини з цифрами, яку частину Бахмута росіяни вже начебто контролюють;

— новини про загибель українських військових чи знищення техніки;

— відео чи фото, які начебто підтверджують відступ Сил оборони України.

У кожному з цих випадків правдивість не має значення, адже в умовах відсутності повної інформації із місця подій, навіть дрібниць може бути достатньо, щоб вигідна росіянам точка зору на перебіг бойових дій утвердилася в суспільстві. Так працює метод пропаганди «ефект первинності».

Повідомленнями про близький успіх у Бахмуті росіяни також намагаються залучити до лав російської ПВК Вагнера більше людей. Ось приклад такого повідомлення із застосуванням пропагандистської тактики «не спізнися»:

«Просимо всіх патріотів поширити цю інформацію. Кожен репост наближає перемогу! Інформація для всіх охочих приєднатися до ПВК Вагнера! Саме зараз ви можете влаштуватися на роботу, взяти участь в остаточному взятті Артемівська (Бахмута) та вписати своє ім'я в історію!»

Метод пропаганди «ефект первинності» росіяни раніше використовували, наприклад, у жовтні 2022 року. Одразу після вибуху на Кримському мосту вони швидко вигадали кілька версій подій і вказували на можливих відповідальних.

«Бомбардування любов’ю»

Пропагандисти намагаються переконати тих, хто перебуває в Бахмуті, що їм варто підтримувати Росію. На цивільних орієнтовані повідомлення нібито колишніх жителів міста, які вже «евакуювалися» в державу-агресорку. Також трапляються заяви начебто жителів Бахмута, що вони за «останні 9 років багато натерпілися від української армії», чекають на прихід «справжніх визволителів» із Росії та, щоби пришвидшити це, навіть корегують вогонь по своєму місту. Тактика «бомбардування любов’ю» в таких повідомленнях застосовується, щоб виправдати жорстокість гуманними намірами.

«Бомбардування любов’ю» застосовували й у надії достукатися до військових, які обороняють Бахмут. Наприклад, поширювали публікації про інших українських військових, яким начебто «посміхнулося щастя» і вони потрапили в російський полон, де до них начебто добре ставляться.

Росіяни застосовували тактику «бомбардування любов’ю», коли порушували міжнародне право і змушували українців виїхати в Росію. Депортацію вони подають як «відпочинок у Росії», а війну проти України як «помсту за дітей Донбасу». 

«Демонізація ворога»

Ця тактика пропаганди використовується, щоби сформувати негативний образ українських військових і тих, то підтримує Україну:

— в контексті того, що українська армія начебто відступає з Бахмута, росіяни перенесли на українців меми про російських військових, які викрадали унітази. Це повідомлення інколи ілюстрували відео з людиною у схожій на українську військовій формі, яка іде полем, і в неї до рюкзака прив’язана біла кришка від унітаза;

— відмову Збройних сил України відступати з Бахмута пропагандисти подавали як доказ загороджувальних загонів, які вбивають усіх, хто відступає;

— звинувачували Службу безпеки України у фабрикуванні відео про розстріл українського військового Олександра Мацієвського після того, як він сказав «Слава Україні!»;

— автори повідомлень стверджували, що польські найманці-католики продають хрести з православних церков Бахмута в інтернеті. Такими повідомленнями пропагандисти намагаються підтвердити пропагандистську тезу про наявність в Україні іноземних найманців і гуртують прихильників Росії для оборони православ’я. 

Повторити «давно відоме»

Щоби сформувати необхідне ставлення до речей, пропагандисти використовують тактики пропаганди «стереотипи» та «кліше без суті». В обидвох випадках повторенням емоційних слів і словосполучень, які не потребують обґрунтування, намагаються зламати критичне мислення. У контексті бойових дій у Бахмуті вживали, зокрема, такі формулювання:

 — «Бахмут завалений трупами»;

— «утримувати Бахмут немає сенсу»;

— «знищили нациста»;

— «перетворити "дорогу життя ЗСУ" на "дорогу смерті"»;

— «в Бахмуті працюють чорні трансплантологи»;

— «українських військових комісарів за невиконання плану мобілізації відправляють на фронт»;

— «з Бахмута вивозять боєздатні військові частини, щоб не повторити помилку оточення Маріуполя»;

— «іноземний найманець командує взводом ЗСУ»;

— «насильно мобілізованого відправили в нацгвардію»;

— «старші офіцери уже покинули Бахмут і погрожують розстрілами тим, хто покине позиції»;

— «обстановка у Бахмуті набагато гірша, ніж повідомляють».

Вагомості таким емоційним висловлюванням можуть додавати, виставляючи їх позиціями учасників подій, представників інших держав, міжнародних організацій, експертів або медіа. Для цього протягом перших трьох тижнів березня росіяни використали перекручені позиції Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, видань CNN, Politico, Washington Post та інших.

ms.detector.media