ms.detector.media
Юлія Поліковська
05.04.2023 13:33
Журналісти створили чатбот для розшифровування аудіофайлів
Журналісти створили чатбот для розшифровування аудіофайлів
Чатбот у Telegram приймає до трьох робіт на добу.

Фахівці центру журналістських розслідувань Nikcenter створили у Telegram чатбот «Переписувач» для розшифровування аудіофайлів на основі технології ChatGPT.

«Цей бот дуже полегшує роботу журналістів та редакторів, бо на розшифровки витрачалися години, а зараз — хвилини. Планували використовувати для нашої редакції, але через великий попит надаємо доступ й іншим медіа, в першу чергу — розслідувачам», — повідомив керівник Nikcenter Олег Оганов.

За словами Олега Оганова, він створив цей чатбот через API Telegram за допомогою мови програмування Python та командної оболонки Bash, та під’єднав до API ChatGPT через модель Whisper.

Аудіофайли розміром до 20 МБ можна надіслати для розшифровування безпосередньо в чатбот «Переписувач». Більші ж необхідно спершу завантажити в DropBox, а згенероване посилання скопіювати в чат. Якщо необхідно зробити розшифрування з відеофайлу, його також просять завантажувати на файлообмінник.

Розробники отримали схвальні відгуки від журналістів після тестування ними чатбота, — отримані текстові варіанти записаних коментарів придатні для подальшого опрацювання, за умови якщо якість звукозапису була достатньою. У подальшому автори ідеї хочуть додати можливіть розшифровути посилання на контент з YouTube.

Нагадаємо, 3 квітня в інстаграмі «Нового каналу» з’явився допис до 105 річниці з дня народження українського письменника та громадського діяча Олеся Гончара. В тексті йшлося про «маловідомі факти» його життя, однак читачі виявили, що вони є хибні. Пізніше в соцмережах «Нового» підтвердили використання ChatGPT та вибачились за поширення неправди.

Фото: gijnUkrainian / facebook

ms.detector.media