ms.detector.media
Юлія Поліковська
31.03.2023 16:18
В Італії зупинили використання ChatGPT
В Італії зупинили використання ChatGPT
Заборону пояснили масовим збором та зберіганням персональних даних італійських користувачів з метою навчання алгоритмів.

Італійська служба захисту даних заявила у п'ятницю, що розпочала розслідування щодо чатбота ChatGPT компанії OpenAI через підозру в порушенні правил збору даних, та на час перевірки заборонила доступ до нього.

За даними відомства, 20 березня ChatGPT порушив приватність даних розмов користувачів і платіжної інформації людей, які купили платну версію чатботу.

Служба захисту даних звертає увагу на «відсутність будь-якої правової бази, яка виправдовує масовий збір і зберігання персональних даних з метою "навчання" алгоритмів, що лежать в основі роботи платформи».

Також італійська служба вказала на те, що хоч сервіс призначений для осіб, які досягли 13-річного віку, відсутність фільтрів для перевірки віку користувачів наражає неповнолітніх на відповіді, які абсолютно не відповідають їхньому рівню розвитку та самосвідомості.

Компанія OpenAI має упродож 20 днів відреагувати на наказ. Якщо вона цього не зробить, то їй загрожуватиме штраф. Штрафи за порушення режиму захисту даних ЄС можуть сягати 4% річного обороту або 20 мільйонів євро, залежно від того, що виявиться більшим.

Нагадаємо, декілька відомих дослідників штучного інтелекту та експертів в галузі, включаючи гендиректора компаній SpaceX і Twitter Ілона Маска, підписали відкритий лист, у якому закликали розробників призупинити роботу над широкомасштабними системами штучного інтелекту. Піврічну паузу пропонують використати для того, щоб запровадити протоколи безпеки для вдосконаленого проєктування та розробки штучного інтелекту, які контролюватимуть зовнішні експерти.

Фото: СhatGPT

ms.detector.media