ms.detector.media
Юлія Поліковська
31.03.2023 14:03
Українців почали заманювати фейком про універсальну вакцину від штамів коронавірусу, створену ШІ
Українців почали заманювати фейком про універсальну вакцину від штамів коронавірусу, створену ШІ
В Українському інформпросторі з початку пандемії COVID-19 циркулює щонайменше п'ять теорій змов про неї.

Розслідувачі проєкту VoxCheck повідомили про нові фейки, пов’язані з COVID-19, які упродовж останнього тижня поширювалися в українському сегменті соцмереж. Зокрема, виявили, що користувачі поширювали фейк російського міністерства оборони, начебто США з 2017 року працювали над мРНК-вакцинами, які можуть спричинити нові захворювання.

«Цього разу міноборони рф повідомляє, нібито США з 2017 року розробляли мРНК-вакцини, які викликають хвороби та серйозні ускладнення. У повідомленнях посилаються на заяву колишньої співробітниці американської фармкомпанії Pfizer Карен Кінгстон. Вона заявила, що мРНК-вакцини є різновидом «біологічної зброї», — зазначено у повідомленні.

Фактчекери пояснили, що теза про те, що США з 2017 року розробляли мРНК-вакцини — неправдива. Насправді вчені відкрили технологію мРНК у 1961 році. Першу мРНК-вакцину протестували на мишах у 1990 році, а на людях — у 2013 році. Тоді її тестували як медичний засіб від сказу, а у 2014-2015 роках – проти вірусу Ебола. Крім того до початку пандемії COVID-19 вчені хотіли застосовувати мРНК-вакцини для лікування раку та проводили дослідження вакцин. Тим часом розробники вакцин від коронавірусу відштовхувалися від досвіду розробки мРНК-вакцини проти раку.

мРНК-вакцини не викликають такі серйозні ускладнення, як менінгіт, гострий інфаркт міокарда чи інсульт, про які заявили у міноборони РФ. Серед побічних ефектів на вакцини Pfizer-BioNTech та Moderna є алергічна реакція. Згідно з дослідженням побічних ефектів після вакцинації у США, алергічні реакції виникають лише у 4,7 випадках на мільйон щеплень вакциною Pfizer-BioNTech і у 2,5 випадках на мільйон щеплень Moderna. Випадки міокардиту або перикардиту після вакцинації також були рідкісними та здебільшого виникали у чоловіків 18–25 років після другої дози вакцини.

28 лютого 2023 року у журналі The Lancet вийшла стаття з оглядом досліджень ефективності вакцин від COVID-19 у 2020-2022 роках. мРНК-вакцини продемонстрували високу ефективність: захист від симптоматичного захворювання COVID-19 на 85,5%, зменшення ризику ускладнень від COVID-19 на 91,5%, зменшення ризику смерті після зараження COVID-19 на 85,8%.

Також розслідувачі проєкту VoxCheck виявили, що у мережі поширюють новину під заголовком «Штучний інтелект створив нову універсальну вакцину від усіх штамів коронавірусу».

Користувачів вводить в оману маніпулятивний заголовок новини. Насправді, над створенням нової вакцини працюють дослідники Массачусетського технологічного інституту, Техаського університету, Бостонського університету, Університету Тафтса, Массачусетської загальної лікарні та Acuitas Therapeutics, а не штучний інтелект. Йдеться про розробку вдосконаленого варіанту мРНК-вакцини. Вона активує вивільнення «вбивчих для вірусу» Т-клітин, а не нейтралізуючих антитіл, як у випадку стандартних мРНК-вакцин.

У своїй роботі дослідники використовували алгоритми машинного навчання для визначення того, які пептиди SARS-Cov-2 повинні входити до вакцини.

Проте штучний інтелект у форматі алгоритмів машинного навчання застосовується лише для розробки теоретичної частини, за фіналізовану формулу вакцини та її виготовшлення відповідають люди.

Анатілики VoxCheck відстежують, аналізують та спростовують дезінформацію, пов’язану з COVID-19 з початку епідемії. Для підвищення суспільного імунітету проти інформаційних вірусів, вони представили добірку з п’яти наймасовіших теорій змов про COVID-19, пояснили чому вони виникли, проте спотворюють реальний стан речей:

Нагадаємо, 14 березня президент США Джо Байден підписав закон, який передбачає розсекречення розвідувальних даних про походження коронавірусу.

Фото: Pixabay

ms.detector.media