ms.detector.media
Юлія Поліковська
30.03.2023 18:12
Українцям пропонують подивитися на власну історію без фейків
Українцям пропонують подивитися на власну історію без фейків
У межах спеціального відеокурсу деконструювали понад 20 історичних міфів.

Платформа гуманітарної онлайносвіти «Культурний проект» пропонує користувачам відеокурс «Українські історичні міфи». Під час навчання слухачів знайомлять з більш як двома десятками вигадок, що має допомогти глибше зрозуміти історію України та підсилити громадян в умовах інформаційної війни.

«Історія закладає основу для нації та національної ідентичності. Фейки роблять цю основу хиткою, закладаючи невідповідні культурні коди. Неправдиві історії дають підстави уявляти Україну частиною іншого світу. На фейках та спотвореннях минулого вибудовується інформаційна війна та пропаганда про нас же самих», – йдеться в анотації до курсу.

Деконструкцію поширених міфів для курсу здійснили провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, професорка Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Ольга Ковалевська та , співробітник Інституту історії України НАН України, редактор сайту «Історична правда», викладач «Києво-Могилянської академії» Віталій Скальський.

Для тих, хто намагається переосмислити та систематизувати знання з історії України, а також мати релевантні аргументи у дискусіях на цю тему, історики проведуть ретроспективну екскурсію від часів трипільської культури до сьогодення.

Торік курс тривав в онлайнформаті, проте цьогоріч він доступний на «Культурному проекті» як індивідуальний відеокурс. Навчання є платним, користувачі мають доступ до лекцій, а також до рекомендованих лекторами матеріалів упродовж року, повідомила MediaSapiens менеджерка проекту.

До слова, результати опитування Київського міжнародного інституту соціології засвідчили, що більше двох третин українців через російське повномасштабне вторгнення в Україну стали більш зацікавленими у вивченні історії України.

При цьому, щоб вивчати історію, найчастіше використовують відео на YouTube (53%), публікації в соцмережах (37%), телепередачі (35%). 29% опитаних звертаються до книг. Онлайн-курси з історії України проходили 5% опитаних.

Фото: Culturalproject

ms.detector.media