ms.detector.media
Юлія Поліковська
29.03.2023 17:40
Дослідні лабораторії закликали поставити на паузу експерименти зі штучним інтелектом
Дослідні лабораторії закликали поставити на паузу експерименти зі штучним інтелектом
Відкрите звернення зокрема підписали співзасновник Apple Стів Возняк та гендиректор SpaceX і Twitter Ілон Маск.

Кілька відомих дослідників штучного інтелекту та експертів в галузі, включаючи гендиректора компаній SpaceX і Twitter Ілона Маска, підписали відкритий лист, у якому закликали розробників призупинити роботу над широкомасштабними системами штучного інтелекту, посилаючись на побоювання щодо «значних ризиків для суспільства», повідомило The Verge.

У листі, опублікованому некомерційною організацією Future of Life Institute, зазначено, що лабораторії штучного інтелекту перебувають у «гонці, що виходить з-під контролю» щодо розробки та розгортання систем машинного навчання, «які ніхто — навіть їхні творці — не можуть зрозуміти, передбачити або надійно контролювати».

«Ми закликаємо всі лабораторії ШІ негайно призупинити принаймні на шість місяців навчання систем ШІ, потужніших за GPT-4. — сказано у листі. — Ця пауза має бути загальнодоступною для перевірки та включати всіх ключових дійових осіб. Якщо таку паузу не можна вжити швидко, уряди повинні втрутитися та запровадити мораторій».

Як зазначено в листі, розробники ШІ та незалежні експерти мають використати цей час, щоб спільно розробити та впровадити набір спільних протоколів безпеки для вдосконаленого проєктування та розробки штучного інтелекту. Ці протоколи повинні гарантувати, що системи ШІ безпечні. Дотримання вироблених протоколів мають ретельно перевірятись та контролюватись незалежними сторонніми експертами.

Лист підписали співзасновник Apple Стів Возняк, співзасновник Skype Яан Таллінн, політик Ендрю Янг та низку відомих дослідників ШІ та генеральних директорів, зокрема Стюарт Рассел, Йошуа Бенгіо, Гері Маркус та Емад Мостак.

До слова, за інформацією Reuters, відповідно до даних з Реєстру прозорості ЄС, інститут Future of Life фінансується в основному фондом Ілона Маска.

Нагадаємо, нещодавно генеральний директор OpenAI зізнався, що «трохи боїться» їхнього створення ChatGPT і попередив, що штучний інтелект зможе «усунути» багато робочих місць.

Нову модель штучного інтелекту GPT-4, яка здатна сприймати не лише текстову інформацію, але й візуальну, компанія OpenAI представила 15 березня.

Фото: Pixabay

ms.detector.media