ms.detector.media
Юлія Поліковська
24.03.2023 13:37
Команда UkraineWorld записала англомовний подкаст зі Святославом Вакарчуком
Команда UkraineWorld записала англомовний подкаст зі Святославом Вакарчуком
Святослав Вакарчук розповів, як зміцніла українська нація у протистоянні повномасштабному російському військовому вторгненню.

Команда онлайн-проєкту UkraineWorld записала англомовний подкаст із Святославом Вакарчуком — одним із найпопулярніших сучасних музикантів України, який водночас є не лише українською рок-зіркою, але й громадським активістом та суспільним діячем.

Розмова філосова та головного редактора UkraineWorld Володимира Єрмоленка та Святослава Вакарчука присвячена темі ролі культури у формуванні національної ідентичності, становленню української політичної нації, докорінним відмінностям між Україною та Росією, які стали очевидними після 24 лютого 2022 року.

Зокрема Святослав Вакарчук розповів, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в України, український народ зміг засвідчити, що ми активно формуємо політичну націю. Це продемонструвала повна консолідація суспільства у протистоянні зовнішньому ворогу. Адже нація є не тоді, коли про неї дискутують еліти, а коли у суспільстві вибудовуються наскрізні суспільні зв’язки на горизонтальному рівні, і суспільство здатне до спільної дії, об’єднане не примусом, а ідеєю.

За його словами, це виразна суспільна зміна, якщо порівнювати стан українського суспільства з часами обох майданів.

Проте, як зазначив Святослав Вакарчук, це стало можливим тому, що українство століттями формувалося в умовах жорстких утисків, репресій, гонінь в часи російських царів, Леніна, Сталіна, Путіна, й виробило своє особливе ДНК нації.

Український спротив тоталітаризму, рух за свободу і гідність мають глибинне коріння, трансльоване через народну і високу культуру, мову і пісню.

Сьогодні українська пісня і музика мають надзвичайне значення, адже це  живе слово, яке миттєво об’єднує, консолідує і робить українців сильними.

Співрозмовними зійшлися на тому, що теперішній складний час створює новий горизонт для культурного розквіту та появи українських мистецьких проєктів світового масштабу.

Послухати розмову зі Святославом Вакарчуком у подкасті «Мислення в темні часи» можна за посиланням.

Додамо, нещодавно «MediaSapiens» підготував публікацію про «Книжки незламності» - добірку з двадцяти видань, присвячених війні в Україні

Фото: UkraineWorld

ms.detector.media