ms.detector.media
Ірина Семенюта
19.03.2023 09:58
Книжки незламності. Двадцять видань, присвячених війні в Україні
Книжки незламності. Двадцять видань, присвячених війні в Україні
Під обстрілами, в еміграції, навіть в окопах — українські митці продовжують писати, документуючи нову реальність.

Про рік великої війни написані тисячі статей, зняті документальні фільми; фотографії цієї війни — на перших шпальтах світової преси, а стрічки — на міжнародних кінофестивалях. А ще у 2022 році видали багато книжок про війну — перші рефлексії, особисті щоденники, швидкі замальовки, есеї, розповіді жертв, вірші, документальні та художні книжки, навіть казки й, звісно, фотоальбоми. Багато з них написані журналістами, які висвітлюють цю війну із самого початку, з 2014 року, або зіткнулися з повномасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року. Деякі книги готувалися до початку великої війни, але зараз стали ще актуальнішими.

MediaSapiens пропонує читачам двадцять книжок, присвячених російсько-українській війні.

Дар’я Бура, Євгенія Подобна, «Лютий лютий 2022. Свідчення про перші дні вторгнення», «Фоліо», 2022 рік

Дві журналістки, Євгенія Подобна, лауреатка Шевченківської премії 2020 року, головна редакторка редакції документальних програм на телеканалі «UA: Перший», і Дар’я Бура, ведуча програми «Покоління сміливців» на «Радіо. Перше», зібрали під однією обкладинкою двадцять коротких історій. Двадцять свідчень українців про перші дні війни з різних міст України: Києва, Харкова, Ірпеня, Бучі, Ізюма, Гостомеля, Бородянки, а також Маріуполя, Сіверськодонецька, Волновахи, які знали, що таке війна, ще з 2014 року.

Серед тих, хто розповідає про свій досвід війни, є і військові — наприклад, адвокатка Євгенія Закревська, яка зараз воює, та Герой України Євген Громадський. Є журналісти, зокрема, авторка «Детектора медіа» Лєна Чиченіна, яка була в окупації в Бучі, військова кореспондентка Анастасія Волкова та харків’янин Володимир Носков, який багато років працює на «Радіо Свобода».

Володимир Станчишин, «Емоційні гойдалки війни. Роздуми психотерапевта», «Віхола», 2022 рік

Щоденні повітряні тривоги, обстріли і трагічні новини не можуть не вплинути на емоційний стан українців. А переїзд до іншого міста чи країни не рятують від стресу, адже може виникнути туга за домівкою, особливо коли її зруйнували росіяни. За рік війни дехто втратив рідну людину або сам дістав поранення. Чи нормально в такій ситуації відчувати злість та жагу до помсти? Чи можливо звикнути до нового життя і не впасти в розпач?

У книжці зібрані дослідження психотерапевта Володимира Станчишина про те, якими можуть бути нормальні реакції людей на ненормальні обставини. У 2014 році автор книжки надавав підтримку українським військовим, а від початку повномасштабної війни почав спостерігати за власними реакціями та емоціями інших українців — на основі них і була написана книжка.

Томаш Форро, «Донбас: апартаменти для молодят у готелі Війна», «Дух і літера», 2022 рік

Словацький репортер Томаш Форро написав книжку про війну на сході України, яка почалася у 2014 році. Збираючи матеріал для книжки, репортер побував по обидва боки фронту: брав коментарі в українських військових, проросійських бойовиків, а також у місцевих, які залишилися на окупованих територіях.

Книжка, яка мовою оригіналу була видана у 2019 році, складається з трьох частин. Перша присвячена грузину, який ще хлопчиком застав війну в Абхазії, потім у Чечні, а подорослішавши, приїхав воювати на боці України. Наступна частина — про події на окупованих територіях Донеччини та життя проросійського бойовика. Героїня третьої частини — жінка, яка мала покинути свій рідний дім через бойові дії та почати життя з чистого аркуша.

Оксана Забужко, «Найдовша подорож», «Комора», 2022 рік

За декілька днів до початку війни поетка, літературознавиця, письменниця і водночас головна героїня есея Оксана Забужко опинилася в Польщі, де планувала кілька публічних виступів. Саме там її застає початок війни — з мінімумом речей, зруйнованими планами, зі страшними новинами з батьківщини. Саме тоді вона починає писати нову книгу «Найдовша подорож», намагаючись упорядкувати нову реальність, а також пояснити й західним читачам, і українцям, як ця війна стала можливою. І чому історія, яка начебто не могла повторитися чи взагалі не могла відбутися у XXI сторіччі, насправді є кривавим фіналом довготривалої передісторії. Забужко цю передісторію розповідає, заглядаючи на триста і тридцять років назад.

Оксана Забужко — одна з найвідоміших українських письменниць, лауреатка численних премій і нагород, зокрема премії Центральної та Східної Європи «Ангелус» за найкращий роман року та переможниця номінації «Книга року BBC-2020. Есеїстика».

Антологія «Війна 2022: щоденники, есеї, поезія», «Видавництво Старого Лева» / «Нова Польща», 2022 рік

Ця антологія — одне з найповніших зібрань реакцій на велику війну українських поетів, письменників, понад сорока українських митців, які змогли підібрати до цієї страшної події слова. Книжка складається з трьох частин. Перша — «На один день ближче до нашої перемоги» — це фрагменти щоденників українських поетів і письменників, до яких увійшли записи з лютого 2022 року. Друга частина — «Справжні речі та справжні слова» — збірка есеїв, третя — «Тут нема більше часу» — поезія.

До збірки увійшли твори Ліни Костенко, Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Юрія Винничука, Павла Вишебаби, Любка Дереша, Ії Ківи, Андрія Любки, Олександра Ірванця, Лариси Денисенко, Павла Казаріна, Ірини Славінської та багатьох інших. Упорядником книжки став Володимир Рафєєнко, український письменник і поет з Донецька, який втратив дім у 2014 році, а під час повномасштабного вторгнення місяць провів в окупації.

Збірка «Журналісти на війні. Документальні дослідження, хронікальний літопис, аналітика», «Фоліо», 2022 рік

Збірка журналістських спогадів, щоденники та хроніки українських воєнних кореспондентів, які з 2014 року виконували редакційні завдання в зоні бойових дій на сході країни. У ній зібрані спогади кримських журналістів про загарбання півострова Росією, про події на Майдані, історії українських воїнів, із якими співпрацювали медійники на війні та які згодом стали побратимами. Роботу над книжкою почали у 2021 році, а завершили та підготували до публікації за місяць до повномасштабного вторгнення — наприкінці січня 2022-го. Тому автори анонсують вихід другого тому — хроніки часів великої війни.

Серед майже тридцяти авторів — Юрій Сорока, Олег Наливайко, Анна Андрієвська, Станіслав Асєєв, Віталій Панчишин, Володимир Притула, Євгенія Подобна, Муміне Салієва, Анатолій Стельмах, Андрій Цаплієнко. Двоє з авторів — воєнний журналіст Дмитро Тимчук і телевізійник, Герой України Тарас Матвіїв — уже загинули.

Мстислав Чернов, «Часи сновидінь», «Саміт книга», 2021 рік

Автор книжки — Мстислав Чернов, воєнний кореспондент The Associated Press і кінодокументаліст, який показав усьому світові жахи війни та окупації. Його фільм «20 днів у Маріуполі» нещодавно отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі незалежного кіно Sundance. А ще він написав книжку — роман, де є й реальні герої, і справжні події, наприклад, падіння «боїнга» чи вбивство українського військовополоненого бойовиком Моторолою, і нереальні, вигадані, сюрреалістичні — недарма одного з чотирьох головних героїв звуть К., як і в романі Кафки «Замок».

Книжка складна, в ній чотири сюжетні лінії, і багато чого відбувається на окупованій території Донбасу. Писати її Чернов почав ще до нападу Росії, але потім реальність виправила сюжет — і тепер у романі багато війни, але ще тієї, яку називали АТО чи ООС. Роман вийшов у 2020 році, а цього року він потрапив у шортлист премії «Книга року» в номінації «Красне письменство».

Анастасія Федченко, «Вони перемогли. 11 історій про людей з ранами — видимими і невидимими», Yakaboo Publishing, 2022 рік

Мотиваційна книга, яка саме зараз, під час повномасштабної війни, може допомогти не впасти в розпач. Авторка Анастасія Федченко — журналістка видання «Новинарня», воєнна репортерка та волонтерка — описала 11 історій ветеранів війни, які пройшли крізь пекло, втратили кінцівки, але не втратили дух. Вони не просто продовжують жити, а надихають інших. Одна з історій присвячена ветеранці АТО / ООС Ользі Бенді, яка служила в 72-й бригаді ім. Чорних Запорожців. Жінка втратила на війні ліву ногу, однак у 2019 році пробігла Марафон морської піхоти США.

У збірку також увійшли історії Дмитра Лиховія, Вікторії Дворецької, Дмитра Котова, Сергія Храпка, Віталія Омельченка, Оксани Якубової, Івана Рудого, Олександра Терещенка, Володимира Товкиса, Юрія Заверзаєва, Олександра «Сакури» Фештиги, який загинув уже під час нової фази війни у 2022 році.

Влад Якушев, «Мобілізяка», «Діпа», 2022 рік

Влад Якушев — львівський журналіст і письменник, ветеран АТО, з 24 лютого воює у складі морської піхоти. Тобто і є «мобілізякою» — так цивільних, що пішли до війська, називають кадрові військові. Ця книжка — продовження історії «Карателі» про війну з Росією на Донбасі. Якщо перша частина була повністю присвячена військовим, то в «Мобілізяках» Якушев пише більше про власний військовий досвід. І про те, як складаються відносини військових і мобілізованих, які не звикли до наказів і щодня ставлять сотні запитань.

Події книги відбуваються у 2015-16 роках. Вона насичена фотографіями та QR-кодами до відео, знятих самим Владом Якушевим та іншими журналістами.

Надія Сухорукова, «#Маріуполь #Надія», «Лабораторія», 2023 рік

Авторка Наталія Сухорукова — маріупольська журналістка, яка вела щоденник у соцмережах і записувала події від самого початку окупації Маріуполя. Ця книжка — детальний опис знищення «щасливого міста», як вона сама його називає. День за днем, тиждень за тижнем вона фіксувала, як людей стає все менше. Менше тепла. Менше незруйнованих будинків. Більше загиблих. Більше страху. Більше відчаю. Але все одно залишається надія — що колись Маріуполь звільнять.

Фрагменти цього щоденника друкували міжнародні видання, його читали в Європарламенті, за мотивами щоденника литовський режисер Андрюс Саулюс поставив виставу, а Об’єднання українських продюсерів (ОУП) зняло документальний фільм «Маріуполь. Невтрачена надія». Ілюстрації до книжки зробив ще один свідок руйнування міста — маріупольський художник-графік Даніїл Немировський.

Збірка «77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни», «Лабораторія», 2022 рік

77 днів — саме стільки часу між двома сакральними для російської ідеології датами — 23 лютого та 9 травня. Цей час, поєднуючи документалістику й особисті переживання, відтворили у збірці 16 журналісток українського видання Reporters. Книжка, з одного боку, фіксує ключові події за цей період, а з іншого — документує побут, дрібні деталі, які особливо точно відтворюють психологічний стан українців під час війни.

Серед авторок — репортерки Віра Курико, Катерина Бабкіна, Олександра Горчинська, Світлана Ославська, Інна Андруг, Зоя Храмченко, Аня Семенюк та інші. Упорядницею книгжки стала Марічка Паплаускайте, а передмову до збірки написав Сергій Жадан.

Павло Вишебаба, «Тільки не пиши мені про війну», «Видавництво однієї книги», 2023 рік

Павло Вишебаба — лідер гурту «One Planet Orchestra», активіст і поет. Він родом із Краматорська і зараз воює на Донеччині у складі 68-ї окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша. У березні 2023 року, під час відрядження, розпочався його благодійний тур Україною, мета якого — зібрати кошти для закупівлі артилерійських установок для своєї бригади.

«Тільки не пиши мені про війну» — збірка його віршів, написаних на фронті, а однойменний вірш — це відповідь на лист доньки, яка чекає на повернення Павла додому. У серпні 2022 року Вишебаба разом із побратимами записав зворушливе відео, в якому читають цей вірш і показують фотографії своїх дітей. На ютубі цей ролик зібрав понад 40 тисяч переглядів.

Проілюстрував книжку Юрій Шаповал, автор поштової марки «Кримський міст на біс!».

Андрій Мероник, «24.02. Щоденник війни», «Книги-ХХІ», 2022 рік

Ця книжка — благодійний проєкт підприємця Андрія Мероника: читач сам може обрати ціну, яку заплатить за книгу (від 195 до 9999 грн), а всі гроші, отримані від продажу, будуть перераховані у фонди United24, «Повернись живим» і благодійний фонд Сергія Притули.

До повномасштабної війни Мероник уже писав книги — «Золотий Ґрааль криптовалютного трейдингу» та «69 невдалих побачень». А тепер зібрав розповіді купи відомих людей про свій досвід війни. При цьому ці історії тематичні — книжка поділена на розділи «страх і паніка», «пологи в метро», «ночі в підвалах», «мародери», «ліки та аптеки», «диверсанти» тощо. Серед тих, кого Мероник називає співавторами, — ведучі Володимир Остапчук, Тімур Мірошниченко, Сергій Лиховида, співаки Віктор Павлік, Павло Зібров, Володимир Дантес, Мішель Андраде, Ірина Федишин, спортсмен Жан Беленюк і багато інших. Причому це лише в третьому накладі — в перших двох фігурували інші, не менш відомі «співавтори».

Ольга Русіна, «Абрикоси зацвітають уночі», «Видавництво Старого Лева», 2022 рік

Ця книжка — теж про війну, але про самий її початок: у 2015 році, неподалік від Донецька хлопчик Устим знаходить безпілотник. Чи навпаки: безпілотник, який може відчувати й розмовляти, загубив свого оператора, а знайшов Устима. У хлопчика, окрім друга-безпілотника, є ще собака. І досвід війни, страждань і смерті, який тепер є у сотень тисяч українських дітей.

Написала цю зворушливу книгу про війну очима дитини Ольга Русіна — журналістка й авторка дитячої та підліткової літератури.

Вікторія Покатіс, «Незламні. Книжка про спротив українських жінок у війні з російськими загарбниками», Yakaboo Publishing, 2023 рік

«Незламні» — це не лише книжка, це спільнота жінок, які об’єдналися задля спротиву російським загарбникам. У збірку ввійшли 30 історій жінок-військових, парамедикинь, волонтерок, засновниць фондів і притулків, адвокаток, які захищають права українців у різних країнах світу, представниць ЛГБТ-спільноти та інші.

Ці жінки вчергове ламають стереотипи про «слабку стать». Кожна з них так чи інакше проявила свою силу та незламність під час війни нарівні з чоловіками. Наприклад, обкладинку книжки прикрасив портрет волонтерки Насті Тихої — саме вона в березні 2022 року разом із чоловіком вивела з Ірпеня 19 собак з інвалідністю.

Укладачами виступили журналістка «Громадського радіо» Ярослава Жуковська, піар-менеджерка Yakaboo Тетяна Гордієнко та редакторка «Незламних» Вікторія Покатіс. Частина грошей від продажу книги йде на благодійний проєкт «Наші діти».

Олександр Михед, «Котик, Півник, Шафка», «Видавництво Старого Лева», 2022 рік

Пам'ятаєте один із найвідоміших символів української стійкості — шафку на стіні зруйнованого російською ракетою будинку в Бородянці, на який встояв півник васильківської майоліки? А кішку Глорію, яку врятували волонтери із сьомого поверху пошкодженої багатоповерхівки? Олександр Михед — письменник, літературознавець та артдиректор видавництва ArtHuss, який зараз перебуває в ЗСУ, — перетворив їх на героїв своєї казки. У його книжці Півник, Шафка та Котик стають вірними друзями й оберегами родини з Бородянки та допомагають їм пережити війну.

Купуючи книжку, ви також можете допомогти: кожні 10 гривень із кожного проданого екземпляру перераховують «ЗооПатрулю UA», волонтери якого і врятували Глорію.

Мар’яна Савка, «Залізницею додому», «Видавництво Старого Лева», 2022 рік

Ще одна дитяча книжка — з чудовими ілюстраціями художниці Марти Кошулінської. Авторка та головна редакторка «ВСЛ» Мар’яна Савка присвятила цю казку дітям, які були вимушені виїхати з рідних домівок у пошуку безпечного місця. Головна героїня — маленька дівчинка Єва, яка зі своєю мамою та іграшковим мавпеням повертається потягом додому з Кракова, де їм довелося жити, поки до їхнього селища прилітали ворожі ракети.

Ця книжка — спільний проєкт «Видавництва Старого Лева» та «Укрзалізниці». Тому в книжці є і герої-залізничники, які з початку великої війни рятують і перевозять у безпечні місця мільйони людей. Книжка також є благодійною: 10 грн від продажу кожного екземпляру йдуть у фонд проєкту #ЗалізнаРодина, створеного для підтримки сімей залізничників, які загинули або постраждали через війну.

Євгенія Кузнєцова, «Драбина», «Видавництво Старого Лева», 2023 рік

Письменниця та перекладачка Євгенія Кузнєцова створила іронічну історію про життя українців, вимушених через війну виїхати за кордон. Головний герой Толік давно мріяв жити далі від родини, тому виїхав з України аж до Іспанії. Однак у його спокійне життя без надокучливого контролю родичів втрутилася війна. Аби убезпечити рідних, він забрав їх разом із купою тварин у свій маленький будиночок. Так його житло перетворилося на маленьку Україну, але співіснування усіх членів родини разом обернулося новою війною, цього разу побутовою.

Книжка розповідає про різницю поколінь, тугу за Батьківщиною та адаптацію в новому культурному середовищі.

Сергій Жадан і Матвій Вайсберг, «Дорожній щоденник», «Фоліо», 2022 рік

Спільна робота поета і письменника Сергія Жадана та художника Матвія Вайсберга. Усі вірші та картини надруковані на чорному папері, адже саме цей колір, за словами митців, відповідає теперішньому часу в країні.

Як зізнається Матвій Вайсберг, він і не почав би цикл «Дорожній щоденник», якби не війна. Картини стали спробою не збожеволіти та хоч чимось допомогти країні. Спочатку малюнки були чорно-білими, однак згодом митець придбав сині та жовті фломастери — так картини набули кольорів українського прапора. «Дорожній щоденник» налічує близько ста творів, над якими художник працював із березня до середини травня 2022 року.

Ігор Шпак, «Україна. 2022. Спротив», «Адеф»

Величезний фотоальбом «Україна. 2022. Спротив» — перша частина трилогії, присвяченої повномасштабній війні Росії проти України. У книжці зібрано 115 історій українців із Києва, Харкова, Сум, Чернігова, Маріуполя, Мелітополя, Херсона, Одеси, Миколаєва та інших куточків України. Супроводжуються розповіді фотодоказами — 410 світлин фотографа Євгена Зінченка та його колег з інших міст.

Автори анонсують, що наступні частини циклу будуть зосереджені на міжнародній та культурній війні за Україну.

ms.detector.media