ms.detector.media
Валерія Буняк
18.03.2023 10:01
ЗМІ: У США розслідують імовірне шпигунство працівників TikTok за журналістами
ЗМІ: У США розслідують імовірне шпигунство працівників TikTok за журналістами
Раніше в TikTok визнали, що їхні співробітники незаконно отримали дані кількох користувачів, зокрема двох журналісток. В компанії заявляли, що цих працівників було звільнено.

Міністерство юстиції США веде розслідуванна щодо китайської компанії ByteDance, власниці застосунку TikTok, через можливе шпигунство за американцями, а зокрема — кількома журналістами. Про це пише The New York Times з посиланням на трьох поінформованих співрозмовників.

Кримінальний відділ Мін’юсту США, ФБР і прокурор Східного округу Вірджинії ведуть розслідування щодо компанії ByteDance, яка базується в Пекіні і має тісні зв’язки з урядом Китаю, за словами джерела видання.

У Білого дому є побоювання, що Китай може використовувати відеосервіс для збору даних про американців або шпигування за ними, підриву демократичних інститутів і сприяння інтернет-залежності серед молоді.

У грудні минулого року в TikTok визнали, що їхні співробітники незаконно отримали дані кількох користувачів, зокрема двох журналісток.

Працівники TikTok протягом літа намагалися знайти джерела ймовірних витоків внутрішніх розмов і ділових документів пресі. Вони отримали доступ до IP-адрес та інших даних репортерки Емілі Бейкер-Уайт, яка писала для BuzzFeed і зараз працює в Forbes, і журналістки Крістіни Кріддл із Financial Times. Також стежили за кількома близькими до них людьми.

Доступ до даних користувачів мали четверо працівників компанії. Двоє з них працювали в Китаї, двоє — у США. У ByteDance кажуть, що їх вже звільнили. Також скасували доступ до даних користувачів для решти працівників.

Утім, у США все ж прагнуть, щоб китайські власники TikTok продали свої частки в популярному застосунку, інакше компанія може зіштовхнутися з його забороною у країні.

Керівництво соцмережі TikTok розглядає можливість відокремлення від материнської компанії ByteDance як крайній захід, у тому випадку, якщо не вдасться переконати владу США.

Раніше TikTok заявив, що вимушений продаж не вплине на передбачуваний ризик безпеки.

«Якщо метою є захист національної безпеки, відчуження не вирішить проблему: зміна власника не накладе жодних нових обмежень на потоки даних або доступ», — йдеться у заяві речниці TikTok Брук Оберветтер.

Виконавчий директор TikTok Шоу Цзи Чу має дати свідчення перед комітетом Палати представників з енергетики та торгівлі наступного тижня. Очікується, що він зіткнеться з питаннями про зв’язки додатка з Китаєм, а також занепокоєння про можливий шкідливий контент для молоді.

Нагадаємо, нещодавно Білий дім наказав державним службовцям упродовж 30 днів видалили китайський застосунок TikTok із федеральних пристроїв та систем

Заборона федеральним службовцям використовувати китайський застосунок на державних пристроях була підтримана Конгресом США ще в грудні 2022 року. При йцьому багато урядових установ, включаючи Білий дім, Міністерство оборони, Міністерство внутрішньої безпеки та Державний департамент, заборонили TikTok на урядових пристроях ще до голосування. 

Фото: Pixabay

ms.detector.media