ms.detector.media
Юлія Поліковська
17.03.2023 17:00
В Україні розпочинається новий етап цифровізації державних послуг
В Україні розпочинається новий етап цифровізації державних послуг
Офіційно стартувала програма DT4UA від Європейського Союзу.

В Україні починають впроваджувати проєкт DT4UA «Цифрова трансформація для України», на яку Європейський союз виділив 17,4 млн євро, повідомило Міністерство цифрової трансформації.

«Проєкт DT4UA дасть новий поштовх для цифрової трансформації та інвестиції в майбутнє нашої країни», — зазначено у повідомленні.

Проєкт DT4UA має чотирі ключові напрямки:

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив, що планується збільшити кількість електронних послуг у «Дії». Також буде оновлено систему «Трембіта», яка забезпечує обмін даними між державними реєстрами. Йдеться про покращення її продуктивності та наближення стандартів роботи до вимог ЄС.

Третій напрям передбачає розвиток інфраструктури електронного посвідчення особи (eID) відповідно до регламенту eIDAS та створення технічних передумов для визнання українських довірчих послуг — цифрової ідентифікації та цифрових підписів — у країнах ЄС.

Також має бути розроблена захищена та безпечної системи управління електронними справами, що сприятиме більш ефективному та прозорому розгляду кримінальних справ.

За виділені кошти Україна вдосконалить цифрову інфраструктуру, реєстри та публічні електронні послуги відповідно до стандартів ЄС. Також Мінцифри планують створювати ще більше послуг та сервісів для взаємодії держави та громадян.

Проєкт DT4UA триватиме до квітня 2025 року. На практиці його реалізовуватиме естонська Академія електронного урядування, яка була залучена до втілення попередніх проєктів EGOV4UKRAINE та EU4DigitalUA. Загалом ЄС на підтримку цифрової трансформації України, починаючи з 2016 року, виділив понад 51 мільйон євро.

Нагадаємо, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) планує виділити Україні 60 млн доларів на зміцнення кібербезпеки. У Мінцифри повідомили, що це фінансування допоможе зміцнити захист української критичної інфраструктури від кібератак, а також посилити українські сервіси, зокрема платформу «Дія».

Фото: facebook.com/mykhailofedorov.com.ua 

ms.detector.media