ms.detector.media
Юлія Поліковська
14.03.2023 18:12
Запустили перший український чат, в якому можна моделювати розмови з історичними постатями
Запустили перший український чат, в якому можна моделювати розмови з історичними постатями
Інструмент покликаний розвивати критичне мислення.

Проєкт «На Урок» розробив перший освітній україномовний чат на основі ChatGPT, в якому моделюється спілкуватися із видатними постатями минулого. У чаті можна поставити запитання одному з сорока співрозмовників.

«Така технологія дозволяє симулювати розмову з відомою особистістю, поставивши запитання світовим лідерам і видатним діячам науки та культури, а отримані відповіді використати для цікавого навчання», — зазначили автори розробки, та уточнили, що відповіді слід перевіряти, бо вони можуть містити неточності.

За їхніми словами, робота з чатом вчить культури спілкування, розвиває вміння лаконічно формулювати запитання та критично аналізувати інформацію.

Наразі можна побудувати діалог із видатними історичними постатями всеукраїнського та світового масштабу, серед яких Ярослав Мудрий, Григорій Сковорода, Іван Сірко, Тарас Шевченко, Ольга Кобилянська, Катерина Білокур, Ігор Сікорський, Василь Стус, Альберт Ейнштейн, Вінстон Черчилль та інші.

Освітяни, які уже спробували моделювати такі діалоги, сходяться на тому, що його не варто позиціонувати учням, як джерело знань, адже не знаючи певних фактів біографії видатних осіб минулого, школярі можуть сприйняти на віру недостовірну інформацію.

Тим часом розробники відповіли, що цей інструмент розміщений не випадково на сайті для вчителів.

«Інформація потребує високого рівня критичного мислення. Яке таким чином можемо формувати у дітей. Більш того, ви можете заперечувати у чаті і говорити, що це неправильна інформація. І ШІ з рештою буде відповідати правильно», — зазначили автори розробки.

Чат «На Урок» працює без реєстрації та є безоплатним.

Нагадаємо, ChatGPT з’явився у відкритому доступі 30 листопада 2022 року. За п’ять днів сервісом скористався мільйон людей. 

Чатбот здатен генерувати будь-які тексти на замовлену тему, вигадувати кулінарні рецепти, писати прості програмні коди, розв’язувати математичні задачі тощо.

У лютому ChatGPT став доступним в Україні.

Фото: facebook.com/naurok.com.ua

ms.detector.media