ms.detector.media
Юлія Поліковська
14.03.2023 14:47
В Ужгороді студенти запустили відеоблог для популяризації закарпатського діалекту
В Ужгороді студенти запустили відеоблог для популяризації закарпатського діалекту
У першому відео дівчата продемонстрували, як на Закарпатті описують красу дівчини.

Студенти-філологи з Ужгородського національного університету почали популяризувати закарпатський діалект. Для цього записують серію відео «А як у вас кажуть?», повідомила пресслужба університету.

«У діалекті збережено чимало питомих рис, відсутніх в українській літературній мові на сучасному етапі, тому володіння живим народним словом є запорукою збереження мови та культури етносу загалом», — розповіли студентки, задіяні у проєкті. Зокрема, з першого відео глядачі дізнаються про особливості передачі звуку «и» у діалекті.

Доцентка кафедри української мови Галина Шкурко повідомила, що концепція проєкту виникла під час роботи в діалектологічному науковому гуртку, що діє на філологічному факультеті.

Створення відеоблогу, за її словами, допоможе популяризувати вивчення та збереження діалекту поза межами наукової спільноти. Найближчим часом планують змонтувати ще три відео, стежити за їхньою появою можна на сторінках uzhnu.today у соцмережах та на сторінці філологічного факультету в Instagram.

Нагадаємо, для тих, хто хоче краще відкрити для себе постаті українських літераторів та по-новому оцінити цінність художніх творів української літератури запустили подкаст «Леся, Шева і Франко».

Раніше студентка «Могилянки» Ідея Олександрівна запустила на своєму ютуб-каналі відеоблог, де аналізує як говорять українці в різних частинах країни, та пояснює, чому діалект — це не те, чого треба соромитися.

ms.detector.media