ms.detector.media
Юлія Поліковська
13.03.2023 19:29
Розслідувачі Molfar виявили українські музичні лейбли, які продовжують працювати в РФ (ОНОВЛЕНО)
Розслідувачі Molfar виявили українські музичні лейбли, які продовжують працювати в РФ (ОНОВЛЕНО)
Лейбли продовжували викладати треки на Яндекс.Музика після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Фахівці аґенції Molfar, що спеціалізується на OSINT-дослідженнях на основі відкритих джерел, виявили декілька українських музичних лейблів, які продовжують працювати на російському ринку.

За даними аналітиків, ТОВ «Умиг Мьюзик» має два активні облікові записи на платформі «Яндекс Музика», які доступні лише з російського IP. Поширення треків українських музичних виконавців на російських платформах не припинялось після початку повномасштабного вторгення російських військ в Україну: за 2022-2023 роки профіль «Уміг Мьюзік» виконав 72 релізи, а «Умиг Мьюзик» – 27 релізів.

Також, як виявили дослідники, лейбл Comp Music, представлений компаніями ТОВ «Комп Мюзік Паблішинг» і ТОВ «Комп Мюзік» також має активний обліковий запис на Яндекс.Музиці, та продовжує публікувати пісні, які доступні лише з російського IP. Всього відомо про 560 релізів від профілю Comp Music, з яких 40 відбулися у 2022 році.

Автори дослідження зазначили, що така діяльність лейблів, створює іміджеві ризики для усіх виконавців, які із ними співпрацювали або співпрацюють, навіть попри те, що вони  моджуть не знати про продовження співпраці лейблів з Росією.  

Крім цього дослідники розповіли про лейбл Best Music, який має профіль на Яндекс.Музика, що доступний лише з російського IP. Українських треків, що датуються пізніше 2020-го року, дослідники не виявили. Проте знайшли звязки лейблу зі згадуваним «УМИГ Мьюзік».

Також вони звернули увагу на діяльність французької компанії Believe, яка не співпрацює з виконавцями напряму, а з іншими музичними лейблами. У Believe Music українським та російським ринком займається один і той же відділ.

«Отже, компанія не бачить різниці: українські треки на російських платформах, чи російські треки на українських платформах – головне отримати прибуток»,  зазначено у публікації.

ОНОВЛЕНО: 20 березня публікація оновлена з коментарем від лейблу Comp Music, в якому він заперечив співпрацю із платформою «Яндекс. Музика».

«Сотні локальних інтернет ресурсів одержують музику від міжнародних агрегаторів, які збирають у себе всі можливі світові каталоги. В тому числі і українські. Наша компанія не співпрацює з російськими компаніями чи артистами, не розповсюджує їхню музику тут і не продає їм нашу. Минулого року ми розширили договір з UNIVERSAL. Тепер усі наші нові релізи видаються цією компанією. Це дозволяє збільшити ставку роялті та додає можливості щодо просування контенту на основних цифрових платформах. Ми створили найбільш ефективну модель дистрибуції та запрошуємо до співпраці артистів та музичні компанії»,  зазначено у повідомленні лейблу від 16 березня.

Нагадаємо, міністерство культури та інформаційної політики посилило порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд артистів за кордон на тлі скандалу з втечею стендап-коміка Андрія Щегеля до Туреччини.

Фото: molfar.global

ms.detector.media