ms.detector.media
Юлія Поліковська
07.03.2023 18:18
В Україні створили двомовний цифровий путівник Харковом
В Україні створили двомовний цифровий путівник Харковом
Путівник присвячений архітектурі модернізму, яка, як і інші надбання міста, перебуває під загрозою обстрілів.

Громадська організація Urban Forms Center представила цифровий путівник «Посібник з архітектури Харкова», який почала створювати ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Користувачам пропонують тестити проєкт у застосунку та на сайті.

Проєкт, присвячений архітектурі міжвоєнного модернізму, складається із застосунка Kharkiv Architecture Manual, який працює на Android й iOS та однойменного сайту.

«Ми прагнемо знайомити широку міжнародну спільноту з матеріальною культурною спадщиною України і Харкова 1920-х — 1930-х років, акцентуючи на її приналежності до ширшого феномену світового модернізму. Саме тому усі наші матеріали доступні українською та англійською мовами», — зазначили автори проєкту.

Наразі у додатку представлений один архітектурний маршрут, який веде від майдану Свободи повз будівлі Каразінського університету, готелю «Харків», зруйнованої окупантами будівлі Харківської облдержадміністрації, місце демонтажу пам’ятника Леніну, — до будівлі «Укртелекому».

Фото: kharkiv.archmanual.app

Представлені об’єкти доповнені описами, що пояснюють їхню архітектурну значимість. Віртуально роздивляючись архітектуру будівель на маршруті, користувачі можуть подивитися рідкісні архівні світлини, продивитися професійне сучасне фільмування та 3D-моделі, що дають уявлення, якими ці об’єкти були упродовж XX століття і яким є їхній стан під час війни.

Інші віртуальні маршрути Харковом наразі у розробці.

Нагадаємо, платформа UNITED24 відкрила віртуальні прогулянки містами, які постраждали від російських атак.

Фото: facebook.com/urbanformscenter

ms.detector.media