ms.detector.media
06.03.2023 11:09
Користувачі «Дії» хочуть залишити 8 березня вихідним — результати опитування
Користувачі «Дії» хочуть залишити 8 березня вихідним — результати опитування
Мінцифри: Опитування стало наймасовішим серед усіх 11 голосувань, які були реалізовані в «Дії».

Більшість користувачів застосунку «Дія», які взяли участь в опитуванні, проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним днем. Про це свідчать результати опитування у «Дії».

Вихідним 8 березня хочуть залишити понад 1,3 млн українців (61,9%), 703 тис. користувачів застосунку вважають, що 8 березня має бути робочим днем (32,8%). 110 000 українців (5,15%) не змогли визначитися. Загалом в опитуванні взяли участь понад 2,1 млн українців.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що результати голосування будуть враховані у парламенті перед ухвалення законопроєкту про 8 березня.

Опитування стартувало у застосунку «Дія» 28 лютого, ініціаторами виступили парламент, Мінцифри та МКІП.

Скасування святкування 8 березня, 1 травня та 9 травня, які асоціюються із радянським минулим, передбачене законопроектом №9009, що надійшов на розгляд Верховної Ради 13 лютого. Натомість ініціаторка проекту, народна депутатка Оксана Савчук пропонує запровадити нові, власне українські свята.

Зокрема, замість 8 березня пропонується запровадити День української жінки та відзначати його 25 лютого — у день народження поетеси Лесі Українки. Також до державних свят пропонується додати Шевченків день 9 березня — у день народження поета Тараса Шевченка та День матері — у другу неділю травня.

У грудні 2022 року у «Дії» провели опитування про дату святкування Різдва в Україні. Абсолютна більшість респондентів обрали 25 грудня за новим стилем. 

Колаж: Мінцифри

ms.detector.media