ms.detector.media
Валерія Буняк
05.03.2023 13:50
Очільник Міненерго: Україна виходить з опалювального сезону з профіцитом потужності
Очільник Міненерго: Україна виходить з опалювального сезону з профіцитом потужності
Уже 21 день в енергосистемі не застосовуються обмеження споживання світла.

На завершення опалювального сезону Україна виходить з профіцитом потужності, а також з достатніми запасами газу та вугілля. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко під час розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України.

Незважаючи на руйнування, які завдала Росія енергетичній інфраструктурі від жовтня минулого року, українські енергетики змогли зберегти енергосистему цілісною та забезпечити основні потреби об’єктів критичної інфраструктури.

Як наголосив Галущенко, колапсу, на який сподівався ворог, не трапилось.

Міністр зазначив, що вже 21 день поспіль в енергосистемі нема дефіциту потужності та нема обмежень для споживачів. За словами очільника Міненерго, цього досягнули за рахунок дострокового завершення ремонтів на енергоблоках АЕС, оперативного відновлення низки енергоблоків теплової генерації, сприятливих погодніх умов, зростання виробництва електричної енергії на ГЕС, а також збільшення генерації на сонячних електростанціях.

«Ми виходимо із складної зими повністю забезпечені паливом — станом на 3 березня 2023 року запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ становлять 1160 тисяч тонн. Це на 375 тисяч тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Запаси природного газу в підземних сховищах України складають — 9,7 млрд м3 (близько до торішніх обсягів)», — повідомив Герман Галущенко.

Нагадаємо, з 10 жовтня 2022 року Росія почала цілеспрямований масований обстріл української енергетичної інфраструктури. Удари ракет і дронів спрямовані на пошкодження електростанцій та ліній електропередач. Загалом від жовтня ворог здійснив 31 ракетну атаку по українських об'єктах енергетичної інфраструктури.

Через терористичні атаки Росії на енергосистему Кабмін запустив для громадян програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні.  Уряд прогнозував, що заміна 50 мільйонів ламп розжарювання дозволить економити майже 7-10% від загального енергоспоживання.

Фото: НЕК "Укренерго"/Facebook

ms.detector.media