ms.detector.media
Юлія Поліковська
01.03.2023 15:21
В Україні обговорюють доцільність запровадження відеофіксації у школах
В Україні обговорюють доцільність запровадження відеофіксації у школах
Освітній омбудсмен наполягає на ґрунтовному дослідженні громадської думки з приводу доцільності запровадження відеофіксації освітнього процесу.

У Верховні Раді обговорюють доцільність запровадження в Україні відеофіксації у школах та відповідне правове регулювання. Про це повідомила перша заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич.

«Йдеться саме про відеофіксацію для фіксації протиправних дій і додавання такого відео за необхідності до звернення або доказу у суді, а не для оприлюднення у соцмережах або медіа», – зазначила народна депутатка у своєму дописі на Facebook.

Ірина Констанкевич зазначила, що нововведення може бути корисним для протидії булінгу та мобінгу у школах, під час з’ясування інцидентів між учнями та вчителями, у випадках, коли виникає потреба спростувати певні неправдиві звинувачення тощо.

На практиці це можливо лише за згоди усіх без винятку учнів та педагогів на відеозйомку під час навчання. При цьому відеофіксація має відбуватися з чітким дотриманням процедур захисту персональних даних. Ще одна проблема з провадженням цієї ініциативи - висока вартість обладнання та його обслуговування.

Опісля обговорення освітній омбудсман Сергій Горбачов оприлюднив детальний аналіз переваг та недоліків впровадження відеофіксації освітнього процесу.

Він акцентував на тому, що у час повномасштабної війни поняття безпеки в освіті розширилося, адже потрібно враховувати виклики, пов’язані із повітряними тривогами, викликами про «мінування» шкіл, доступом до шкіл, у яких влаштували пункти незламності сторонні осіб.

При цьому випадки булінгу, мобінгу, крадіжок не перестали бути актуальною проблемою, тому питання про відеоспостереження, за його словами, постало на державному рівні.

На думку освітнього омбудсмана, відеонагляд може сприяти захисту прав школярів, їх батьків та освітян. Це допомогло б у встановлення фактів порушення прав, доведення вини порушників або непричетності осіб у випадку наклепу. Також запровадження відеоспостереження стримуватиме і зменшуватиме кількість таких ситуацій у закладі.

Загалом, за його словами, питання відеоспостереження та відеофіксації – це завжди питання балансу між правом на приватність та правом на безпеку.

Досвід впровадження відеоспостереження й відеофіксації в освітніх установах є у Великобританії, США, Канаді, Франції, Ізраїлі. Відтак омбудсман пропонує провести аналіз українського та закордонного законодавства у цій сфері, а також вивчити досвід приватних навчальних закладів, де системи відеоспостереження та фіксації діють.

Разом із цим Горбачов наполягає на ґрунтовному дослідженні громадської думки щодо доцільності впровадження відеоспостереження й відеофіксації у закладах освіти.

Фото: greenvision.ua

ms.detector.media