ms.detector.media
Юлія Поліковська
28.02.2023 16:00
У «Дії» розпочалося опитування щодо святкування 8 березня
У «Дії» розпочалося опитування щодо святкування 8 березня
Українцям пропонують визначити, чи залишити у минулому радянські свята.

У додатку «Дія» сьогодні, 28 лютого, стартувало опитування про те, чи доцільно святкувати 8 березня. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у Telegram.

«Є два варіанти — залишити офіційним вихідним чи зробити робочим днем. Потрібна ваша допомога. Кожен голос у «Дії» врахують перед ухваленням законопроекту», — зазначив Федоров.

Для участі в опитуванні потрібно авторизуватися у застосунку та перейти до «Опитування» у розділі «Послуги».

Опитування у «Дії» реалізовано з парламентської ініціативи у співпраці Мінцифри з Міністерством культури та інформаційної політики України.

У МКІП зауважили, що Міжнародний день захисту прав жінок виник завдяки руху жінок за рівні права. У більшості країн це звичайний робочий день, а от у пострадянських, зокрема і в Україні, — офіційний вихідний.

«Щоб уникнути суперечностей та вирішити, чи залишити вихідний, ми спільно з Мінцифрою запрошуємо долучитися до опитування через Дію, яке ми проводимо з парламентської ініціативи... Встигніть проголосувати... до 6 березня», — повідомила пресслужба МКІП у Telegram.

Зазначимо, скасування святкування 8 березня, 1 травня та 9 травня, які асоціюються із радянським минулим, передбачене законопроектом №9009, що надійшов на розгляд Верховної Ради 13 лютого. Натомість ініціаторка проекту, народна депутатка Оксана Савчук пропонує запровадити нові, власне українські свята. Зокрема, замість 8 березня пропонується запровадити День української жінки та відзначати його 25 лютого — у день народження поетеси Лесі Українки. Також до державних свят пропонується додати Шевченків день 9 березня — у день народження поета Тараса Шевченка та День матері — у другу неділю травня.

Раніше в застосунку «Дія» провели опитування про дату святкування Різдва в Україні. Абсолютна більшість респондентів обрали 25 грудня. 

Фото: MediaSapiens

ms.detector.media