ms.detector.media
Марина Баранівська
23.02.2023 18:29
Редакцію журналу наукової фантастики Clarkesworld заспамили творами, які згенерував штучний інтелект
Редакцію журналу наукової фантастики Clarkesworld заспамили творами, які згенерував штучний інтелект
За даними видання, хвиля спаму походить не від ботів, а від людей, які намагаються швидко заробити гроші з мінімальними зусиллями.

Clarkesworld, відомий літературний журнал, який публікує твори у жанрі наукової фантастики та фентезі, існує вже 17 років. Нерідко його автори міркують у своїх текстах про те, як еволюція футуристичних технологій вплине на наш світ. Але те, в якому становищі зараз опинилось це видання, саме по собі може бути науково-фантастичною історією: редакція просто потонула у кількості надісланих до нього коротких оповідань, які начебто різні автори пропонують  виданню для публікації. Насправді всі ці тексти створені за допомогою інструментів штучного інтелекту. Про це йдеться у матеріалі Techcrunch.    

Раніше Clarkesworld мав репутацію журналу, відкритого для співпраці із потенційними авторами. Але тепер, коли обсяг текстів, які отримує редакція вийшов з-під контролю, головред і видавець Ніл Кларк вирішив призупинити прийом оповідань.

За словами Кларка, до початку цього року кількість спам-повідомлень (тобто текстів, які не були створені у звичайний спосіб людиною) ніколи не перевищувала 25 на місяць. А тепер, коли можливості використання ШІ стають все більш доступними, редакція Clarkesworld лише протягом лютого отримала понад 500 спам-повідомлень. Загалом же протягом 2022 року до редакції надіслали близько 11500 текстів, які були створені за допомогою ШІ.

Як і у випадку дискусій про те, чи можна вважати згенеровані твори мистецтвом, щодо якості текстів, які продукують програми, також є певні сумніви.

Ніл Кларк вважає, що ці історії просто не годяться для публікації у журналі. Алгоритми генерування тексту аналізують шаблони у великих масивах даних і нібито прагнуть виправдати сподівання та відтворити певні стереотипи. Через це тексти, створені за допомогою ШІ, здаються нецікавими, передбачуваними та навіть нудними.

Потік заявок, який отримувала редакція, походить не від ботів — Кларк вважає, що це справжні люди, які намагаються швидко заробити гроші з мінімальними зусиллями. З аналогічним явищем стикнувся й Amazon, де спостерігається різке зростання кількості створених штучним інтелектом електронних книг, виданих самостійно.

«Більшість матеріалів, які ми отримували останнім часом, не надходять від спільноти наукової фантастики, — каже головред Clarkesworld. — Вони надходять від людей, які стежать за різноманітними блогами, каналами на YouTube або у TikTok, і вони просто створюють щось і надсилають це в надії швидко заробити».

Наразі редакція Clarkesworld міркує над тим, як подолати цю нову проблему, тому поки що не повідомляє, коли знову буде готова приймати нові оповідання від авторів.

Фото: скріншот / YouTube

ms.detector.media