ms.detector.media
Ігор Куляс
22.02.2023 09:31
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 12 лютого 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 12 лютого 2023 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках «Ми — Україна», «Інтера», ICTV/СТБ і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг за 12 лютого 2023 року читайте тут.

Ефірні блоки каналу «Рада» і Суспільного не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Нічний ефірний блок каналу «1+1» починався з короткого 15-хвилинного випуску новин, а далі йшли повтори (в тому числі — двічі підсумкового випуску новин за попередній день) і документальні фільми.

Структура блоку каналу «Інтер» була звичною, інформаційною: кожна ефірна година починалася коротким випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: півгодинні блоки складалися з 15-хвилинних випусків новин і 15-хвилинних гостьових студій. На «звичному» місці випуску новин не було лише о 15:30 (там було записане інтерв’ю). Тижневик «Факти тижня» був о 20-й годині (у блоці каналу «Ми — Україна»).

Структура блоку каналу «Ми — Україна» була звичною (за тим винятком, що у слоті 20:00–21:00, на місці, зокрема, випуску новин, був тижневик «Факти тижня» виробництва StarLightMedia). О 18-й і о 22-й були приблизно 20-хвилинні випуски новин, все решта — гостьові студії.

Основні теми дня

Посилення бойових дій у Донецькій і Луганській областях як імовірний початок «великого наступу» ворога. У блоці «1+1» були (щоправда, лише в повторах підсумкового випуску попереднього дня) два репортажні сюжети — про бої під Бахмутом і про бої під Сватовим. У блоці «Інтера» про бої на цих двох напрямках коротко розповіли в оглядовому сюжеті. В гостьових студіях тему обговорювали з речником об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексієм Дмитрашківським, лейтенантом батальйону «Свобода» Нацгвардії Романом Кононом і воєнним експертом Олексієм Гетьманом. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ цю тему розкривали в новинах репортажним сюжетом про бої на Донеччині і прямим ввімкненням із Донеччини. У тижневику був оглядовий сюжет із думками експертів. У студії тему обговорювали з речником Східного угруповання української армії Сергієм Череватим і з пресофіцеркою 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Іриною Рибаковою. У блоці каналу «Ми — Україна» тема була згадана в оглядовому сюжеті про ситуацію на різних ділянках фронту, в інтерв’ю з командиром бригади Нацполіції «Лють» Олександром Нетребком (який брав участь у боях під Бахмутом), у розмові з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком і з колишнім міністром оборони Андрієм Загороднюком. 

Новинна складова ефірів

У блоці телеканалу «1+1» в повторах випусків новин були 4 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було. Був один гість-ньюзмейкер (але це був повтор гостьової студії). Репортажі були про бої на Донеччині, про бої Іноземного легіону на Сватівському напрямку, про відродження зруйнованого боями села Новогригорівка на Миколаївщині і про п’ять одночасних весіль нацгвардійців.

Новинна складова блоку «Інтера» була такою: 6 репортажних сюжетів, 5 прямих ввімкнень і четверо гостей-ньюзмейкерів. Сюжети були про навчання українських спецпризначенців на Рівненщині, про наслідки ракетної атаки по Хмельницькому, про життя прифронтового звільненого села на Херсонщині, про життя прифронтового Нікополя, про життя прифронтового села Невське на Луганщині та про одночасні весілля п’яти нацгвардійців у Києві. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів прикордоння Сумщини, про наслідки ворожих обстрілів Харкова, про відбиту протиповітряною обороною атаку дронів на Павлоград, про ворожі обстріли Запорізької області і про обстріли на Миколаївщині.

Новинною складовою блоку каналів ICTV та СТБ були 7 репортажних сюжетів і 2 прямі ввімкнення. В гостьовій студії побували 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про навчання тероборонівців на Запоріжжі, про бої на Донеччині, про навчання оборонців на Рівненщині, про роботу енергетиків на Запоріжжі, про роботу лікарів-волонтерів у селі Безруки за кілька кілометрів від російського кордону, про повернення людей у звільнене село Потьомкіне на Херсонщині і про село Садок на Херсонщині, яке пережило окупацію. Прямі ввімкнення були про наслідки ракетного обстрілу Харкова і про бойові дії на Донеччині та Луганщині.

Новинна складова блоку телеканалу «Ми — Україна» була такою: 2 репортажні сюжети, 3 прямі ввімкнення і 5 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про військові навчання на Рівненщині і про наслідки ворожих обстрілів Херсона. Прямі ввімкнення — про наслідки ворожої ракетної атаки на Харків і два ввімкнення з Дніпра про вечірню повітряну атаку. 

Гостьові студії

У блоці каналу «1+1» був лише повтор гостьової студії від 9 лютого з Андрієм Юсовим, представником Головного управління розвідки Міноборони. З ним говорили про можливі сценарії нового наступу ворога, про обмін полоненими тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» цієї доби побувало 12 гостей: четверо ньюзмейкерів, 2 речників, 4 експерти і 2 учасники подій. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті та про роботу партизан. Із членкинею Комітету ВР з питань бюджету Лесею Забуранною говорили про зміни у правилах виплат внутрішнім переселенцям. Із членом Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергієм Нагорняком і з міністром енергетики Германом Галущенком обговорювали ситуацію в енергосистемі. З іншими гостями говорили про бойові дії на різних ділянках фронту і про початок ворожого наступу, про постачання західної зброї, про стан і перспективи ринку праці в Україні, про російські заяви щодо переговорів, про необхідність державного підходу до психологічної допомоги українцям із посттравматичними розладами психіки.

У гостьових студіях ICTV та СТБ цього дня було 15 гостей. З них 6 були ньюзмейкерами, 4 — речниками, 4 — експертами і один учасник подій. З першим заступником голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Володимиром Орловим говорили про ранковий ворожий обстріл Нікополя і про нічну атаку «шахедів». Із представницею Національного агентства із запобігання корупції Агією Загребельською — про список компаній-спонсорів російського тероризму. З виконавчим директором концерну «ДТЕК» Дмитром Сахаруком говорили про ситуацію в енергосистемі. З головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим говорили про акцію на підтримку постраждалих від землетрусу в Туреччині. З начальником Управління кіберполіції Євгеном Панченком говорили про найбільш популярні схеми кібершахраїв. З президентом Національного олімпійського комітету України і міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом — про наміри Міжнародного олімпійського комітету допустити росіян та білорусів до Олімпіади. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, ймовірний наступ ворога і ймовірні ракетні масовані атаки, набір добровольців до «Гвардії наступу», перспективи української енергетики, ставлення російського суспільства до втрат на війні, ядерне та військове співробітництво Ірану з Росією, російські інформаційні вкиди, визнання нью-йоркським музеєм «Метрополітен» українськими художників Репіна, Айвазовського й Куїнджи тощо.

У гостях на каналі «Ми — Україна» цієї доби побувало 14 гостей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, 3 радники, 3 експерти і один учасник подій. З послом Ізраїлю в Україні Михайлом Бродським говорили про гуманітарну і військову допомогу Україні. З командиром бригади Нацполіції «Лють» Олександром Нетребком говорили про формування «Гвардії наступу». З міністром закордонних справ Дмитром Кулебою говорили про підсумки європейського турне президента Зеленського і про подальшу допомогу зброєю Україні від західних партнерів. Про стан енергосистеми говорили з головою правління «Укренерго» Володимиром Кудрицьким. З головою Національної комісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Костянтином Ущаповським говорили про штрафи, накладені на енергетичні компанії за скаргами споживачів. З іншими гостями обговорювали тактику повітряних ударів ворога, подробиці роботи українських рятувальників у Туреччині, ймовірний «великий» наступ Росії, постачання західної зброї, зокрема літаків і далекобійних ракет, ситуацію в окупованому Маріуполі, макроекономічні прогнози щодо розвитку економіки України, реакції різних держав НАТО щодо прольоту російських ракет над Молдовою і (за твердженням української влади) Румунією, можливості поповнення українського військового флоту тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» було 232. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 160 разів. І майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах, причому в кожній підводці і в кожному сюжеті. Із 42 порушень стандарту достовірності понад дві третини становили узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Із 17 порушень стандарту точності 10 були некоректним використанням картинки, ще 7 — фактичними неточностями. 6 разів порушували стандарт повноти інформації, 7 разів — стандарт доступності її подачі.

Журналісти каналу «Інтер» цієї доби порушили стандарти 276 разів. Найчастіше порушувався стандарт відокремлення фактів від думок і в більшості випадків це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 93 рази, найбільше узагальненими розмитими псевдопосиланнями при подачі фактичної інформації і узагальненими псевдо на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 29 разів, дві третини порушень — невідповідності між картинкою і текстом. Стандарт повноти інформації порушували 11 разів, стандарт доступності її подачі — 4 рази.

Порушень стандартів у блоці ICTV та СТБ було надзвичайно багато (навіть з урахуванням того, що медіагрупа заповнювала цього дня не 6, а 7 годин ефіру марафону) — 512. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Із 328 порушень 176 були суб’єктивними думками журналістів у новинах (переважно емоційні оцінки), 133 — неавторизованими думками переважно в тижневику. Стандарт достовірності журналісти порушували 120 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації (43) і узагальнених посилань на авторство суб’єктивної думки (42). Стандарт точності порушували 59 разів, із них 44 були невідповідностями між текстом і картинкою. Інші стандарти порушували небагато. Було одне жорстке етичне порушення: негативну новину (про кримінальні справи проти «ухилянтів») «ілюстрували» архівними кадрами впізнаваних людей — військових, добровольців і призовників у військкоматах.

Порушень стандартів у блоці каналу «Ми — Україна» цієї доби було загалом 129. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 74 рази, найбільше в новинах — 64 суб’єктивні думки журналістів. Стандарт достовірності порушували в різні способи 37 разів, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. Стандарт точності порушували 15 разів, із них 8 були невідповідностями картинки й тексту. Інші стандарти порушували рідко. 

Інші позиції

В ефірі марафону 12 лютого не повідомлялося про такі події / теми дня:

Проявів політичного піару в ефірі телемарафону цієї доби не було в жодному з блоків.

Російських наративів і токсичних медіаперсонажів цієї доби не було в жодному з блоків.

ms.detector.media