ms.detector.media
Валерія Буняк
15.02.2023 17:53
Понад 20 мільйонів кібератак на держсектор зафіксували у січні
Понад 20 мільйонів кібератак на держсектор зафіксували у січні
Протягом лише одного місяця повідомляли про кібератаки на 9 сайтів державних структур та медіа.

Експерти «Платформи прав людини» під час моніторингу дотримання в Україні цифрових прав під час воєнного стану виявили, що за січень цього року ворог намагався отримати несанкціонований доступ до сайтів українського державного сектору 21 215 671 раз. Про це йдеться в аналітичному звіті організації «Війна в цифровом вимірі та права людини».

Як зазначили у звіті, за цей час у відкритих джерелах зафіксували повідомлення про кібератаки на сайти інформаційного агентства «Укрінформ», Чернігівської обласної військової адміністрації, Чернігівської міської ради, Департаментів цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської, Новгород-Сіверської, Ніжинської та Корюківської райрад, а також інтернет-провайдери «Копійка» та «Ком і Тех».

Окрім цього, Держспецзв'язку повідомила про здійснення ворогом 179 814 фішингових атак. 

Водночас «Платформа прав людини» звернула увагу на дезінформацію, яку росіяни поширювали в інформаційному просторі. У січні експерти загалом виявили 145 неправдивих і маніпулятивних повідомлень на 20 тем.

«Зокрема, кремлівські пропагандисти вигадували, нібито українці визнають тільки православну церкву московського патріархату, а православну церкву України вважають розкольницькою, розповідали про процвітання нацизму в Україні. Також заявляли про нібито розвинену на тлі війни в Україні торгівлю людськими органами. А ще залякували неминучим голодом в Україні у 2023 році та приписували СБУ погрози депортацією чоловікам, які перебувають за кордоном», — підсумували аналітики.

У звіті також дослідили проблеми блокування веб-ресурсів, доступу до інтернету та інформації, а також захисту персональних даних.

Нагадаємо, у січні Держспецзвя'зку повідомила про те, що Україна щодоби відбиває від 5 до 40 потужних DDoS-атак високого рівня. 

Крім того, за грудень система зафіксувала 170 тисяч лише спроб використати вразливі місця у державних інформаційних ресурсах, які служба захищає. Найпоширенішою практикою, яку застосовують російські військові хакери в Україні, є розсилання шкідливого програмного забезпечення, що краде облікові дані або знищує інформаційні системи.

Фото: Unsplash

ms.detector.media