ms.detector.media
Ігор Куляс
«MediaSapiens»
14.02.2023 12:00
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 лютого 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 лютого 2023 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках Суспільного, «Ми — Україна», «Інтера» і ICTV / СТБ — стисло.

Повний моніторинг за 4 лютого 2023 року читайте тут.

Ефірні блоки телеканалів «Рада» і «1+1» не припадали на цю добу.

Ефірна сітка

Ефірний блок Суспільного починався оригінальним 30-хвилинним випуском новин і 15-хвилинними спортивними новинами. Далі без прив’язки до точного часу йшли повтори підсумкового випуску новин за попередню добу, гостьових студій попередньої доби й записаних інтерв’ю, взятих із попередніх днів. Що традиційно для нічних блоків Суспільного.

У блоці каналу «Ми — Україна» із 6-ї до 9-ї ранку кожна година починалася з 15-хвилинного випуску новин, а продовжувалася гостьовими студіями. О 9-й був 30-хвилинний випуск новин, а далі до кінця блоку о 12-й ішла гостьова студія. Така сітка ранкового блоку (6:00–12:00), схоже, вже стала стандартною на всіх каналах. Як на мене, це щонайменше дивно. Це логіка сітки лінійного каналу, а не новинного. Адже саме цей відтинок доби — з 9:30 до 12:00 — зазвичай насичений подіями (не кажучи вже, що бойові дії йдуть цілодобово). Натомість аудиторія телемарафону в цей час не має випусків новин, а гостьові студії, де в будь-який момент ведучі можуть повідомляти щось оперативне, дивляться далеко не всі глядачі.

Структура блоку «Інтера» була звичною сіткою інформаційного каналу: кожна ефірна година починалася з приблизно 15-хвилинних випусків новин, продовжувалася гостьовими студіями. Новини вела Лілія Налягака, гостьові студії — по черзі Олексій Фадєєв та Ірина Баглай.

Структура ефірного блоку ICTV / СТБ була звичною: по 15 хвилин новин і по 15 хвилин гостьової щопівгодини. О 20:00 був годинний підсумковий випуск новин, відповідно наступний годинний блок із 21-ї години був без випусків новин (були гостьова студія і фільми).

Основні теми дня

Підсумки саміту «Україна — ЄС». У блоці Суспільного якісно розкрили цю доволі складну в своїх деталях тему. Було докладне пряме ввімкнення після підсумкової пресконференції Володимира Зеленського, Шарля Мішеля й Урсули фон дер Ляєн. Був репортажний сюжет про спільне засідання Кабміну і Єврокомісії. Був докладний сюжет із якісною інфографікою, в якому пояснювалася колізія щодо закону про Конституційний Суд (що є однією з обов’язкових умов для вступу). Було ексклюзивне інтерв’ю з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем (напередодні ввечері в ефірі каналу було й ексклюзивне інтерв’ю з президенткою Європарламенту Урсулою фон дер Ляєн, але його чомусь уночі не повторили, що було би насправді логічним, раз уже йшли суцільні повтори). Крім того, у студії обговорювали тему з народними депутатами з профільних (євроінтеграційного й антикорупційного) комітетів ВР і при цьому представниками різних фракцій — Марією Мезенцевою і Ярославом Юрчишиним.

У блоці каналу «Ми — Україна» був репортажний сюжет за підсумками саміту й говорили в студії із заступником міністра закордонних справ Миколою Точицьким. У блоці «Інтера» тему розкривали репортажним сюжетом, у студії тему обговорювали з експертом Українського інституту майбутнього Іваном Ступаком. У блоці каналів ICTV та СТБ тему обговорювали із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою і з віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Посилення бойових дій на Донеччині. У блоці Суспільного тему розкривали лише короткими інформаційними повідомленнями в новинах і побіжно обговорювали з британським воєнним кореспондентом Полом Конроєм. У блоці каналу «Ми — Україна» про бої під Бахмутом і Вугледаром згадували в оглядовому сюжеті. Говорили про це з гостями — речником Держприкордонслужби Андрієм Демченком і речником Нацгвардії Русланом Музичуком, а також з ексміністром оборони Андрієм Загороднім. У блоці каналу «Інтер» були репортаж про бій морпіхів проти колони ворога на Донеччині; боям на Донеччині була присвячена частина оглядового сюжету про бої на різних ділянках фронту. В студії про бої під Бахмутом говорили з учасником оборони міста — командиром роти батальйону «Свобода» Євгеном Оропаєм. У блоці каналів ICTV та СТБ темі були присвячені два різні репортажні сюжети про бої під Бахмутом.

Новинна складова

Новинна складова блоку Суспільного (переважно в повторах): 3 репортажні сюжети, 2 прямі ввімкнення, 5 гостей-ньюзмейкерів у гостьових студіях і записаних інтерв’ю. Репортажні сюжети були про саміт «Україна-ЄС» у Києві, про спільне засідання Кабміну з Єврокомісією і про обрання запобіжного заходу в суді організаторам «п’яних вечірок». Прямі ввімкнення були про саміт «Україна — ЄС» у Києві, а також реконструкція подій про виживання Миколаєва в перші місяці великої війни.

Новинну складову канал «Ми — Україна» забезпечив радше за рахунок ньюзмейкерів-гостей у студії, яких було 10, аніж за рахунок репортажних сюжетів (їх було лише 3) чи прямих ввімкнень (яких не було взагалі). Репортажні сюжети були про обстріли Херсона, про саміт «Україна — ЄС» у Києві і про навчання українських бійців біля кордону з Білоруссю.

У блоці каналу «Інтер» новинна складова була такою: 5 репортажних сюжетів (із 28 сюжетів загалом), 7 прямих ввімкнень. У гостях побували лише 4 ньюзмейкери. Репортажні сюжети були про бій морпіхів проти колони ворога на Донеччині, про тренування мобільних груп зі знищення дронів-камікадзе на Одещині, про підсумки саміту «Україна — ЄС» у Києві, про поїздку до Бородянки президентки Парламентської асамблеї НАТО і про форум корінних народів Росії в Європарламенті. Прямі ввімкнення були з Дніпра про наслідки ворожих обстрілів Марганецької громади про наслідки обстрілів Харківщини, про наслідки обстрілів на Сумщині, про запис добровольців до «Гвардії наступу» на Хмельниччині, про наслідки обстрілів Очаківської та Куцурубської громад на Миколаївщині, про обстріли населених пунктів Запорізької області і про ситуацію з електропостачанням в Одесі.

Новинною складовою блоку ICTV / СТБ були 9 репортажів та спецрепортажів, прямих ввімкнень не було. В гостях у медіагрупи побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажі були про обстріли житлових кварталі Нікополя, два різні репортажі про бої на околицях Бахмута, про наслідки обстрілу селища Таврійське на Запоріжжі і про приїзд до Бородянки президентки ПА НАТО. Спеціальні репортажі були про прикордонне з Росією село Гур’їв Козачок, де мешкають росіяни-старовіри, про життя прифронтового селища Антонівка біля Херсона, про життя прифронтових сіл Миколаївщини і про відновлення села Русанів біля Броварів, де навесні 2022 року зупинили ворожий наступ на Київ.

Гостьові студії

У гостях у Суспільного цієї доби загалом було 12 людей (частина інтерв’ю були повторами з попередньої доби або давнішими). З них 5 були ньюзмейкерами, 2 експертами, 3 журналістами і 2 учасниками подій. З народними депутатами Марією Мезенцевою, Ярославом Юрчишиним і Іванною Климпуш-Цинцадзе говорили про підсумки саміту «Україна-ЄС» і про подальші перспективи руху України до вступу в організацію. З президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем — про перспективи вступу України до ЄС і про використання як репарацій заморожених у країнах ЄС російських грошей. З членом робочої групи з питання створення спеціального міжнародного трибуналу Олегом Гавришем говорили про логіку створення трибуналу саме для покарання російського керівництва за злочин агресії. З іншими гостями говорили про наміри Міжнародного олімпійського комітету допустити до Олімпіади-2024 російських і білоруських спортсменів, про роботу журналістів в умовах бойових дій і окупації, про моду на українські вишиванки в світі тощо.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» цієї доби побувало 18 гостей, із них 10 ньюзмейкерів, 5 речників, один радник і два експерти. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З головою парламентської тимчасової слідчої комісії з питань постачання зброї в Україну Олександрою Устіновою — про американський аудит використання допомоги Україні. З головою Комітету ВР із питань правової політики Денисом Масловим говорили про рішення генпрокурора США передати Україні гроші російського олігарха. З головою бюджетного Комітету ВР Роксоланою Підласою обговорювали питання наповнення держбюджету. З головою правоохоронного комітету Сергієм Іонушасом говорили про корупційні справи, пов’язані з Міноборони. З міністром Кабміну Олегом Немчиновим говорили про арештоване майно заборонених в Україні партій. Із заступником міністра закордонних справ Миколою Точицьким обговорювали підсумки саміту «Україна — ЄС». З опозиційною депутаткою грузинського парламенту Хатією Деканоїдзе говорили про проросійську позицію грузинського уряду. З президентом Національного олімпійського комітету Вадимом Гутцайтом обговорювали наміри МОК допустити російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх. З іншими говорили про оновлення реабілітаційних центрів для ветеранів війни, ситуацію на фронтах і в прифронтових регіонах, формування штурмових бригад «Гвардії наступу», російські фейки, постачання західної зброї і залучення іноземних інвестицій після перемоги.

У блоку каналу «Інтер» цього дня побувало 12 гостей. З них 4 були ньюзмейкерами, 3 речники, 4 експерти і один учасник подій. З головою Комітету ВР із питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом говорили про обіцяні Євросоюзом Україні два гігавати електроенергії. З віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук обговорювали питання інтеграції внутрішніх переселенців у нормальне життя. З заступницею міністра охорони здоров’я Марією Карчевич говорили про нові цифрові послуги в системі охороні здоров’я. Із заступником голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгором Чернєвим говорили про новий пакет збройної допомоги від США і про подальші перспективи розширення переліку озброєння від західних партнерів. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, обстріли Херсону та інших населених пунктів області, відновлення електропостачання в Одесі, перспективи інвестицій і підйому української економіки після війни, прогнози щодо нового масштабного наступу росіян, антикорупційні справи, підсумки саміту «Україна-ЄС», бої під Бахмутом та інші теми.

У блоку ICTV та СТБ цього вечора побувало загалом 9 гостей. 6 із них були ньюзмейкерами, один речник і два учасники подій. Підсумки саміту «Україна — ЄС» обговорювали із заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою і з віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною. З амбасадоркою України в США Оксаною Маркаровою говорили про новий пакет збройної підтримки України і про конфіскацію Америкою грошей російського олігарха для України. Із заступником голови Національної агенції запобігання корупції Андрієм Вишневським оговорювали державну антикорупційну програму. З директоркою Департаменту медичних послуг Міністерства охорони здоров’я Олександрою Машкевич говорили про ситуацію з лікуванням хворих на рак і профілактику раку в умовах війни. З послом України в Німеччині Олексієм Макєєвим говорили про зміни в політиці Німеччини щодо підтримки України зброєю. З іншими гостями обговорювали ситуацію з електропостачанням в Одесі, можливий бойкот Олімпійських ігор, якщо МОК допустить туди росіян і білорусів, питання творчості під час війни і сили культурної дипломатії та інші теми.

Порушення стандартів

У блоці Суспільного було 50 порушень стандартів. Найбільше (26 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок і майже всі ці порушення були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Крім того, було 14 різного виду порушень стандарту достовірності, інші стандарти порушували небагато. Натомість було грубе порушення етичної норми — в репортажі з суду про обрання запобіжного заходу підозрюваних у організації «п’яних вечірок» обох підозрюваних назвали на ім’я та прізвище і показали. Підозрювані — не публічні люди, тому робити таке для журналістів неприпустимо.

Журналісти «Ми — Україна» цього дня порушили стандарти 161 раз. Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Із 71 порушення переважна більшість (59) були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 52 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань і узагальнених посилань на авторство суб’єктивної думки. Стандарт точності порушували 35 разів, з них 28 були невідповідностями між текстом і картинкою, решта — фактичні помилки. Інші стандарти порушували відносно небагато.

Журналісти «Інтера» цього дня порушили стандарти 269 разів. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (160 разів). Переважно (138 разів) це були оцінки і висновки журналістів у новинах, але також забагато було безпідставних узагальнень. Стандарт достовірності журналісти каналу порушували 71 раз, найбільше — розмитими узагальненими посиланнями на джерела фактів і узагальненими посиланнями на джерела суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 21 раз, найчастіше це були невідповідності картинки і тексту у сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Ще 11 разів порушували стандарт повноти інформації і 6 разів — стандарт доступності.

Цього дня журналісти каналів ICTV та СТБ 304 рази порушували стандарти. Найчастіше, як і зазвичай, порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 223 рази. Але раніше значний «внесок» у порушення цього стандарту робили підводки і сюжети тижневика «Факти тижня», але тепер тижневик «переселився» у недільні ефіри, тож усі 223 рази стандарт порушували власними оцінками і висновками саме журналісти новин. І ще 28 разів теж у новинах журналісти робили безпідставні узагальнення. Стандарт достовірності порушували 44 рази, переважно це були узагальненні псевдопосилання як на джерела фактичної інформації, так і на авторство суб’єктивних думок. Із 27 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями між картинкою і текстом. Інші стандарти порушували небагато.

Інші позиції

В ефірі марафону 4 лютого не повідомляли про такі події / теми дня:

У блоках Суспільного, «Ми — Україна» та «Інтера» проявів політичного піару цієї доби не було. У блоці каналів ICTV та СТБ цієї доби були два прояви політичного піару, обидва — типові «паркетні» повідомлення: що керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів нараду з силовиками, і що міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко з’їздив до Полтави.

Цієї доби в ефірі телемарафону не було ні російських наративів, ні токсичних медійних персонажів.

ms.detector.media