ms.detector.media
09.02.2023 13:50
ОП щодо заяв про обмеження роботи Starlink в Україні: Компанії мають вирішити, з ким вони
ОП щодо заяв про обмеження роботи Starlink в Україні: Компанії мають вирішити, з ким вони
Михайло Подоляк: Компанії мають вирішити, чи вони на стороні права на вільне життя і України, або вони на стороні РФ та її «права» на вбивства.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував заяву SpaceX щодо обмежень у використанні Starlink українськими військовими для керування дронами.

«Рік спротиву України. І компанії мають для себе вирішити: або вони на стороні права на вільне життя і України — і тоді не вигадують, як нашкодити; або вони на стороні РФ та її "права" на вбивства, захоплення територій. SpaceX (Starlink) та пані Шотвелл, бажано обрати конкретну опцію», — написав Подоляк у твіттері.

Рік спротиву ????????, і компанії мають для себе вирішити:
- або вони на стороні права на вільне життя і ???????? – і тоді не вигадують, як нашкодити;
- або вони на стороні Рф та її «права» на вбивства, захоплення територій.#SpaceX (Starlink) та пані #Шотвелл, бажано обрати конкретну опцію.

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) February 9, 2023

8 лютого президентка і головна виконавча директорка SpaceX Гвен Шотуелл заявила, що використання Starlink для «керування дронами» на фронті виходить за межі угоди між компанією і українським урядом. Тому SpaceX нібито обмежила використання українськими військовими супутникового інтернету Starlink. Однак  Шотуелл відмовилася повідомити, яких саме заходів вжила SpaceX.

Шотуелл заявила, що супутниковий інтернет Starlink «ніколи не призначався для використання як зброя». Мовляв, угода між SpaceX та Україною мала на меті гуманітарні цілі, такі як забезпечення інтернетом лікарень, банків та людей, які постраждали від вторгнення Росії.

«Ми знаємо, що військові використовують їх для зв’язку, і це нормально. Але нашим наміром ніколи не було, щоб вони використовували це у наступальних цілях», — сказала вона.

Україна ефективно використовує безпілотні літальні апарати для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані і скидання бомб.

Фото: пресслужба президента України

ms.detector.media