ms.detector.media
Роман Мельник
«MediaSapiens»
08.02.2023 12:37
Getty Images позивається на арт-генератор штучного інтелекту за порушення авторських прав
Getty Images позивається на арт-генератор штучного інтелекту за порушення авторських прав
Getty стверджує, що Stable Diffusion без дозволу скопіював понад 12 мільйонів їхніх зображень. Фото потрібні генератору для навчання штучного інтелекту.

Компанія стокових фотографій Getty Images подала в суд на розробника арт-генератора штучного інтелекту Stability AI. Getty звинувачує творців штучного інтелекту у порушенні авторських прав та незаконному використанні їхніх фотографій. Про це йдеться у матеріалі The Verge.

Getty звинувачує Stability AI, яка розробляє арт-генератор штучного інтелекту Stable Diffusion у «нахабному порушенні інтелектуальної власності Getty Images у приголомшливих масштабах». Getty стверджує, що Stability AI скопіював понад 12 мільйонів зображень зі їхньої бази даних «без дозволу ... або компенсації ... намагаючись побудувати конкурентний бізнес», і що стартап порушив як авторські права компанії, так і торговельну марку захисту.

Минулого місяця Getty оголосила, що почала судовий процес проти Stability AI й у Високому суді Лондона. Подання позовів у Штатах та Британії підвердила The Verge віцепрезидентка із комунікацій Getty Images Енн Фланаґан.

Як пише The Verge, цей позов є продовженням тривалої судової боротьбі між творцями арт-генераторів ШІ та правовласниками зображень. Художні інструменти штучного інтелекту потребують ілюстрацій, художніх творів і фотографій, щоб використовувати їх як навчальні дані, і часто вони збирають їх з інтернету без згоди творця. Зокрема, нещодавно троє художників подали колективний позов у США на ту ж Stability AI разом з іншим художнім стартапом ШІ Midjourney.

Експерти з права кажуть, що справа Getty Images має сильніші підстави та більші шанси на успіх, ніж позов художників. Зокрема, юрист Аарон Мосс прокоментував, що у позові Getty «основний фокус зосереджений там, де треба: використання захищених авторським правом зображень для навчання даних». Він розповів, що позов художників зосереджувався радше «на професійній шкоді, заподіяній їм через поширення інструментів ШІ», тоді як позов Getty зосереджується на тому, що компанія «не отримувала грошей за використання своїх зображень».

Примітно, що Getty надала ліцензію на свої зображення та метадані іншим арт-генераторам штучного інтелекту, що підкреслює той факт, що Stability AI навмисно збирав свої зображення без дозволу.

Утім, юристи застерігають, що на такому невідомому правовому полі неможливо передбачити будь-який результат, а сама справа може тягнутись ще довгі місяці, якщо не роки.

Нагадаємо, нещодавно компанії Microsoft, GitHub і OpenAI попросили суд відхилити колективний позов щодо авторського права у сфері штучного інтелекту. Позов звинувачує компанії в копіюванні ліцензійного коду для створення інструменту Copilot на базі штучного інтелекту GitHub.

ms.detector.media