ms.detector.media
Валерія Буняк
07.02.2023 17:18
Трамп подав до суду на журналіста The Washington Post через публікацію записів їхніх розмов
Трамп подав до суду на журналіста The Washington Post через публікацію записів їхніх розмов
Експрезидент США заявив, що він не погоджувався на публікацію записів, та вимагає відшкодування збитків у розмірі майже 50 мільйонів доларів.

Дональд Трамп подав до суду на журналіста The Washington Post Боба Вудворда за начебто порушення авторських прав. Експрезидент США стверджує, що він не погоджувався на публікацію Вудвордом записів їхніх розмов у вигляді аудіокниги та вимагає відшкодування в розмірі майже 50 мільйонів доларів. Про це повідомило видання The Guardian.

Аудіокнига «Плівки Трампа» вийшла в жовтні 2022 року під заголовком «Двадцять інтерв’ю Боба Вудворда з президентом Дональдом Трампом». Вона містить вісім годин необроблених інтерв'ю, які Вудворд взяв у період з 2016 до 2020 року, зокрема, для книги «Лють». 

У позові, поданому в північному окрузі Флориди, адвокати Трампа заявили, що Вудворд «маніпулював та експлуатував аудіозаписи президента Трампа, записані в рамках серії інтерв’ю».

Дональд Трамп зазначив, що не давав згоди на публікацію записів та подав до суду також на Simon & Schuster та материнську компанію Paramount, вимагаючи відшкодування збитків у розмірі майже 50 мільйонів доларів. Однак Боб Вудворт та компанії у спільній заяві сказали, що позов є «безпідставним, і вони агресивно захищатимуться від нього».

«Усі ці інтерв’ю були записані з відома та згоди президента Трампа. Крім того, це в суспільних інтересах мати цей історичний запис слів самого Трампа. Ми впевнені, що факти і закон на нашому боці», — сказали відповідачі.

Редакція The Washington Post у своєму матеріалі написала про те, що позиція Трампа щодо авторського права на власні слова, сказані ним під час президентства, є «абсурдною та спрямованою на залякування й переслідування».

«На жаль, такі юридичні хитрощі стають все більш поширеними. Вони можуть мати жахливий вплив на журналістів, правозахисників та інших осіб, які прагнуть притягнути до відповідальності можновладців. У низці держав, а також у Великобританії та Європейському Союзі вже вживаються заходи щодо посилення захисту від легковажних дій, відомих як «стратегічні позови проти участі громадськості» або SLAPP», — йдеться в публікації видання. 

Нагадаємо, у 2018 році журналіст Боб Вудворд написав викривальну книгу про президента США «Страх: Трамп у Білому домі». Вудворд розповів, що написав її, базуючись на сотнях годин інтерв'ю з посадовцями Білого дому та іншими спікерами, а також на зустрічах та документах. 

У січні 2018 року також вийшла книга журналіста Майкла Волффа «Вогонь і лють: у коридорах Білого дому Трампа». Адвокати Дональда Трампа намагались призупинити випуск книжки, але спроби виявилися марними.  За кілька днів ресурс WikiLeaks виклав скандальну книгу в вільний доступ.

Після виходу книжки президент США Дональд Трамп назвав автора книги про нього «психічно хворим». А також повідомив, що його адміністрація перегляне американське законодавство щодо наклепу, аби знайти можливі способи посилити його. Також працівників Білого дому зобов’язали підписати договори про нерозголошення.

Окрім цього, в серпні того ж року колишня директорка з комунікацій Білого дому Омароса Маніголт Ньюман опублікувала книгу «Нестабільний: Розповідь інсайдера про Білий дім при Трампі», після чого команда Трампа подала на неї до суду через порушення договору про нерозголошення, укладеного під час виборчої кампанії 2016 року. 

Фото: Flickr

ms.detector.media