ms.detector.media
Сергій Денисов
«MediaSapiens»
07.02.2023 15:54
В Україні розширили програму обміну ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні
В Україні розширили програму обміну ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні
Відтепер отримати нові світлодіодні лампи можна у містах та селищах міського типу по всій Україні.

У вівторок, 7 лютого, в Україні розширили програму обміну ламп розжарювання на енергоефективні LED-лампи. Про це повідомляє пресслужба Мінцифри.

Раніше програма була доступна лише в обласних центрах, а також в Кривому Розі, Краматорську та Покровську. Тепер обміняти лампи можна у містах та селищах міського типу по всій Україні.

Зокрема, у Дніпропетровській та Донецькій областях послуга запрацює з 9 лютого, а до кінця місяця лампи отримають навіть найменші села.

Від початку запуску програми українці замовили понад 1,1 млн енергоощадних лампочок через Дію.

Найбільше обміняли ламп:

Мінцифри нагадує, що кожен може замінити п’ять старих робочих ламп на нові LED. Для цього необхідно подати заяву про обмін у застосунку «Дія» та забрати лампи у відділенні «Укрпошти».

Як подати заявку на обмін лампочок в застосунку «Дія» читайте в інструкції Мінцифри за посиланням.

Якщо попередньо замовлення зроблено через застосунок «Дія», то лампи гарантовано будуть видані у відділеннях «Укрпошти» протягом п'яти днів після отримання підтвердження у мобільному застосунку.   Якщо ж прийти без реєстрації, лампи обміняють лише за їх наявності.

10 січня 2023 року Кабмін офіційно запустив програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні. Вже 30 січня «Укрпошта» розпочала перший етап програми безплатного обміну ламп розжарювання. 

Уряд  очікує, що заміна 50 мільйонів ламп розжарювання дозволить економити майже 7-10% від загального енергоспоживання.

Програма реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та «Укрпоштою» за підтримки Європейського Союзу. Зокрема, Єврокомісія закуповує для України 30 млн світлодіодних ламп, а Франції додає ще 5 млн. 

Програма запущена на тлі енергетичної кризи в Україні, яка спричинена терористичними атаками Росії на енергосистему країни.  

Фото: Tom Greenwood/Flickr

ms.detector.media