ms.detector.media
Ольга Білоусенко
«MediaSapiens»
02.02.2023 20:36
The Distortion Test. В Україні презентували тест, який допомагає зрозуміти, як споживання фейків спотворює реальність
The Distortion Test. В Україні презентували тест, який допомагає зрозуміти, як споживання фейків спотворює реальність
Наразі тест доступний українською, проте в майбутньому розробники планують перекласти його на інші мови, щоб поширювати інструмент й за кордоном.

У рамках комунікаційної кампанії «Nations Against Disinformation» в Україні презентували «The Didtortion Test» — інструмент, який допомагає виміряти стійкість людини до дезінформації. За словами авторів продукту, результати тесту безпосередньо візуалізують, як дезінформація спотворює дійсність, залишаючись невидимою та невловимою для жодного з органів чуття людини. 

Наразі тест доступний українською мовою на сайті комунікаційної кампанії. Як пояснюють автори розробки, користувачі можуть поділитися своїми результатами та посиланням на тест через свої сторінки у фейсбуку. 

«На початку тесту читачеві пропонується обрати та завантажити будь-яке власне зображення. Далі читач має відповісти на сім запитань пов’язаних з кількома нещодавніми дезінформаційними атаками, що відбулися в різних країнах світу», — пояснюють автори тесту. 

Далі, за результатами тесту, залежно від кількості правильних і неправильних відповідей, читач зможе побачити поступове викривлення завантаженого зображення. «Ця візуалізація відображає спотворення нашого бачення повсякденної реальності, яке відбувається кожного разу, коли ми споживаємо фейкову інформацію», — додають автори розробки. 

Тест презентували у рамках кампанії «Nations Against Disinformation», що спрямована на підвищення рівня обізнаності про небезпеку дезінформації і її наслідки для суспільства. У рамках ініціативи проводитимуть майстер-класи й вебінари для людей, які працюють з темою дезінформації; організовуватимуть  міжнародні інформаційні кампанії для поширення знань про те, як працює російська пропагандистська машина; чого прагне досягнути Росія за допомагаю дезінформаційних меседжів тощо. Перша комунікаційна кампанія в рамках проєкту стартує у партнерстві Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури, МЗС Естонії, а також EUvsDisinfo — проєкту Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішньополітичної діяльності.

Як експерти до кампанії долучилися фахівці й фахівчині «Детектора медіа» та інших громадських організацій — Громадянської мережі «Опора», StopFakeUkraineWorld«We are Ukraine» (WAU)Texty.org.uaInformNapalmNotaYenota та «По той бік путінської брехні»

ms.detector.media