ms.detector.media
Ігор Куляс
01.02.2023 10:36
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 21 січня 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 21 січня 2023 року: резюме
Про що і як розповідали у блоках «Ради», ICTV / СТБ, «Ми — Україна» та «Інтера» — стисло.

Повний моніторинг за 21 січня 2023 року читайте тут.

Ефірних блоків «1+1» і Суспільного цієї доби не було.

 

Ефірна сітка блоків

Структура блоку каналу «Рада» була звичною. Кожна ефірна година починалася випуском новин (опівночі він був 20-хвилинним, далі були 10-хвилинні випуски), продовжувалася гостьовими студіями. В гостьових блоках були також «новини стисло» або ж «оперативні новини», щоправда, безсистемно, в різний час, інколи раз на годину, інколи двічі-тричі. Ніяких оперативних новин там насправді не було, йшли одні й ті самі повідомлення, ще й частина з них повторювалася і в формальних випусках новин.

Структура блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: по 15 хвилин чергувалися новини і гостьові студії (або сюжети тижневика «Факти тижня», або фільми). Випусків новин не було на «звичних» місцях лише в першому годинному блоці о 6:30 і в останньому блоці об 11:30.

Структура блоку каналу «Ми — Україна» була звичною: два 30-хвилинних випуски новин о 12 і 15, все решта — гостьові студії. Погана сітка як для інформаційного каналу. Новини вели цього дня Ігор Пупков та Ольга Грицик, гостьові студії пари ведучих — Юлія Галушка з Богданом Машаєм, а згодом Олена Цинтила з Микитою Міхальовим.

Структура блоку телеканалу «Інтер» була звичайною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. О 20:00 був підсумковий випуск новин (який тривав навіть довше, ніж зазвичай, — годину і 10 хвилин), і подальша ефірна година була гостьовою.

 

Основні теми дня

Підсумки «Рамштайна» і зволікання Німеччини з передачею Україні танків. У блоці каналу «Рада» на цю тему був оглядовий сюжет, в гостьових студіях тему обговорювали з міжнародником Богданом Ференсом, політкоментатором Валентином Гладких, дипломатом Русланом Осипенком і з директором Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитром Тужанським. У блоці каналів ICTV та СТБ тему розкривали двома різними оглядовими сюжетами, в гостьових студіях обговорювали із секретарем Комітету ВР з нацбезпеки, оборони і розвідки Романом Костенком і членом цього ж Комітету Федором Веніславським. Крім того, тему обговорювали з воєнними експертами Сергієм Грабським і Антоном Міхненком. У блоці телеканалу «Ми — Україна» тему розкривали в гостьових студіях, де її обговорювали із членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським, депутатом Європарламенту Пятрасом Ауштрявічюсом. Різні аспекти теми обговорювали з експертами: співробітником Державного музею авіації Валерієм Романенком, колишнім міністром оборони Андрієм Загороднюком і політтехнологом Тарасом Загороднім. У блоці телеканалу «Інтер» тему розкривали оглядовим сюжетом про власне підсумки зустрічі в «Рамштайні» й сюжетом про думки британських воєнних аналітиків щодо передачі західних танків Україні. В гостьових студіях тему обговорювали із заступником міністра закордонних справ Євгеном Перебийносом, воєнним аналітиком Олексієм Гетьманом і керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком.

Бої під Бахмутом і Соледаром. На каналі «Рада» про це були лише короткі повідомлення у випусках новин. У гостьових студіях тему не обговорювали. У блоці каналів ICTV та СТБ тему розкривали повідомленнями в новинах. У гостьових студіях медіагрупи говорили з безпосередніми учасниками боїв — військовим-танкістом Максимом Бутоліним і військовим десантно-штурмових військ Дмитром Лінартовичем, який отримав під Соледаром поранення. У блоці «Ми — Україна» в новинах тему розкривали лише короткими повідомленнями, репортажів не було. У гостьовій студії тему зачіпали лише в розмові з представником пресслужби Головного управління розвідки Міноборони Андрієм Юсовим. У ефірному блоці телеканалу «Інтер» тему розкривали лише короткими новинними повідомленнями і репортажем про артилерійські бої на Донеччині. З гостями тему не обговорювали.

Публікація «Дзеркала тижня» про закупівлю Міністерством оборони харчів для військових за завищеними цінами. У блоці «Ми — Україна» тему обговорювали з членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським і з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. З одного боку, тема була заявлена, з другого — це було зроблено не повноцінно, бо саму фабулу ведучі подавали занадто коротко і неконкретно, без належного бекграунду. Крім того, порушили стандарт балансу думок, бо слова обвинуваченим у жодний спосіб не надавали. У блоці телеканалу «Інтер» цю тему не згадували взагалі, хоча, на моє переконання, її слід було докладно обговорювати з компетентними гостями саме цього вечора.

 

Новинна складова блоків

Новинна складова блоку телеканалу «Рада» була цієї доби дуже слабкою. Лише один репортажний сюжет і один спецрепортаж (із 14 сюжетів загалом). Прямих ввімкнень не було. Гостей-ньюзмейкерів також не було. Репортаж був про те, як жителі зруйнованої ракетою багатоповерхівки в Дніпрі, забирають вцілілі речі, спецрепортаж був про життя звільненої Чорнобаївки.

Новинна складова блоку каналів ICTV та СТБ цієї доби трималася переважно на гостях-ньюзмейкерах, яких побувало в студії шестеро. Репортажний сюжет був лише один — про навчання українських військ на півночі Київської області. І було одне пряме ввімкнення — про прощання з загиблими керівниками МВС.

Новинна складова телеканалу «Ми — Україна» цієї доби була такою: лише один репортажний сюжет (із лише 8 сюжетів загалом). Брак сюжетів компенсувався 4 прямими ввімкненнями і 9 гостями-ньюзмейкерами в студії (з 19 гостей загалом). Репортажний сюжет був про навчання українських військових у Чорнобильській зоні. Прямі ввімкнення: про наслідки ворожих обстрілів на Харківщині, про наслідки ворожих обстрілів на Запоріжжі, про прощання зі співробітниками МВС і про фестиваль перевезеного бізнесу у Дніпрі.

Новинна складова телеканалу «Інтер» цієї доби була такою: 10 репортажів та спецрепортажів, 5 прямих ввімкнень, у гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкера (з 11 гостей загалом). Репортажні сюжети були про прощання із загиблими керівниками МВС, про роботу артилеристів на Донеччині та про ворожі обстріли Краматорська, про мистецьку виставку у Львові, про військові навчання в Чорнобильській зоні, про укріплення українського кордону на Рівненщині, про повінь на Закарпатті, про розмінування на Уманщині, про життя прифронтового Бахмута і про повернення до нормального життя звільненого Високопілля на Херсонщині. Прямі ввімкнення робили про роботи на місці зруйнованого російською ракетою будинку в Дніпрі, про наслідки ворожих обстрілів прикордонних громад Харківської області, про обстріли на Сумщині і про спробу ворожої диверсійно-розвідувальної групи перейти кордон, про підрив на міні чотирьох жителів Миколаївщини і про намір США визнати приватну військову компанію «Вагнер» терористичною організацією.

 

Гостьові студії

У гостьових студіях телеканалу «Рада» цієї доби побувало 17 гостей. Ньюзмейкерів серед них не було, був один речник і одна радниця, решта — експерти. Обговорювали ситуацію на Одещині і Херсонщині, підсумки чергового «Рамштайна» і зволікання Німеччини з передачею танків Україні, створення місій МАГАТЕ на українських атомних станціях, резолюцію Європарламенту щодо спецтрибуналу для Путіна та Лукашенка, можливі подальші воєнні плани і наміри Росії, десятий пакет санкцій проти Росії, «Таллінську декларацію» тощо.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ загалом побувало цієї доби 15 гостей З них 6 були ньюзмейкерами, один речник і один радник, 3 експерти і 4 учасники різних подій. Про ситуацію в областях говорили з керівницею Херсонської МВА Галиною Луговою і керівником Запорізької ОВА Олександром Старухом. Про підсумки восьмої зустрічі міністрів оборони в Рамштайні і про питання постачання танків Німеччиною говорили з секретарем Комітету ВР з нацбезпеки, оборони та розвідки Романом Костенком і з членом Комітету Федором Веніславським. Про можливості повернення в Україну вкрадених окупантами дітей говорили з начальницею Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора Юлією Усенко. З першою леді України Оленою Зеленською говорили про світовий економічний форум у Давосі, участь у якому вона брала. З іншими гостями говорили про бої під Соледаром і Бахмутом, про ситуацію на південних ділянках фронту, про проблеми з блокуванням сторінок зі зборами на армію у соцмережах, про можливі подальші плани ворога, про плани Мінфіну скасувати податкові пільги для підприємців тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Ми — Україна» цієї доби говорили з 19 гостями. З них 9 були ньюзмейкерами, 4 речники, 2 радники і 4 експерти. З керівником Департаменту воєнних злочинів Офісу генпрокурора Юрієм Бєлоусовим говорили про причетність Ірану до виробництва дронів, якими Росія обстрілює Україну. Ситуацію в регіонах обговорювали з головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і головою Херсонської облради Олександром Самойленком. З депутатом Європарламенту Пятрасом Ауштрявічюсом говорили про резолюцію щодо створення спецтрибуналу для Путіна і Лукашенка. Із заступницею голови Комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС Марією Мезенцевою говорили про підсумки економічного форуму в Давосі. З міністром аграрної політики Миколою Сольським обговорювали тему блокування Росією «зернового коридору». Підсумки «Рамштайна» і тему з закупівлями Міноборони харчів за завищеними цінами обговорювали з членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським і з радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. З першим заступником міністра освіти і науки Андрієм Вітренком обговорювали тему мультипредметних тестів. З іншими гостями говорили про зброю власного виробництва і про постачання зброї західними партнерами, про ситуацію на різних ділянках фронту і про можливі подальші плани ворога наступати, розслідування проти зрадників та колаборантів та на інші теми.

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» цього дня побувало загалом 11 гостей, із них 4 були ньюзмейкерами, 6 експертами і один журналіст. Із головою Херсонської ОВА Ярославом Янушевичем говорили про ситуацію в області. З заступником міністра закордонних справ Євгеном Перебийносом обговорювали підсумки «Рамштайна-8» і перспективи отримання західних танків, літаків і далекобійних ракет. З головою Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування і містобудування Оленою Шуляк говорили про законопроєкт щодо державних компенсацій власникам зруйнованого житла. Із головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим говорили про законопроєкти щодо обліку тютюнових та алкогольних виробів та про переведення грального бізнесу на загальні ставки оподаткування. З іншими гостями обговорювали підсумки «Рамштайна» і питання постачання Україні танків, встановлення в Москві комплексів ППО, ймовірність вступу білоруських військ у війну, ймовірний склад наступного пакету санкцій ЄС проти Росії, перспективи військової допомоги від Ізраїлю, вплив війни на психологію людей тощо.

 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «Рада» цієї доби було 135. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (54 рази). Більшість із цих порушень — суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт точності порушували 35 разів, більшість із них були невідповідностями між картинкою і текстом у повідомленнях і спробах «ілюструвати» розмови з гостями. Стандарт достовірності порушували 22 рази, повноти — 21 раз.

Порушень стандартів у блоці ICTV та СТБ цієї доби було 227. Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 153 рази. Цього разу більше порушень було в новинах, трохи менше в тижневику «Факти тижня» (було лише два сюжети тижневика, а не чотири-п’ять). Стандарт достовірності порушували 51 раз, найбільше — узагальненими розмитими псевдопосиланнями і узагальненими псведопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. Усі 17 порушень стандарту точності були невідповідностями між картинкою і текстом у новинах. Інші стандарти майже не порушували.

Грубих порушень стандартів у блоці «Ми — Україна» було цієї доби 128. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 55 порушень, переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушили 37 разів, найчастіше це були узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. З 24 порушень стандарту точності 19 разів некоректно «перекривали» закадровий текст картинкою. Було 9 порушень стандарту повноти. Жорстко порушили стандарт балансу думок у розкритті теми закупівлі Міністерством оборони харчів за нібито завищеними цінами.

Журналісти каналу «Інтер» порушували стандарти 273 рази. Найчастіше (180 разів) порушували стандарт відокремлення фактів від думок. Переважно це були суб’єктивні думки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 52 рази. Половина з цих порушень були узагальненими посиланнями на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 26 разів, з них найбільше було невідповідностей між картинкою й текстом. Але й чимало було фактичних помилок — 6. Стандарт повноти інформації порушували 13 разів, переважно не було пояснень компетентності експертів у гостьових студіях і в сюжетах, в частині сюжетів не титрували синхрони людей.

 

Інші позиції

Загалом всі найголовніші теми 21 січня були висвітлені. Не повідомляли про таке:

У блоці каналу «Рада» було три прояви політичного піару: двічі давали синхрон радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, раз цитували самого керівника ОП Андрія Єрмака. В усіх цих випадках ніякої принципової новини не було, констатувалися давно відомі потреби України в наступальній зброї.

У блоці ICTV та СТБ був один прояв політичного піару, повторений в новинах двічі — типовий «паркет» про поїздку до Одеси міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

У блоці каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару: «паркетний» матеріал про покладання квітів міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком.

У блоці каналу «Інтер» було 6 проявів політичного піару і всі — класичні «паркетні» матеріали. Про покладання квітів міністром Олександром Ткаченком разом з послами (тричі), про зустріч керівника Офісу президента Андрія Єрмака з американськими сенаторами (двічі) і про робочу поїздку віцепрем’єрки Ірини Верещук до Чернівецької області.

Російських наративів у блоці каналу «Рада» не було. Ефіри вели троє токсичних ведучих каналу. Російських наративів чи токсичних медійних персонажів у блоках каналів ICTV та СТБ і каналу «Ми — Україна» традиційно не було. Наративів російської пропаганди в ефірі каналу «Інтер» цієї доби не було, новини вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

ms.detector.media