ms.detector.media
Сергій Денисов
30.01.2023 15:34
«Укрпошта» почала обмін ламп розжарювання на енергоефективні LED-лампи
«Укрпошта» почала обмін ламп розжарювання на енергоефективні LED-лампи
До кінця лютого обмін буде доступний у всіх населених пунктах України.

У понеділок, 30 січня, «Укрпошта» почала перший етап програми безплатного обміну ламп розжарювання на енергоефективні світлодіодні лампи. Про це повідомив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.  

«Відсьогодні починаємо 1 етап заміни обсягом 20 мільйонів ламп і першими зможуть обміняти лампи мешканці обласних центрів, Кривого Рогу, Краматорську та Покровську. Згодом поширимо цю програму на інші міста та райцентри, а в кінці місяця на всі села країни», — написав Смілянський у фейсбуці.

Обміняти п’ять ламп можна або попередньо замовивши обмін через мобільний додаток «Дія», або просто прийшовши у відділення «Укрпошти» маючи з собою:

За словами  Смілянського, для початку програми навмисно обрали кінець місяця та початок нового, коли немає черг для оплати комунальних платежів та доставки пенсій.  

Як подати заявку на обмін лампочок в застосунку «Дія» читайте в інструкції Мінцифри за посиланням.

Якщо попередньо замовлення зроблено через застосунок «Дія», то лампи гарантовано будуть видані у відділеннях «Укрпошти» протягом п'яти днів після отримання підтвердження у мобільному застосунку.   Якщо ж прийти без реєстрації, лампи обміняють лише за їх наявності.

10 січня 2023 року Кабмін офіційно запустив програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні. Уряд  очікує, що заміна 50 мільйонів ламп розжарювання дозволить економити майже 7-10% від загального енергоспоживання.

Програма реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та «Укрпоштою» за підтримки Європейського Союзу. Зокрема, Єврокомісія закуповує для України 30 млн світлодіодних ламп, а Франції додає ще 5 млн. 

Програма запущена на тлі енергетичної кризи в Україні, яка спричинена терористичними атаками Росії на енергосистему країни.  

Фото: Іgor Smelyansky - Ігор Смілянський/Facebook

ms.detector.media