ms.detector.media
Марина Баранівська
27.01.2023 12:24
Китай є найбільшим експортером технології із розпізнавання облич — Wired
Китай є найбільшим експортером технології із розпізнавання облич — Wired
Експерти побоюються, що авторитарні режими можуть застосовувати ці технології для біометричного стеження за громадянами.

Уряд Бангладешу отримав пропозицію одної з китайський компанії, яка висловила зацікавленість побудувати у Бенгальській затоці «розумне місто» з використанням технологій штучного інтелекту, пише Wired.

Будівництво високотехнологічного мегаполісу ще не розпочалося, але якщо це станеться, у його створенні, ймовірно, буде використано програмне забезпечення для розпізнавання облич. Така практика вже стала стандартною у китайських містах, де застосування подібного програмного забезпечення пов’язане із використанням даних із зовнішніх камер спостереження. Містобудівний проєкт у Бангладеші стане одним із тих, які забезпечують Китаю світове лідерство в експорті технологій із розпізнавання облич.

Згідно з даними дослідження вчених з Гарварду та Массачусетського технологічного інституту, на яке посилається Wired, китайські компанії вже уклали 201 угоду щодо експорту технологій із розпізнавання облич. На другому місті — американські компанії з 128 угодами.

Китай також лідирує в області штучного інтелекту в цілому: країна має 250 із 1636 угод щодо експорту технологій до 136 країн світу. Другим найбільшим експортером були США з 215 угодами штучного інтелекту. 

У висновках до свого дослідження американські вчені роблять припущення, що активність Китаю як експортера технологій ШІ може дати змогу урядам країн з автократичним режимом посилити стеження за своїми громадянами.

Тим часом у США зростає зацікавленість політичного істеблішменту в обмеженні використання китайських технологій у світі. Нагадаємо, у 2019 році президент США Дональд Трамп підписав указ про запровадження надзвичайного стану в сфері телекомунікацій та заборону на використання американськими компаніями телекомунікаційного обладнання, яке виробляють фірми, що становлять загрозу «національній безпеці, зовнішній політиці та економіці» країни. Тоді йшлося про обмеження використання технологій Huawei 5G у США та інших країнах аж до впровадження ембарго на чіпи ШІ китайського виробництва.

Адміністрація Байдена запровадила масштабну блокаду, яка перешкоджає китайським компаніям отримувати доступ до передових мікросхем. Також за Байдена було накладено санкції на китайських постачальників технологій із розпізнавання облич.

Подальші санкції щодо китайських технологій із розпізнавання облич можуть стосуватися країн, які імпортують ці технології. Але, як зауважують американські вчені у своєму дослідженні, США мають подавати приклад для решти світу в плані регуляції використання цих технологій. 

Той факт, що США є другим у світі експортером технологій із розпізнавання облич, суперечить ідеї, яку просуває уряд США, начебто американські технології базуються на цінностях свободи та демократії. 

Раніше «Media Sapiens» писав про те, що Apple тестує можливість розпізнавання обличчя в масці, а науковці Чиказького університету створили додаток для захисту фотографій від систем розпізнавання облич.

Фото: Ars Electronica / Flickr

ms.detector.media