ms.detector.media
Роман Мельник
27.01.2023 11:18
Євросоюз запустив у Польщі енергетичний хаб для допомоги Україні
Євросоюз запустив у Польщі енергетичний хаб для допомоги Україні
Хаб стане логістичним центром для доставлення екстреної енергетичної допомоги Україні від ЄС на тлі атак Росії.

Європейський Союз відкрив у Польщі енергетичний хаб rescEU, який стане логістичним центром для доставлення екстреної енергетичної допомоги Україні на тлі ракетних атак Росії по енергетичній інфраструктурі.

Про це повідомляється на сайті представництва Європейського Союзу в Україні.

Цей хаб дозволить міжнародним партнерам і приватному сектору спрямовувати свої пожертви для підтримки української енергосистеми.

«Відкриваючи новий енергетичний хаб rescEU для інших донорів, ми можемо значно збільшити обсяг безоплатної енергетичної допомоги для України в найтемнішу для неї годину», — заявив комісар ЄС з питань врегулювання криз Янез Ленарчич.

Хаб використовується для доставки електрогенераторів до України, допомагаючи країні підтримувати постачання електроенергії в розпал навмисних російських атак на її енергетичну інфраструктуру.  У представництві ЄС повідомляють, що надані генератори можуть бути різної потужності: від невеликих, здатних забезпечити електроенергією окремі домогосподарства, до набагато потужніших моделей, придатних для забезпечення роботи лікарень та центральних теплових пунктів. Транспортування генераторів до України повністю профінансує ЄС.

ЄС вже виділив Польщі 114 мільйонів євро на придбання генераторів для резерву хабу. На першому етапі Україні доставлять 1000 нових генераторів. 

Це зроблять на додаток до 1400 генераторів і мільйонів одиниць енергетичного устаткування, які були вже надані перед тим, нагадують у представництві ЄС в Україні.

Єврокомісія оновила механізм цивільного захисту ЄС і створила європейський резерв ресурсів rescEU у 2019 році для захисту громадян від катастроф. Він повністю фінансується ЄС.

Як повідомляють на сайті Єврокомісії, країна може звернутися по допомогу від резерву через Механізм цивільного захисту ЄС, коли масштаби надзвичайної ситуації перевищують можливості країни реагувати самостійно.

Резерв включає в себе парк пожежних літаків і гелікоптерів, літаки для медичної евакуації, запаси медичних товарів, польові госпіталі, мобільні притулки для переміщених осіб тощо. Крім того, ЄС також створює резерв для реагування на хімічні, біологічні, радіологічні та ядерні інциденти.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС надав допомогу українцям зі своїх медичних запасів rescEU. Постачання включало медичні товари, такі як апарати штучної вентиляції легенів, інфузійні помпи, ультразвукові пристрої та кисневі концентратори. Ця допомога надається додатково до тієї, яку пропонують європейські країни, і координується через Механізм цивільного захисту ЄС.

Нагадаємо, у грудні стало відомо, що Європейський Союз передасть на потреби України ще 900 генераторів. Зокрема їх використають для живлення лікарень. 

Крім того, Єврокомісія профінансує близько 30 мільйонів світлодіодних ламп для України. Раніше про необхідність такої підтримки заявив президент Зеленський.

США та Німеччина оголосили, що виділять Україні по $50 млн на електрогенератори та відбудову енергосистеми. За виділені кошти США нададуть Україні розподільчі трансформатори, автоматичні вимикачі, обмежувачі перенапруги, роз’єднувачі, транспортні засоби й інше важливе обладнання.

Фото: Janez Lenarčič / твіттер

ms.detector.media