ms.detector.media
Марина Баранівська
25.01.2023 09:21
Мін’юст США проти Google: чиновники через суд хочуть розділити рекламний бізнес компанії
Мін’юст США проти Google: чиновники через суд хочуть розділити рекламний бізнес компанії
Це перша велика справа адміністрації президента США Джо Байдена проти компанії-гіганта країни.

Міністерство юстиції США та вісім штатів звернулись до суду зі скаргою, у якій вимагають розділити рекламний бізнес компанії Google. Позивачі підозрюють одну з найбільших техкомпаній у тому, що вона монополізувала ринок цифрової реклами.

Про це повідомляє «Економічна правда» із посиланням на Bloomberg.

«Шкода очевидна: розробники вебсайтів заробляють менше, а рекламодавці платять більше, ніж на ринку, де необмежений конкурентний тиск міг би стримувати ціни і призвести до більш інноваційних рекламних інструментів, що зрештою призвело б до більш якісних і дешевих транзакцій для учасників ринку», — йдеться у скарзі, яку позивачі подали до федерального суду у Вірджинії.

Після того, як про такі дії американського Мін’юсту стало відомо публічно, акції Alphabet, материнської компанії Google, продовжили зниження і впали на 1,9% до сесійного мінімуму. Протягом останніх 12 місяців акції компанії впали на 23%.

Справа «Мін’юст проти Google» є першою великою справою адміністрації президента США Джо Байдена, яка хоче піддати ревізії ринкову силу однієї з найбільших техкомпаній країни. Також зазначається, що з часів поділу телекомунікаційної системи Bell у 1980-х роках це один із небагатьох випадків, коли Міністерство юстиції вимагає розділення великої компанії. 

Google домінує на ринку цифрової реклами в США, який оцінюється у 278,6 млрд дол. Компанія контролює більшість технологій, що використовуються для купівлі, продажу та обслуговування онлайн-реклами. 

За словами представників Міністерства юстиції, домінування Google дозволяє компанії залишати собі щонайменше 0,30 доларів з кожного долара, який рекламодавці витратили через її рекламні інструменти в Інтернеті. 

Розгляд справи може затягнутися на роки, вважає Bloomberg.

У Google заперечують звинувачення у тому, що вона домінує на ринку інтернет-реклами. Компанія стверджує, що конкурує із іншими сильними гравцями, такими як Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc. і Microsoft Corp. 

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Google має намір звільнити 12 тисяч працівників. Також «Media Sapiens» повідомляв про те, що Google виділить $2 млн на цифрову освіту для українців.

Фото: Servizi Multimediali / Flickr

ms.detector.media