ms.detector.media
Гала Скляревська
24.01.2023 19:42
«Золоті яйця Міноборони». Як медійники відреагували на скандал із закупівлею харчів для армії
«Золоті яйця Міноборони». Як медійники відреагували на скандал із закупівлею харчів для армії
Увагу привернув і зміст розслідування, і коли воно з’явилося, і хто його оприлюднив, і реакція міністерства на публікацію.

Видання «Дзеркало тижня» зранку в суботу, 21 січня, оприлюднило матеріал журналіста-розслідувача Юрія Ніколова («Наші гроші») про закупівлю Міністерством оборони харчів для українських військових. Матеріал вийшов під заголовком «Тилові пацюки Міноборони під час війни “пиляють” на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» і фактично звинувачував міністерство в тому, що воно закуповує харчі за цінами в півтора-три рази вищими, ніж роздрібні ціни в мережі супермаркетів «Сільпо».

Особливу увагу привернули яйця: з додатку до договору, який опублікував Ніколов, він зробив висновок, що кожне яйце коштуватиме Міноборони 17 гривень. Ніколов оприлюднив договір між маловідомою фірмою ТОВ «Актив компані», яка має статутний капітал у тисячу гривень, та МО, на понад тринадцять мільярдів гривень. І один із щонайменше 13 додатків до цього договору з цінами на кожен із 500 продуктів, які закуповує армія для годування бійців.

Публікація здійняла потужний скандал у першу чергу в спільноті журналістів, експертів та антикорупційних активістів. 24 січня внаслідок цього скандалу у відставку пішов заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов, який відповідає за тилове забезпечення армії.

Приводів для скандалу, окрім власне викладених у розслідуванні даних та оцінок, було декілька. По-перше, швидко з’ясувалося, що той самий договір і той самий додаток до нього вже показували українцям раніше. У програмі «Мародери», яку ведуть на ютуб-каналі «Ісландія» Василь Крутчак і Тетяна Гончарова. «Ісландія», нагадаємо, належить політтехнологу Володимиру Петрову, який тривалий час  з’являвся на державному телеканалі «Рада» і якого вважають наближеним до керівництва Офісу президента. А Василь Крутчак — член команди Петрова, найбільш відомий своїми «розслідуваннями» про Михайла Гаврилюка, результатом яких стали розбитий телефон і порвана сорочка Крутчака.  

Ці самі документи були викладені і на фейсбук-сторінці Крутчака,  — і все це за декілька днів до того, як Ніколов оприлюднив їх у «Дзеркалі тижня». У скептиків одразу виникла низка запитань: хто був джерелом цих документів? Чому саме ці додатки? Можна подивитися інші 12 додатків? Чому Крутчак і Гончарова обговорювали ці документи напередодні чергового «Рамштайна», на якому планували вирішити питання постачання західних танків Україні? І вічне питання: кому вигідно й чому саме зараз? Прихильників складних теорій виявилося багато.

Сергій Лямець, блогер, секретар НСЖУ:

Після публікації документів у «Дзеркалі тижня» з’ясувалося, що деякі позиції на графіці порівняння цін із договору МО та цін із «Сільпо» порівняні, скажімо так, не дуже коректно. Тобто принаймні в двох випадках ціну за кілограм із каталогу Міноборони порівняли з цінами за банку горошку (значно меншу за вагою) і консервованої кукурудзи. «Дзеркало тижня», вочевидь побачивши помилку, видалило фрагмент графіки без пояснень. Що теж додало гостроти дискусії.

Дмитро Золотухін, медіаексперт:

Олексій Панич, філософ, громадський діяч:

Сам Ніколов наполягає, що він спеціально затримав публікацію:

Найскладніше було встановити, в яких одиницях вимірює Міністерство оборони яйця. Дехто — зокрема міністр оборони Олексій Резников — казав, що яйця вимірюють у кілограмах. Точніше, він пояснив завищену ціну на ці самі яйця тим, що в результаті «технічної помилки» постачальник зазначив у таблиці саме ціну за кілограм яєць замість того, аби вказати її в штуках (у таблиці всі ціни справді вказані за кілограм, і виняток становлять лише яйця, навпроти яких окремо вказано «за штуку»). Довгі пояснення міністра не задовольнили критиків Міністерства оборони, а офіційна відповідь міністерства засмутила журналістів: «Відомості щодо змісту закупівель послуг харчування, які набули поширення в публічному просторі, розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману.

Міністр оборони Олексій Резніков вчора особисто звернувся до Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича з проханням невідкладно провести засідання Комітету та заслухати вичерпну інформацію щодо порядку, обставин та результатів закупівлі послуги харчування військовослужбовців на 2023 рік за участі представників НАБУ та ДБР.

Міноборони готує матеріали до Служби безпеки України з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які завдають шкоди інтересам оборони в особливий період», — йшлося в заяві відомства. Неприховані погрози на адресу журналіста викликали нову хвилю публікацій із його підтримкою.

«Детектор медіа» зібрав реакцію медійників та розслідувачів на цей скандал.

Севгіль Мусаєва, «Українська правда»:

Сергій Смальчук, телеведучий:

Макс Нефьодов, економіст:

Тимофій Милованов, економіст:

Катерина Шаповал, Forbes:

Максим Савчук, «Схеми»:

Данило Мокрик, MokRec:

Євген Кузьменко, «Цензор.нет»:

Аліса Юрченко, «Бігус.інфо»:

Діана Буцко, hromadske:

Євген Плінський, журналіст, ведучий «2+2»:

Віталій Шабунін, Центр протидії корупції:

Анна Бабінець, «Слідство.інфо»:

Володимир Ар'єв, політик:

Реакція радника міністра оборони Олексія Копитька на публікацію «Дзеркала тижня» була, серед іншого, такою:

А на відставку заступника міністра такою:

І, врешті-решт, Юрій Ніколов, «Наші гроші»:

ms.detector.media