ms.detector.media
Ігор Куляс
24.01.2023 11:53
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 січня 2023 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 січня 2023 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках «Ми — Україна», Суспільного, «1+1» і «Ради» — стисло.

Повний моніторинг за 14 січня 2023 року читайте тут.

Ефірні блоки телеканалів ICTV з СТБ і «Інтера» не припадали на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Структура блоку каналу «Ми — Україна» була такою ж, як зазвичай. Раз на дві години були новини (опівночі 30-хвилинні, а о 2-й і 4-й ночі — по 15 хвилин). Решту часу займали гостьові студії. На відміну від інших виробників марафону, «Ми — Україна» в нічному блоці не відбувався повторами, а вів повноцінний ефір.

Структура блоку Суспільного була такою: з 6-ї до 9-ї ранку 15–20-хвилинні випуски новин. Потім новин не було взагалі. Очевидно, це копіюється ефірна сітка ранку мирних часів — погане рішення для новинного каналу. Тим більше, що саме після ранку цього дня почались ракетні атаки по Києву і по Україні.

Структура блоку каналу «1+1» була такою: 30-хвилинний випуск новин і 30-хвилинна гостьова студія, потім двічі були годинні випуски новин і годинні гостьові, в останню годину — знову 30-хвилинні новини і 30-хвилинна гостьова.

Структура блоку каналу «Рада» спочатку була звичною: щогодини відкривали блок новини (перший випуск був 20-хвилинним, далі — 10-хвилинними), продовжували гостьові студії. О 20:00 був годинний підсумковий випуск, відповідно, наступний годинний блок був повністю гостьовим. Але блок із 23-ї до 24-ї був відведений під показ пленарного засідання Верховної Ради, де не відбувалось нічого особливого. І це в той момент, коли в Дніпрі тривала рятувальна операція!

Основні теми дня

Ранковий масований ракетний обстріл України. Всі ці події починалися після 6-ї ранку, тож в ефірному блоці каналу «Ми — Україна» про них ще не могло йтися, натомість тему загрози масованого ракетного удару там обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк.

У блоці Суспільного перше повідомлення про вибухи в Києві та області було наприкінці випуску новин (6:15 приблизно) і на початку гостьової студії. О 9:35 у гостьовій ведучий повідомляв про вибухи в Києві, далі зв’язалися з речником Київської міської військової адміністрації Михайлом Шамановим. Загалом Суспільне відпрацювало добре в тому сенсі, що гостьовий ведучий і повідомляв оперативну інформацію (щоправда, переважно з телеграм-каналів і сторінок посадовців у соцмережах). Двічі оперативно організовували ввімкнення речника Повітряних сил Юрія Ігната і заступника київського міського голови Володимира Бондаренка. Але саме в той момент, коли вони були потрібні, випусків новин не було. І спроб організувати прямі ввімкнення власних кореспондентів в ефірі видно не було.

У блоці каналу «1+1» оперативно організували прямі ввімкнення з місця влучання ракети в селі Копилів Київської області і в київському районі Пирогові. У гостьових студіях тему розкривали спілкуванням з головою Київської ОВА Олексієм Кулебою, речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом і речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк. Також говорили про ранковий обстріл з експертом Петром Черником, а про наслідки для енергосистеми — з директором Центру досліджень енергетики Олександром Харченком.

У блоці телеканалу «Рада» тему висвітлювали репортажним сюжетом, у гостьових студіях обговорювали з речником Київської міської військової адміністрації Михайлом Шамановим, заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком, речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом, гендиректором «ДТЕК Енерго» Ільдаром Салєєвим.

Влучання ракети в житлову багатоповерхівку в Дніпрі. Це сталося орієнтовно о 15:40, коли в ефірі був блок каналу «1+1». Перше повідомлення про подію в гостьовій студії ведучі зробили о 16:16. Організували пряме ввімкнення власної кореспондентки у Дніпрі, щоправда, не з місця події. А от гостьові студії жодним чином не перепланували, хоча подія в Дніпрі точно потребувала докорінної зміни планів. Натомість далі обговорювали заплановані заздалегідь теми (про ринок праці та працевлаштування біженців за кордоном, про роботу Мінмолодьспорту і Національного олімпійського комітету, про конкурс «Міс Всесвіт», про «електронну гривню» тощо). Тобто тут редакція виявилася неповороткою. У блоці телеканалу «Рада» тему висвітлювали постійними прямими ввімкненнями кореспондентки Валерії Холодової з місця події (загалом було 8 ввімкнень з оновленнями інформації). Це була якісна робота. Десь із кінця першого годинного блоку почали періодично давати пряму трансляцію з Дніпра, де тривали рятувальні роботи. У студії говорили про різні складові події з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком, спікером парламенту Русланом Стефанчуком, речником Повітряних сил Юрієм Ігнатом, речником Національної гвардії Русланом Музичуком, радницею голови Дніпропетровської ОВА Наталією Бабаченко, радником міністра внутрішніх справ Ростиславом Смірновим, політкоментатором Володимиром Фесенком та експертом із ракетного озброєння Олександром Кочетковим. Тобто загалом редакція відпрацювала цю складну тему якісно. Єдине, що після 21:30 прямі ввімкнення вже не робилися (якщо цьому була якась об’єктивна причина, то варто було про це сказати). Остання година доби (23:00–24:00) повністю була віддана трансляції запису засідання Верховної Ради, а отже, в цю годину оновлень інформації з Дніпра, де тривали пошуково-рятувальні роботи, не могло бути. Це рішення редакції мене дивує.

 

Новинна складова ефірів

Новинної складової у блоці телеканалу «Ми — Україна» майже взагалі не було. Один репортажний сюжет (це з 11 сюжетів загалом), жодного прямого ввімкнення, жодного гостя-ньюзмейкера. Єдиний репортажний сюжет був про обстріли Херсона та про життя прифронтового міста.

Новинна складова блоку Суспільного була такою: 4 репортажні сюжети, 6 репортажних прямих ввімкнень (ще 2 були не репортажними) і 6 ньюзмейкерів у студії. Цього дня обидва ведучих гостьової студії Суспільного — Андрій Діхтяренко і Євгеній Агарков — працювали якісно, причому Агарков працював у надскладних умовах. По-перше, у нього в ефірі одночасно було і по три гостя, причому непростих, по-друге, він при цьому встигав висвітлювати поточні події з наслідками ракетних обстрілів України, і по-третє, відстежував (попри паралельні розмови з гостями) ситуацію з повітряними тривогами. Вважаю, це була дуже якісна (і стресова) робота.

Репортажні сюжети були про порятунок поранених бійців медиками під Соледаром, про життя прифронтового села Приморське на Запоріжжі, про життя прифронтового селища Новоданилівка на Запоріжжі. Прямі ввімкнення були про бої на Донеччині й ситуацію в Соледарі, про наслідки нічного обстрілу Харкова, про ситуацію з обстрілами і з водою в Миколаєві, про роботу в Брюсселі над десятим пакетом санкцій ЄС проти Росії і про ситуацію на Дніпропетровщині.

Новинна складова у блоці «1+1» цієї доби забезпечували переважно прямими ввімкненнями, яких було аж 18, причому і з місць влучання ракети на Київщині й падіння уламків у Пирогові, і з Дніпра (але не з місця події). Із сюжетів був лише один «чистий» репортаж і два спецрепортажі (з 12 сюжетів загалом). Прямі ввімкнення робили з фронту про бої під Бахмутом і про ситуацію на фронті на Донеччині загалом, ввімкнення про бої на Луганщині на Сватівському напрямку, три ввімкнення з Пирогова в Києві з місця падіння уламків ракети, два ввімкнення — з Копилова на Київщині, куди влучила ракета. Три ввімкнення про наслідки ранкового й денного обстрілів Харкова, ввімкнення з Дніпра після влучання ракети в житлову багатоповерхівку, ввімкнення про відкриття казахстанської «юрти незламності» в Києві, про щедрування в київській підземці. Також було ввімкнення з Берліна про ймовірну відставку міністерки оборони Німеччини і з Брюсселя про ймовірний склад десятого пакету санкцій ЄС проти Росії. Репортаж був про артилерійські дуелі під Вугледаром, спецрепортажі про звільнене селище Велика Олександрівка і про прифронтову Антонівку на Херсонщині.

Новинна складова блоку каналу «Рада» цієї доби була забезпечена насамперед прямими ввімкненнями з місця влучання ракети в житлову багатоповерхівку в Дніпрі. Кореспондентка Валерія Холодова протягом шести годин ефіру зробила 8 (!) прямих ввімкнень із постійними оновленнями інформації. Крім того, в ефірному блоці каналу було ще два прямі ввімкнення з інших міст, один репортажний сюжет, у гостьових студіях побувало 6 гостей-ньюзмейкерів. Репортажний сюжет був про наслідки ракетної атаки на Київщині, ще два прямі ввімкнення були з Харкова і зі Львова про ситуацію з електрикою в містах. 

Гостьові студії

У гостьових студіях телеканалу «Ми — Україна» цієї доби побувало 14 гостей, із них 11 були експертами, а ще одна речниця, один радник і один учасник подій. З гостями обговорювали ситуацію на фронтах, зокрема на Бахмутському напрямку і на півдні, загрозу наступу ворога з боку Білорусі, обстріли Херсона окупантами, перехід Росії на воєнні рейки, позбавлення мандатів депутатів від колишньої «Опозиційної платформи — За життя», майбутній саміт «Україна — ЄС» і презентацію «Формули миру» Зеленського в ООН, можливість створення «фінансового Рамштайна», постачання Україні танків і новітніх систем ППО тощо.

У гостьових студіях Суспільного цієї доби побував 21 гість, із них шість ньюзмейкерів, двічі був в ефірі речник Юрій Ігнат, 6 експертів і 7 учасників подій, із них мінімум троє з фронту. З регіональними керівниками обговорювали ситуацію на Херсонщині (Юрій Соболевський, заступник голови Херсонської облради), Луганщині (Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА), Донеччині (Павло Кириленко, голова Донецької ОВА) і в Мелітополі (Іван Федоров, міський голова). Із заступником київського міського голови Володимиром Бондаренком говорили про наслідки ранкового ракетного обстрілу Києва. З іншими гостями обговорювали наслідки ракетної атаки цього дня, ситуацію на різних ділянках фронту, санкції проти Росії, можливості ворога виробляти зброю, можливості захисту від ракетних атак ворога, культуру під час війни, реабілітацію поранених бійців тощо.

У гостьових студіях каналу «1+1» побувало 15 гостей, із них лише 4 були ньюзмейкерами, решта — речники, експерти та учасники подій. З народним депутатом Ігорем Фрісом обговорювали тему позбавлення нардепів від колишньої «ОПЗЖ» мандатів, із міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом — ухвалений Верховною Радою закон про держстандарти та соціальні гарантії у сфері фізкультури і спорту. Із членом Ради НБУ Василем Фурманом говорили про запровадження «електронної гривні». З головою Київської ОВА Олексієм Кулебою обговорювали тему ворожих обстрілів Києва та області. З речниками, експертами та учасниками подій обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, зміну російської тактики ракетних обстрілів, освітній онлайн-курс ДСНС про мінну безпеку, постачання західної зброї, ситуацію на ринку праці, психологічну допомогу дітям, ситуацію в енергетиці.

У блоці телеканалу «Рада» загалом цієї доби побувало 22 гостя. З них 6 були ньюзмейкерами, 10 речниками, 2 радники, 3 експерти і один учасник подій. З міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком, з речниками, радниками та експертами обговорювали наслідки влучання ракети в багатоповерхівку в Дніпрі та хід рятувальних робіт. З головою Львівської ОВА Максимом Козицьким і гендиректором «ДТЕК Енерго» Ільдаром Салєєвим говорили про наслідки ракетних влучань в об’єкти енергетичної інфраструктури. Зі спікером парламенту Русланом Стефанчуком говорили про завдання парламенту в новому році і євроінтеграційний процес. З головою Сумської ОВА Дмитром Живицьким говорили про постійні ворожі обстріли області. З іншими гостями говорили про перебіг бойових дій на різних ділянках фронту, про зміни тактики ракетних обстрілів України та про можливості ППО протидіяти цьому, про налагодження виробництва боєприпасів «Укроборонпромом», про ситуацію на окупованих територіях, про ймовірність західних санкцій проти «Росатому» тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «Ми — Україна» було загалом 183 (це більш як по 30 порушень на годину в середньому). Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (78 разів), і це були переважно оцінки й висновки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 53 рази, найбільше це були розмиті псевдопосилання й узагальнені пссевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності порушували 31 раз, переважно некоректним використанням картинки, її невідповідністю тексту.

Порушень стандартів у блоці Суспільного було менше, ніж у попередні місяці, загалом 69. Найбільше порушували стандарт достовірності інформації (45 порушень), переважно неперевіреною інформацією зі сторінок у соцмережах та телеграм-каналах і розмитими псевдопосиланнями на джерело інформації. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 17 разів, більшість порушень — суб’єктивні думки журналістів у новинах. Ще було 5 порушень стандарту точності — головно «ілюстрування» невідповідною картинкою прямих ввімкнень і розмов із гостями. Двічі порушували стандарт доступності подачі інформації. Інші стандарти не порушували.

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» було загалом 255. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (123 рази) і майже всі ці порушення були суб’єктивними міркуваннями журналістів у новинах (ведучі гостьової студії цей стандарт не порушували). Стандарт достовірності порушували 102 рази в усі можливі способи. Стандарт точності — було 22 порушення, майже всі стосувалися невідповідності картинки й тексту. Інші стандарти порушували небагато. Було грубе подвійне порушення стандарту балансу думок у піар-сюжеті.

Грубих порушень стандартів у блоці каналу «Рада» цієї доби було загалом 184 (нагадаю, що одна із шести годин була зайнята трансляцією запису засідання ВР). Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (84 рази), з них найбільше було суб’єктивних думок журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 82 рази, найбільше — узагальненими розмитими псевдопосиланнями і поданням інформації і відео без перевірки з телеграм-каналів і соцмереж. Порушень стандарту точності цього разу було менше, ніж зазвичай — лише 13. Небагато було і порушень інших стандартів. 

Інші позиції

В ефірі марафону 14 січня не повідомлялося про такі події / теми дня:

У блоці каналу «Ми — Україна» було 5 проявів політичного піару: тричі показували «паркетне» повідомлення про прем’єра Дениса Шмигаля. Також цитували дописи в мережі керівника Офісу президента Андрія Єрмака і його радника Михайла Подоляка.

Проявів політичного піару в ефірному блоці Суспільного цієї доби не було.

Було два випадки проявів піару у блоці каналу «1+1»: матеріал про відкриття амбулаторії фондом братів Суркісів і сюжет, присвячений проблемам малих податків від грального бізнесу. В сюжеті однобічно звинувачували народного депутата Данила Гетманцева й колишнього президента Петра Порошенка.

У блоці каналу «Рада» формально було 4 прояви політичного піару, три з них були цитуваннями неінформативних дописів зі сторінок у соцмережах керівника Офісу президента Андрія Єрмака та його радника Михайла Подоляка. І був великий блок під назвою «Парламентський тиждень», у якому в однозначно позитивному контексті (навіть і з дискусійних питань) і з грубими порушеннями стандарту відокремлення фактів від думок подавали як фракцію «Слуга народу» в цілому, так і окремих народних депутатів, а також керівників парламенту.

У блоці телеканалу «Рада» був озвучений російський наратив, що буцімто руйнування російською ракетою житлової багатоповерхівки в Дніпрі було «вибухом побутового газу». Цю «альтернативну версію» озвучила ведуча телеканалу Тетяна Гончарова. Крім неї ефіри також вели ще три токсичних ведучих: Ольга Нємцева, Максим Зборовський та Назар Довгий.

Російських наративів і токсичних медійних персонажів в ефірних блоках «Ми — Україна», Суспільного і «1+1» цієї доби не було.

ms.detector.media