ms.detector.media
Валерія Буняк
21.01.2023 10:15
Китай скасував трирічну заборону на фільми Marvel
Китай скасував трирічну заборону на фільми Marvel
Фільми «Чорна пантера: Ваканда назавжди» та «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» вийдуть у прокат в Китаї вже в лютому.

Китай знову покаже фільми Marvel після трьох років перерви. Стрічки про супергероїв «Чорна пантера: Ваканда назавжди» та «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» мають вийти в лютому, після китайського нового року. Про це написало видання The Guardian.

Прокат іноземних фільмів схвалюється або відхиляється регулюючими органами Китайської кіноадміністрації (CFA) , які є частиною відділу пропаганди Комуністичної партії Китаю. CFA регулярно блокує випуск іноземних фільмів, щоб зберегти цензуру та «захистити вітчизняну кіноіндустрію».

«CFA ніколи не пояснював, чому фільми Marvel були заблоковані з середини 2019 року. Протягом багатьох років аналітики кіноіндустрії називали кілька потенційних причин: присутність ЛГБТК+ персонажів і символів патріотизму США, як-от Статуя Свободи, наймання директора Eternals Хлої Чжао, яку критикували за заяви про свою рідну країну в інтерв’ю, а також зростання політичної напруги між США і Китаєм», — йдеться у матеріалі видання.

Раніше фільми Marvel були касовими хітами в Китаї: перша «Чорна пантера» заробила в Китаї 105 мільйонів доларів у 2018 році, тоді як стрічка «Людина-мураха та Оса» того ж року зібрала 121,2 мільйона доларів. Проте з 2019 року фільми «Чорна вдова», «Людина-павук: Дороги додому немає», «Вічні», «Шан-Чі та Легенда про десять кілець», «Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля» та «Тор: Кохання та грім» заборонили в Китаї. Це коштувало компанії Disney сотні мільйонів від продажу квитків.

Нещодавно фільм Джеймса Кемерона «Аватар: Шлях води» схвалили до виходу та показу під час новорічних канікул у Китаї, які зазвичай призначені лише для вітчизняних фільмів. Стрічка зібрала 220 мільйонів доларів.

Повідомлялося, що у 2022 році прокат фільму «Людина-павук: Дороги додому немає» скасували після того, як студія Sony відмовилася за вказівкою CFA видалити Статую Свободи зі сцен, які вони вважали занадто «патріотичними».

А стрічці «Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля» відмовили у прем'єрі в Китаї через персонажа з двома матерями-лесбійками, а також за сцену з газетним кіоском з виданням Epoch Times — газетою, яка критикує комуністичну партію.

Зараз повернення фільмів Marvel до китайських кінотеатрів відбувається через спроби США та Китаю відновити відносини.

Докладніше про цензурування Китаю читайте в матеріалі MediaSapiens.

Нагадаємо, стрічка «Людина-павук. Шляху додому немає» від студій Marvel та Sony стала найприбутковішим фільмом в історії України в доларовому еквіваленті. Третя частина пригод Людини-павука зібрала в українському кінопрокаті 8 мільйонів 444 тисяч доларів.  



ms.detector.media