ms.detector.media
Роман Мельник
18.01.2023 14:00
Держспецз’язку: Україна щодоби відбиває від 5 до 40 потужних DDoS-атак
Держспецз’язку: Україна щодоби відбиває від 5 до 40 потужних DDoS-атак
Загалом за 2022 рік урядова команда зареєструвала в Україні 2194 кібератаки.

Україна щодоби відбиває від 5 до 40 потужних DDoS-атак високого рівня. За грудень Держспецз’язку зупинив та заблокував 395 таких атак.

Про це повідомив голова Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України Юрій Щиголь на пресконференції в Києві 17 січня, передає «Укрінформ».

Загалом за 2022 рік урядова команда реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA зареєструвала 2194 кібератаки. Чверть із них була спрямована проти уряду та місцевих органів влади. Також до галузей, які найбільше атакували, належать енергетика, сектор безпеки та оборони, телеком і розробники, фінансовий сектор, логістика.

Крім того, за грудень система зафіксувала 170 тисяч лише спроб використати вразливі місця у державних інформаційних ресурсах, які служба захищає.

Найпоширенішою практикою, яку застосовують російські військові хакери в Україні, є розсилання шкідливого програмного забезпечення, що краде облікові дані або знищує інформаційні системи.

«Такі атаки становлять понад чверть від усіх та можуть бути складовою більш комплексних і потужних операцій. Для підготовки таких атак хакери експлуатують довіру населення до сектору безпеки і маскуються, використовуючи теми, пов’язані із захистом життя та здоров’я громадян і критичної інфраструктури», – додав Щиголь.

За його словами, загроза кібератак з боку РФ як на українські системи, так і на європейських партнерів залишається високою, адже концепція російської гібридної війни передбачає використання всіх типів впливу на країну.

Крім того, Держспецзвʼязку розслідує також інциденти в приватному секторі – лише тут це близько 200–300 кіберінцидентів за добу, які досліджують переважно в напівавтоматичному режимі.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Урядова команда реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA зареєструвала та дослідила понад 1500 кібератак на Україну, більшість із них — з боку РФ. Серед головних цілей хакерів – державний сектор, інформаційна та енергетична інфраструктура, а також інформаційно-психологічні операції і вкиди.

Фото: Diverse Stock Photos/Flickr

ms.detector.media