ms.detector.media
Ігор Куляс
12.01.2023 11:00
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень — грудень 2022 року. Перша частина: резюме
Підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень — грудень 2022 року. Перша частина: резюме
Як співтворці марафону будували ефір своїх блоків, яким темам надавали перевагу й кого найчастіше кликали в ефір.

Повні підсумки моніторингу телемарафону «Єдині новини» за жовтень (перша частина) тут.

 

Ефірна сітка телемарафону

Загальна ефірна сітка протягом трьох останніх місяців 2022 року була незмінною. Добові ефіри були розбиті на шестигодинні блоки, які заповнювали спочатку 5 каналів / медіагруп, а на початку листопада до них додався канал «Ми — Україна», який спершу заповнював лише нічні слоти (0:00–6:00), а згодом був переведений у загальну ротацію каналів. Сама ротація каналів в ефірі телемарафону відбувалася хаотично. Зберігся також підхід, коли канал / медіагрупа, що працює у слоті 18:00–24:00, заповнює і нічний слот до шостої ранку. У виконанні майже всіх учасників марафону це призводить до суцільних повторів у нічному ефірі новинних випусків і гостьових студій попередньої доби. Тож у разі непересічних нічних подій глядачі можуть довідатися про них зі значним запізненням, лише після шостої ранку. Це важливо, бо, наприклад, масовані ракетні і дронові атаки Росії відбуваються часто саме вночі. Загальним правилом для всіх каналів був вихід підсумкового годинного випуску новин о 20:00.

Як і раніше, всі канали працюють за різними сітками, а отже глядач «єдиного» марафону, що виконує функцію головного інформаційного каналу країни, ніколи достеменно не знає, в який момент у марафоні буде черговий випуск новин. Як і в попередні місяці, найбільш наближеними до логіки інформаційного каналу були ефірні сітки «Інтера» і «Ради». І там, і там годинні блоки починаються з короткого випуску новин, а продовжуються гостьовими студіями. На каналі «Рада» свого часу практикували ще «оперативні новини», які час від часу начитували ведучі гостьових студій. Насправді в цих «оперативних новинах» були повтори інформацій, які вже були до того у формальних випусках новин, або ж (і це навіть частіше) уривки з відеозвернень президента, відверто піарні матеріали про діяння діячів Офісу президента, або ж перекази дописів цих діячів у твітері й телеграмі. Втім у якийсь момент на каналі від цієї практики відмовилися.

Логічною для інформаційного каналу була й ефірна сітка об’єднаної редакції каналів ICTV та СТБ. Тут незмінно від самого початку роботи телемарафону ефір поділений на півгодинні блоки, кожен із яких складається з 15-хвилинних новин і 15-хвилинних гостьових студій (або фільмів, або сюжетів тижневика «Факти тижня»). Але така велика кількість новин явно не відповідає ресурсу медіагрупи, тож у цих випусках домінують багаторазові повтори повідомлень і сюжетів.

У блоках решти редакцій ефірні сітки є різними і далекими від сітки інформаційного каналу.

У Суспільного основна сітка є такою: 30-хвилинний випуск новин, 2,5-годинна гостьова студія, знову 30-хвилинний випуск новин, і знову 2,5-годинна гостьова студія. У ті дні, коли Суспільне робить підсумковий випуск о 20-й, гостьові студії йдуть з 21-ї і до опівночі. У блоках телеканалу «Ми — Україна» сітка спочатку була такою: 30-хвилинний випуск новин, далі півтори години розмовної студії, 20-хвилинний випуск новин і 1 година 40 хвилин розмовної студії, знову 20-хвилинний випуск новин і 1 година 40 хвилин розмовної студії. Згодом змінилася на таку ж, яку практикує в марафоні суспільний мовник, — півгодини новин і 2,5 години гостьової.

У телеканалу «1+1», як і в попередні місяці, якоїсь сталої сітки не було. За останніх три місяці я нарахував мінімум чотири різних її варіанти, всі більш чи менш нелогічні точки зору функції інформаційного каналу. Протягом одного блоку «крок» між новинами і гостьовими студіями є завжди змінним, наприклад, спочатку чергуються годинні випуски новин із годинними студіями, потім і те, і те стає півгодинним тощо. 

Гостьові студії телемарафону

Загалом за цей період я аналізував 13 добових ефірів. Активність різних учасників телемарафону в гостьовій політиці була такою:

 

Найбільше гостей запрошував телеканал «Рада». Але, на жаль, велика кількість найчастіше супроводжувалася не дуже високою, як на мій погляд, якістю цих інтерв’ю. Крім того, цей шалений гостьовий графік часто призводив до того, що навіть цікавого гостя з цікавої теми ведучі каналу змушені були підганяти, а часом взагалі переривали на півслові. Натомість навіть доволі велика кількість гостей у блоках Суспільного негативно на якість інтерв’ю не впливала. Кількість гостей на телеканалі «Ми — Україна» була близькою до середньої по телемарафону. В ефірах трьох інших учасників марафону гостей було відчутно менше.

Загалом у проаналізованих ефірах у гостьових студіях телемарафону побував 801 гість. За категоріями це виглядало так (у відсотках від загальної кількості гостей):

 

У якісному складі гостей телемарафону відбулися деякі доволі відчутні зміни. По-перше, в ефірі трохи зменшилася кількість народних депутатів і інших обраних представників влади. По-друге, відчутно зменшилася кількість посадовців різного рівня. Натомість так само відчутно зросла кількість речників. Присутність гостей решти категорій залишилася без значних змін.

По категоріях картина така. Найбільше за останні три місяці зверталися до народних депутатів телеканали «Рада» (14 % всіх гостей) та «Інтер» (12 %). Усі інші канали різко зменшили спілкування з нардепами, крім Суспільного, у якого воно залишається на стабільному рівні — 4 % від усіх гостей. Натомість Суспільне, як і раніше, часто спілкується в ефірі з обраними представниками місцевих влад різного рівня. Так само достатню увагу саме цій категорії ньюзмейкерів приділяє «1+1». Дуже рідко обраних представників місцевих влад кличуть у гості канали «Рада» і ICTV з СТБ. Натомість ICTV з СТБ найчастіше з усіх каналів кликали в гості посадовців (36 %). Майже так само — «1+1» (34 %). На каналі «Ми — Україна» частка ньюзмейкерів у гостьових студіях є найменшою (по 7 % представників місцевої влади і посадовців і 5 % народних депутатів), натомість більше половини гостей (55 %) — це експерти.

Представництво політичних партій у гостьових студіях телемарафону, як і в попередні місяці, є нерівномірним. У четвертому кварталі минулого року в ефірах побували народні депутати таких фракцій і депгруп (у відсотках від загальної кількості гостей):

 

Порівняно з попереднім періодом (у відсотках від всіх народних депутатів в ефірі марафону):

Одноосібним лідером тут є «партія влади», хоч її частка гостьових ефірів і знизилася. Зменшилася частка депутатської групи «За майбутнє», бо протягом цих трьох місяців їх уже не так часто запрошували до ефірів «1+1», як це було в перше півріччя роботи телемарафону («За майбутнє», нагадаю — це політичний проєкт власника каналу Ігоря Коломойського). Представництво «Голосу» і «Батьківщини» в ефірі трохи зросло. І на межі статистичної похибки є представництво «Європейської солідарності», та й те лише зусиллями Суспільного.

У блоках «1+1», як я вже писав, народних депутатів було дуже мало. Одного разу був спікер парламенту Руслан Стефанчук. І двічі — представники «За майбутнє». У блоках каналів ICTV та СТБ і каналу «Інтер» всі 100 % гостей були «слугами». Майже так само було у блоках «Ми — Україна», лише одного разу тут з’явилася представниця іншої політсили (висуванка «Батьківщини») віцеспікерка Олена Кондратюк. У гостьових студіях Суспільного половину становили «слуги народу», були також представлені фракції «Голос» і «Європейська солідарність», одного разу також у гостях побувала віцеспікерка Кондратюк. Найвідчутніших змін зазнала гостьова політика телеканалу «Рада». Протягом трьох останніх місяців року тут було значно меншим представництво «партії влади» (41 % гостей порівняно з 71 % у перші півроку роботи телемарафону). Натомість в ефірах каналу традиційно високим було представництво «Батьківщини», причому переважно в особі Юлії Тимошенко. Натомість в ефір каналу почали кликати представників «Голосу» (в першому півріччі такого не було). Канал також знаходив місце для депутатських груп. Єдиною константою залишилася повна відсутність в ефірах каналу представників «Європейської солідарності».

В сенсі персонального представлення народних депутатів у гостьових ефірах телемарафону перша п’ятірка була такою: 

Інші народні депутати були в ефірі менше, по два рази чи по одному.

Тут картина змінилася порівняно з першим півріччям телемарафону. Серед депутатів уже не було однозначних лідерів. Андрій Герус цілком виправдано очолив цей список, оскільки є головою Комітету ВР з питань енергетики. А саме питань щодо енергетики, зрозуміло, в останні місяці року виникало дуже багато. Чотири появи в ефірах Данили Гетманцева пояснювалися нагальними питаннями з його компетенції як голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової і митної політики. Зокрема з ним говорили про макрофінансову допомогу партнерів Україні і про держбюджет на 2023 рік. Народну депутатку Євгенію Кравчук кликали до ефірів як членкиню українських делегацій в ПАРЄ і в парламентській асамблеї ОБСЄ або ж як членкиню української делегації на парламентському саміті «Кримської платформи» в Загребі, коментувати конкретні питання в межах її компетентності. Віцеспікерку Олену Кондратюк на Суспільне запрошували, щоб вона розповіла про парламентський саміт «Кримської платформи», у блоці «Ми — Україна» вона розповідала про Український жіночий форум, а у блоці «Ради» — про свою робочу поїздку до Бельгії. А от усі три появи Юлії Тимошенко у блоці «Ради» я кваліфікую як піар, бо насправді вона за повного запопадливого потурання ведучих виступала як «експертка з усіх на світі питань».

Загальний список завсідників телемарафону виглядав так:

Цього разу все було доволі логічно. На перші місця цього списку вийшли люди, які за фахом і посадою володіють реальною інформацією. Більше 10 разів гостями марафону були речники Юрій Ігнат, Наталія Гуменюк, Сергій Череватий і Сергій Братчук. Компанію їм у першій п’ятірці списку склав мер Мелітополя Іван Федоров. Тобто ті люди, які могли компетентно говорити про події на найгарячіших у ці три місяці півдні і сході України.

Канали часто запрошували ньюзмейкерів-очільників обласних військових адміністрацій, найбільше Харківської Олега Синєгубова. Про події в містах та регіонах часто говорили також з обраними представниками влади, найчастіше з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським.

Частими гостями ефірів були представники Офісу президента: заступник його керівника Кирило Тимошенко і радники Михайло Подоляк та Олег Устенко. З посадовців ще популярними були секретар РНБО Олексій Данілов і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. З представників депутатського корпусу до верхньої частини списку цього разу потрапив лише Андрій Герус. Але його цілком виправдано кликали на ефіри обговорювати нищення енергетичної інфраструктури і її порятунок саме як голову профільного комітету парламенту. Усі інші з тих, кого канали запрошували більш як 5 разів, були експертами.

Протягом листопаду — грудня склад гостей телемарафону був набагато більш збалансованим (принаймні, за компетенціями) і наближеним до інформаційної картини кожного дня, аніж це було в перші пів року роботи телемарафону. Тематика гостьових студій розподілялася так (у відсотках):

Тематика війни далі домінує, що є цілком логічним, оскільки все, пов’язане з війною, є основною тематикою телемарафону за визначенням. Найбільше уваги суто воєнним темам у гостьових студіях приділяв канал «1+1» (60 % всіх гостьових), найменше — канал «Ми — Україна» (49 %). Але в цілому всі канали тут трималися загального тренду.

Друге місце займали розмови на міжнародну тематику, але пов’язану з Україною. Менше за інші канали цій тематиці приділяли увагу у блоках ICTV та СТБ (лише 7 % гостьових студій), натомість забагато уваги цій тематиці приділяли в гостьових студіях каналу «Ми — Україна» (30 %). У гостьових студіях інших каналів частка цієї тематики була близькою до середнього значення по телемарафону.

Економічним питанням всі канали / медіагрупи приділяли приблизно однакову увагу. Як і темам, пов’язаним з відбудовою знищеного і поруйнованого ворогом. Дуже нерівною була ситуація з соціальною тематикою. Найбільше уваги їй приділяло Суспільне (11 % всіх розмов) і певною мірою канали ICTV та СТБ (6 %). Інші канали соціальним темам приділяли небагато уваги, а канал «Ми — Україна» ці теми в студіях не обговорював взагалі.

Культурній тематиці найбільше уваги приділяли канали ICTV та СТБ (8 %), мало про це говорили в гостьових студіях каналу «Ми — України» (2 %) і каналу «Рада» (1 %).

Порівняймо тематику гостьових студій з першим півріччям роботи телемарафону:

 З цієї таблиці видно, що частки тем, пов’язаних із війною і з міжнародною політикою, істотних змін не зазнали. В четвертому кварталі минулого року стало трохи менше економічної тематики, натомість трохи більше обговорень тем, пов’язаних із відбудовою (хоча ці два види тематики є значною мірою взаємопов’язаними). На три відсоткові пункти зросла частка соціальної тематики. Натомість теми внутрішньої політики, які і без того були дуже слабко представлені в марафоні в першому півріччі його роботи, в жовтні — грудні взагалі зійшли на маргінес. Інші зміни були незначними, в межах одного відсоткового пункту, що є не показовим.

Далі буде.

ms.detector.media