ms.detector.media
Роман Мельник
11.01.2023 17:14
Офіс Raiffeisen Bank у Росії визнав «ЛДНР» і надав окупантам пільги. Банк закрив свій твіттер та отримав в мережі «клона»
Офіс Raiffeisen Bank у Росії визнав «ЛДНР» і надав окупантам пільги. Банк закрив свій твіттер та отримав в мережі «клона»
Raiffeisen Bank International закрив доступ до профілю у твіттері, а в мережі з’явився сайт фейкового «Russiazen Bank International», який обігрує співпрацю банку з Росією.

Міжнародна група банків Raiffeisen Bank International закрила доступ до свого профілю у твіттері після того, як її російська дочка надала кредитні пільги учасникам російської агресії проти України, а у своїх публікаціях визнала терористичні організації «ДНР» та «ЛНР», а саму війну назвала «спецоперацією». Крім того, у мережі з’явився сайт фейкового «Russiazen Bank International», який іронічно обігрує тему співпраці Raiffeisen Bank із російським режимом.

Як пише «Інтерфакс-Україна», російські дочірні банки іноземних материнських фінустанов, зокрема Raiffeisen Bank International, нарівні з російськими банками, надають кредитні канікули росіянам, що воюють в Україні, про що свідчить інформація на сайтах банків.

У ній зазначається, що росіяни, призвані на військову службу за мобілізацією або за контрактом, та їхні сім'ї можуть подати заяву на надання відстрочки платежів за кредитами та позиками відповідно до закону РФ.

Крім того, в описі умов кредитних канікул для російських мобілізованих російський «Райффайзенбанк» дійсно визнає так звані «ЛНР» і «ДНР» (вигадані Росією псевдоутворення на окупованих територіях Донецької та Луганської областей) та називає війну в Україні «спецоперацією»: «заемщик..., призванный на военную службу … при условии его участия в специальной военной операции на территориях Украины, Донецкой Народной Республики и Луганской Народной Республики (далее – СВО)».

 

Як повідомляє thepage.ua, у понеділок, 9 січня, австрійські видання Der Standard і Kleine Zeitung повідомили, що Україна вимагає  запровадження міжнародних санкцій для двох топменеджерів австрійської банківської групи Raiffeisenbank International. Йдеться про голову правління RBI Йоганна Штробля і операційного директора групи Андреаса Ґшвентера, які обоє потрапили до списку людей, для яких Україна в особі МЗС та НАЗК вимагає міжнародних санкцій. Йоганн Штробль є водночас головою наглядової ради української і російської дочок RBI.

У відповідь на звинувачення в підтримці війни російський «Райффайзен» коротко заявив, що «банк діє на підставі чинного законодавства країни, у якій він розташований».

 

У центральному офісі Raiffesen Bank International прокоментували «Інтерфакс-Україна», що Райффайзенбанк Росія, як і всі російські банки, за законом зобов'язаний запровадити кредитний мораторій для мобілізованих солдатів.

«RBI-Group не визнає окупованих територій і не веде там банківський бізнес», - наголосили в банку.

У банку додали, що практично припинили свою кредитну діяльність у Росії після початку війни, скоротили обсяг кредитування приблизно на 25% і продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього Райффайзенбанку у Росії, аж до виходу з нього. «Через складну ситуацію RBI не може назвати момент часу, коли вивчення буде завершено», - зазначили в групі.

В українському «Райффайзенбанку» відмежувались від діяльності російської дочки мережі.

«"Райффайзен Банк" в Україні є окремою юридичною особою, що діє відповідно до українського законодавства й дотримується всіх встановлених вимог воєнного стану. Банк припинив відносини з тими клієнтами та грошима, що мають російське та білоруське походження. Ми підтримуємо санкції проти країни-агресора, забезпечуємо критичну інфраструктуру», – прокоментували у «Райффайзенбанк Аваль» для «Детектора медіа».

Вони відзначили, що RBI «першою з міжнародних роздрібних банків, що працюють в Україні, оголосила про перегляд своєї присутності в Росії», утім додали, що «на відміну від більшості компаній інших галузей, для банків практично неможливо припинити роботу в будь-якій країні в короткостроковій перспективі через складне банківське регулювання».

Станом на момент публікації новини профіль у мережі Twitter, який присутній у розділі «Контакти» на офіційному сайті банку, наразі недоступний.

Також закриті дописи на твіттер-сторінці Raiffeisenbank Int.

 

До того ж, у мережі з’явилась інтернет-сторінка під назвою «Russiazen Bank International», яка обігрує бренд «Райффайзенбанку», у назві та логотипі вказуючи на співпрацю банку із російським агресором.

Зокрема, під назвою фейкового «банку» вказано «Member of Russian war machine» («Учасник російської військової машини»).

«Ми розуміємо. Об’єднавши зусилля з Росією, ми можемо формувати майбутнє більш агресивно. Ми підтримуємо Росію ресурсами у її спробі перетворити світ на диктатуру силою і брехнею», – йдеться на титульній сторінці сайту.

На сайті також зазначено, що «ми дозволяємо Росії використовувати наші податки, щоб купувати ракети і зберігати наші прибутки, і посилаємо наших співробітників вбивати і помирати», а також, що «ми сприймаємо права людини як пусте гасло».

У розділі «Медіа» представники фейкового «банку» пишуть: «Ми не любимо спілкуватися з пресою, тому що вони ставлять важкі запитання. Наприклад, "Коли ви вийдете з Росії?" або "Як ви ставитесь до того, що ваш співробітник у Росії був призваний і вбитий на війні?"».

«Детектор медіа» звернувся до офісу української дочки «Райффайзенбанк – Аваль» та до центрального офісу Raiffeisenbank International по коментар щодо причин закриття профілю у твіттері та позиції банку щодо появи сайту «Russiazen Bank International», однак поки не отримав відповіді.

Нагадаємо, у вересні в Німеччині почали масово з’являться підроблені сайти відомих медіабрендів, які поширюють дезінформацію та російську пропаганду.

Фото: Regine Hendrich / Der Standart

ms.detector.media