ms.detector.media
11.01.2023 14:41
Війна, Україна та Арестович: в українській Вікіпедії назвали найпопулярніші статті за 2022 рік
Війна, Україна та Арестович: в українській Вікіпедії назвали найпопулярніші статті за 2022 рік
У 2022-му найбільше українці цікавились темами оборони України, озброєння, української історії та культури.

Найпопулярнішою статтею в українській Вікіпедії у 2022 році стала публікація «Російське вторгнення в Україну (2022)», яка отримала 3 715 590 переглядів. На вершині рейтингу також опинились статті про радника Офісу президента Олексія Арестовича та Україну.

Про це повідомила громадська організація «Вікімедіа Україна», яка проаналізувала статистику відвідувань українського розділу найбільшої онлайн-енциклопедії та виділила 50 найпопулярніших статей року.

У топ-10 статей за переглядами за рік увійшли також публікації про лідера українського націоналістичного руху Степана Бандеру, стаття про Збройні сили України, про столицю Київ, про російського диктатора  Володимира Путіна, головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, про Російсько-українську війну (з 2014) та про українську мову.

Помітно, що найбільше українці цікавилися у Вікіпедії кількома тематиками.

По-перше, статтями на теми, повʼязані з захистом України від російської агресії: крім ЗСУ, Залужного, це публікації про збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації «Привид Києва», окремий загін спеціального призначення Національної гвардії «Азов», президента Володимира Зеленського,Війну на сході України,  військові звання УкраїниВтрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну, сервіс DeepStateMapLive тощо. 

Крім того, однією з найпопулярніших тематик в українській Вікіпедії були види озброєньM142 HIMARSBayraktar TB2БМ-21 «Град», «С-300», Сухопутна військова техніка України. Також популярними були статті про російські ракетні комплекси: «Іскандер», «Калібр» та ракетний крейсер «Москва».

 

Також великою популярністю користувались статті, пов’язані з Україною, її історією та культурою. Крім статей про Україну, Бандеру, Київ та українську мову, які увійшли до топ-10, можна відзначити також публікації про Тараса Шевченка, обидві світові війни, Київську Русь, гімн України, пісню «Ой у лузі червона калина», перехід церковних громад до ПЦУ,  тощо.

Щодо міжнародної тематики, найбільше українців цікавили НАТО та Європейський Союз, покійна королева Єлизавета ІІ, США та Велика Британія, англійська мова. Також українці вперше активно цікавилися Республікою Китай (відому також як Тайвань).

До топ-50 увійшли лише декілька статей, пов’язаних з Росією: крім Путіна, цікавились також політичною ідеологією «рашизм», гаслом «Путін — х*йло!» та російським політиком  Володимиром Жириновським , який помер того року.

 

Серед інформаційних технологій до топ-50 увійшла єдина стаття про сервіс Google Classroom.

Заступник голови Правління ГО «Вікімедіа Україна» та адміністратор української Вікіпедії Микола Козленко відзначив, що внаслідок російського повномасштабного вторгнення багато речей у Вікіпедії сталися вперше.

«Уперше одразу п’ять статей українською мають понад мільйон переглядів — раніше це була максимум одна стаття на рік. Уперше найпопулярнішим історичним діячем року став Степан Бандера, а Тарас Шевченко не потрапив навіть до десятки. І вперше теми війни та сьогодення настільки витіснили “шкільні” чи “освітні”: значно більше людей хотіли зрозуміти, хто ж такий Арестович та що накоїла країна-агресорка у Грузії у 2008 році, а “вічно популярні” Леся Українка чи Богдан Хмельницький вперше випали з п’ятдесятки» — прокоментував він.

У «Вікімедіа» уточнили, що з рейтингу виключена низка статей, відвідуваність яких пояснюється технічними причинами, а не органічним інтересом, зокрема про YouTube, Google, Сан-Бруно, Карлес Пучдемон, Alphabet Inc., Facebook тощо.

Нагадаємо, українська «Вікіпедія» у 2022 році вперше подолала річний рубіж в 1 млрд переглядів.

Натомість російська «Вікіпедія» почала стрімко втрачати популярність в Україні у 2022 році. Зокрема, у вересні російськомовна «Вікіпедія» втратила в Україні 15 мільйонів переглядів. Розрив між російською й українською онлайн-енциклопедіями скоротився з 48 мільйонів переглядів у вересні 2021 року до 18 мільйонів переглядів у вересні 2022 року.

Інфографіка: «Вікімедіа»

ms.detector.media