ms.detector.media
10.01.2023 12:00
В Україні через похолодання застосовують аварійні відключення електроенергії
В Україні через похолодання застосовують аварійні відключення електроенергії
«Укренерго»: Через холоди та зростання споживання промисловістю та бізнесом, збільшився дефіцит потужності, у тому числі і в нічні години.

У вівторок, 10 січня, станом на 10:00 в Україні зросло споживання електроенергії в через низьку температуру, для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовуються аварійні відключення струму. Про це повідомляє пресслужба «Укренерго».

Також зросло споживання промисловістю та бізнесом, внаслідок цього зріс дефіцит потужності, у тому числі і в нічні години.

«Для забезпечення балансу в енергосистемі до областей доведені ліміти споживання, які діють упродовж всієї доби — з 00:00 до 24:00. На жаль, у багатьох областях ліміти вже перевищені, тому для збереження стабільної роботи енергосистеми застосовуються аварійні відключення», — говориться в повідомленні.

В окремих регіонах через несприятливі метеоумови (поривчастий вітер) є пошкодження у мережах операторів системи розподілу, ведуться ремонтні роботи. У прифронтових регіонах на сході та півдні ситуація з електропостачанням залишається складною через значні пошкодження електромереж внаслідок високої активності бойових дій.

«Укренерго» наголошує, що наразі енергосистема не в змозі покрити споживання у повному обсязі через пошкодження та окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, серед яких і Запорізька АЕС, потужності якої дозволили б у повній мірі покрити потребу в електроенергії.

«Укренерго» вкотре закликає розумно споживати електроенергію, адже виробники електроенергії та оператори систем розподілу постійно працюють над відновленням пошкоджених ворогом об’єктів: «Це дозволяє знизити навантаження на енергосистему та зменшити необхідність застосування обмежень».

31 грудня Росія атакувала Україну понад 20 крилатими ракетами. Сили Протиповітряної оборони знищили 12 ракет ворога.

Через обстріли у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях були застосовані екстрені відключення струму. Утім, цього ж дня екстрені відключення електроенергі у Києві та області скасували. Станом на 4 січня Київ отримував достатньо електроенергії, тому перевантаження енергосистеми у столиці не спостерігалось.  

З 10 жовтня 2022 року Росія почала цілеспрямований масований обстріл української енергетичної інфраструктури. Удари ракет і дронів спрямовані на пошкодження електростанцій та ліній електропередач. Міста і регіони після масованих атак ворога можуть залишатись без мобільного зв’язку, світла й води. 

Фото: Daniel Lerps/Flickr

ms.detector.media