ms.detector.media
Ігор Куляс
04.01.2023 09:50
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 грудня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 грудня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках Суспільного, «Ми — Україна», «Інтера», ICTV та СТБ — стисло.

Повний моніторинг за 24 грудня читайте тут.

Ефірні блоки телеканалів «Рада» і «1+1» не припадали на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Блок Суспільного починався з оригінального 30-хвилинного випуску новин, а далі йшли суцільні повтори. Як я вже не раз писав, у Суспільного (як і в більшості каналів) не вистачає ресурсу або вміння планувати, щоб якісно заповнювати нічні блоки в цьому дивному графіку роботи, коли канал, який працює в ефірі телемарафону з 18-ї до півночі, продовжує працювати і 6 нічних годин.

Є дуже серйозна хиба: більшість повторів Суспільне не позначало як повтори. До чого це призводить? Ну, наприклад, до такого. Кореспондентка в «прямому» ввімкненні (в лапках, бо прямим воно було напередодні) каже: «Також як стало відомо сьогодні, вчора російські військові, вірніше диверсійно-розвідувальна група росіян намагалася зайти на територію Сумщини». Для глядача, який сприймає це ввімкнення як пряме, це означає, що подія сталася нібито «вчора». Насправді ж вона сталася позавчора. І відомо про неї стало не «сьогодні», а вчора. І так само неправдою стають слова ведучого на кшталт: «Катерина Гладенко повідомила про ситуацію за цей день, а також розповіла, як напередодні група ДРГ окупанта намагалася перетнути державний кордон». Бо на момент цього повтору в ефірі «цей день» насправді був учорашнім днем, а «напередодні» було днем позавчорашнім. І коли ведучий о 2-й ночі каже гостям «вечір вам добрий», це теж не дуже нормально виглядає. Мені здається, що редакція це мала би розуміти і все ж таки писати на повторі студії титр «повтор ефіру 23 грудня». Так було би правдиво й коректно. Принаймні добре, що хоч повтор підсумкового випуску новин за 23 грудня був титрований як «повтор». Хоча проблема поганого графіку робіт каналів, а отже й проблема повторів як явища в телемарафоні нікуди не зникає. Але це вже питання до «генералів марафону», які явно не вміють до ладу планувати.

Структура блоку каналу «Ми — Україна» була нерівномірною. Перші три години ефіру складалися з 15-хвилинних випусків новин на початку години і гостьових студій до кінця години. Далі o 9-й ранку йшов останній 30-хвилинний випуск новин (який насправді складався майже із суцільних повторів того, що було в попередніх випусках), а далі до кінця блоку о 12-й ішла суцільна гостьова студія. Таким чином, у найактивніший із подієвої точки зору час доби в марафоні взагалі не було випусків новин.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною, інформаційною. Кожна ефірна година починалася приблизно 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: 15-хвилинні випуски новин чергувалися з 15-хвилинними гостьовими студіями. О 20-й годині був годинний підсумковий випуск, тож у наступному за ним годинному блоці (21:00–22:00) новин не було, натомість були сюжети тижневика «Факти тижня» і гостьова студія.

 

Основні теми дня

Масований ворожий обстріл центру Херсона. Подія сталася близько 11 години ранку. Ефірний блок Суспільного був до події. У ефірному блоці каналу «Ми — Україна» тему дуже оперативно розкривали ведучі гостьової студії. Про сильні вибухи в Херсоні ведуча Олена Цинтила повідомила ще до 11-ї години, але з недостовірним посиланням. А об 11:35 із посиланням на Офіс президента повідомила про сильний обстріл центру Херсона і що є загиблі. Далі навіть показували фото (хоч очевидно взяті із соцмереж чи телеграм-каналів). Редакція оперативно організувала компетентного гостя — першого заступника голови Херсонської облради Юрія Соболевського. На «Інтері» перша згадка про обстріл була лише у випуску новин о 13-й годині, тобто вкрай неоперативно, із запізненням на дві години. І це було лише повідомлення про допис і фото зі сторінки президента Зеленського в соцмережі. І цим же повідомленням новини й обмежувалися в усіх п’яти наступних випусках, лише додавши починаючи з третього з них реакцію на обстріл посольства США з твітера, а в останньому випуску ще й допис у твітері Михайла Подоляка з цього приводу. Про допис президента навіть іще раз згадали наприкінці блоку в останній гостьовій студії. Ну і, чесно кажучи, гостьовий блок із 13:15 до 14-ї (попри те, що ведуча новин нібито анонсувала в ньому тему обстрілу Херсона) складався з розмов про проблеми біженців і безробіття, про перевезення бізнесів, мікрогранти тощо. І це все в той час, коли в Херсоні тривали рятувальні роботи, а медики рятували поранених. До цієї очевидно головної теми дня, яка вимагала максимальної оперативності, ведуча гостьового блоку перейшла лише о 13:36. Це було інтерв’ю з радником міського голови Херсона. А далі канал працював за своїм попереднім планом так, наче нічого надзвичайного не сталося. І лише в кінці ефірного блоку близько 18-ї години поговорили з головою Херсонської ОВА Ярославом Янушевичем. Тобто по цій надзвичайній події канал «Інтер» працював вкрай неповоротко і неоперативно. У блоці ICTV та СТБ тему, крім коротких повідомлень у новинах, висвітлювали умовно репортажним сюжетом (тобто зібраним із різних джерел матеріалом), який частково оновлювали від випуску до випуску. В гостьовій студії тему обговорювали з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським, речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк і з воєнним експертом Олександром Мусієнком.

 

Новинна складова ефірів

Новинна складова блоку Суспільного була такою: шість репортажів і спецрепортажів, 5 прямих ввімкнень. У гостьових студіях був лише один ньюзмейкер. Репортажні сюжети були про наслідки ворожого обстрілу Корабельного району Херсона, про ворожі обстріли Новоданилівки Запорізької області, про військові навчання на Київщині, про острів Зміїний, про звільнене прифронтове село Богородичне на Донеччині і про звільнене село Посад-Покровське на Херсонщині. Прямі ввімкнення були про ворожі обстріли прикордонних сіл Сумщини, про бої під Бахмутом і обстріли міста ворогом, про те, як у фронтовому Бахмуті виживають люди, про ситуацію з електроенергією в Сумах і області й окремо про ситуацію в Києві.

Новинна складова блоку каналу «Ми — Україна» була такою: жодного репортажного сюжету, чотири прямих ввімкнення. Насправді це були два «дубльовані» ввімкнення, бо обидві кореспондентки в повторних ввімкненнях майже дослівно дублювали інформацію, яку казали у своїх перших ввімкненнях в ефірі. Два ввімкнення були про ворожий обстріл Нікопольського району Дніпропетровщини, ще два — що окупанти перестали пропускати людей на пункті пропуску у Василівці. У студіях каналу цього дня побувало семеро ньюзмейкерів.

Новинна складова «Інтера» була цього дня такою: 7 репортажних сюжетів і 7 прямих ввімкнень (щоправда, два з них — не зовсім новинні). В гостьових студіях побувало 4 ньюзмейкери (з 12 гостей загалом). Сюжети були про бої під Бахмутом, про навчання українських військових у Київській області, про акцію родичів українських військовополонених у Миколаєві, про передсвяткові черги на західних кордонах, як у Марганецькій громаді люди виживають під постійними обстрілами ворога, про модне шоу дизайнерів етнічного одягу з Івано-Франківська у Брюсселі, про прибуття різдвяного потяга зі Святим Миколаєм до Миколаєва. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Нікопольського району, про обстріли на Запоріжжі, про обстріли прикордонних громад Сумщини, про обстріли прикордонних громад Харківської області, про ситуацію в Миколаївській області, про новорічну ялинку в Хмельницькому і про зустріч Різдва у центрі Києва.

Новинна складова ефірного блоку каналів ICTV та СТБ складалася з шести репортажних сюжетів і одного прямого ввімкнення. В гостьовій студії побували четверо ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про бої на Бахмутському напрямку, про наслідки ворожих обстрілів Комишувахи на Запоріжжі, про наслідки обстрілів на Дніпропетровщині, два репортажі про навчання українських бійців біля білоруського кордону і про наслідки обстрілу в Запорізької області. Пряме ввімкнення було про святкову різдвяну службу у столичному Кафедральному соборі Святого Олександра.

 

Гостьові студії

У блоці Суспільного всі гостьові студії і записані інтерв’ю були насправді повторами (деякі — з ефіру попередньої доби, деякі — тижневої давнини). Загалом було 7 гостей, із яких один був ньюзмейкером, один — речником. Ще було двоє експертів і троє учасників подій. З міністром Кабміну Олегом Немчіновим говорили про реформу державної служби. З іншими обговорювали події на різних ділянках фронту, зокрема під Бахмутом, надання Україні західної зброї тощо.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» цього дня побував 21 гість. Із них 7 були ньюзмейкерами, 3 речники, 2 радники і 9 експертів. З міністром Кабміну Олегом Немчіновим говорили про малу приватизацію і реформу держуправління. З головою Херсонської облради Олександром Самойленком говорили про наслідки нічного ворожого обстрілу Херсона, а з його заступником Юрієм Соболевським вже про денний масований обстріл центру міста. З головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм говорили про сиуацію в області і на фронті. З головою Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом — про ситуацію в енергетиці. Про ситуацію в окупованому Мелітополі говорили з міським головою Іваном Федоровим. З членом Ради Нацбанку Василем Фурманом говорили про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. З іншими гостями обговорювали різні теми: ситуацію на різних ділянках фронту і ситуацію з енергопостачанням у різних регіонах, питання евакуації людей з прифронтових міст і з окупованих територій, перспективи вступу України до ЄС, питання постачання Україні західної зброї і постачання іранської зброї Росії, розслідування злочинів росіян за роки війни тощо.

У гостях на каналі «Інтер» цього дня побувало загалом 12 гостей, з них четверо були ньюзмейкерами, було також два речники, один радник, 4 експерти і один учасник подій. З керівником Херсонської ОВА Ярославом Янушевичем говорили про масований обстріл центру Херсона ворогом. Із членом Комітету ВР з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрієм Жупаніним говорили про плани дій влади у разі повного блекауту. З головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової і митної політики Данилом Гетманцевим обговорювали співпрацю України з МВФ. З міністром культури і інформаційної політики Олександром Ткаченком говорили про культурно-мистецькі акції до зимових свят. З іншими гостями говорили про обстріл Херсона, про ситуацію на різних ділянках фронту і ситуацію з Білоруссю, про передсвяткові черги на західних кордонах України, про передачу Україні заарештованих активів Росії, про значення надання Україні комплексів Patriot, про військову співпрацю Росії з Іраном тощо.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало 13 гостей. З них 4 були ньюзмейкерами, 2 речники, 4 експерта і 3 учасника різних подій. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про наслідки масованого обстрілу центру Херсона ворогами. З в.о. керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрієм Шаповаловим говорили про нагнітання російськими пропагандистами теми можливого наступу з Білорусі. З апостольським нунцієм і послом Ватикану архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом говорили про позицію Папи Римського щодо допомоги Україні. З новопризначеним головою Держслужби з етнополітики та свободи совісті Віктором Єленським говорили про переслідування різних релігійних груп на окупованих територіях і перехід на григоріанський календар. З іншими гостями говорили про ситуацію на кордоні з Білоруссю, про наслідки обстрілу Херсона, про активність російського флоту в Чорному морі, про можливі причини частих зустрічей Лукашенка і Путіна, про ситуацію під Бахмутом і на інших ділянках фронту тощо.

 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці Суспільного було багато — 76. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 35 разів, у більшості випадків це були різноманітні суб’єктивні міркування журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували 30 разів, найчастіше це були неперевірені інформації та відео з соцмереж та телеграмканалів і узагальнені розмиті посилання. Стандарт точності порушували 7 разів, решту стандартів порушували небагато.

Загалом порушень стандартів у блоці каналу «Ми — Україна» було цього дня 165. Найчастіше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 63 рази. Майже всі ці порушення були суб’єктивними думками журналістів у новинах, інших видів порушень стандарту було небагато. Стандарт достовірності порушували 47 разів, найбільше — розмитими або й взагалі абстрактними посиланнями на джерела інформації. З 33 порушень стандарту точності майже всі були некоректною роботою з картинкою, як у сюжетах і БЗ, так і в спробах «ілюструвати» прямі ввімкнення кореспондентів і розмови з гостями. З 16 порушень стандарту повноти інформації більшість були повною відсутністю інтершуму в багатьох БЗ. Було одне порушення стандарту балансу думок — в явно піарному сюжеті. І 5 порушень стандарту доступності подачі інфи.

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу «Інтер» було надзвичайно багато — цілих 273! 170 із них — суб’єктивні думки журналістів у новинах, неавторизовані думки гостьових ведучих і безпідставні узагальнення, що було порушеннями стандарту відокремлення фактів від думок. 63 рази у всі можливі способи порушували стандарт достовірності інформації. Тобто більш як по 10 разів на годину. При цьому ведуча новин Даугуле у цьому ж блоці стверджувала: «У нас завжди перевірена та актуальна інформація». Ось така «перевірена». 30 разів порушували стандарт точності, найбільше некоректно використовуючи картинку. Але й фактичних помилок було чимало.

Загалом журналісти каналів ICTV та СТБ цієї доби порушували стандарти 313 разів (це більш як 52 порушення на ефірну годину в середньому!). І це поганий «рекорд». Уже традиційно найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок (212), більшість із них були суб’єктивними думками журналістів у новинах. Але чимало було й не авторизованих журналістських думок у трьох матеріалах тижневика, і чимало було безпідставних узагальнень і в новинах, і в тижневику. З 65 порушень стандарту достовірності найбільше було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивних думок, узагальнених розмитих посилань і посилань на соцмережі й телеграмканали. З 26 порушень стандарту точності дві третини були невідповідностями між картинкою і текстом, решта — фактичні помилки. Інші стандарти порушували менше.

 

Інші позиції

В ефірі марафону 24 грудня загалом всі найважливіші теми цього дня були висвітлені, не повідомляли хіба що таке:

Проявів політичного піару у блоці Суспільного не було.

У блоці каналу «Ми — Україна» було два прояви політичного піару: позитивний і незбалансований сюжет про закон про реформу містобудування і окреме БЗ, присвячене тому, що перша леді Олена Зеленська виступила перед українськими послами.

У блоці каналу «Інтер» цього дня було 10 проявів політичного піару. 6 із них — на користь заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, ще 4 — радника керівника ОП Михайла Подоляка.

У блоці каналів ICTV та СТБ цієї доби було два прояви піару. Бізнесового — сюжет про Київський картонно-паперовий комбінат, який «бореться з тиском силовиків». І політичного — про захід Фонду Леоніда Кучми, тестя власника каналу Віктора Пінчука.

Російських наративів у ефірних блоках Суспільного, «Ми — Україна» і ICTV / СТБ, «Інтер» цієї доби не було.

ms.detector.media