ms.detector.media
03.01.2023 10:53
Від початку вторгнення в Україні зафіксували 1500 кібератак. Серед головних цілей – інформаційні операції та вкиди
Від початку вторгнення в Україні зафіксували 1500 кібератак. Серед головних цілей – інформаційні операції та вкиди
Держспецзв'язку: Серед головних цілей кібератак – державні органи, шпигунство, енергетичні об'єкти та інформаційні спецоперації.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Урядова команда реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA зареєструвала та дослідила понад 1500 кібератак на Україну, більшість із них — з боку РФ. Серед головних цілей хакерів – державний сектор, інформаційна та енергетична інфраструктура, а також інформаційно-психологічні операції і вкиди.

Про це повідомили в Державній службі спеціального звʼязку і захисту інформації.

Загалом протягом 2022 року CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, зареєструвала та дослідила 2100 кіберінцидентів та кібератак в Україні, з них понад 1500 – після 24 лютого.

Серед головних цілей ворожих хакерів служба назвала шпигунство, а саме отримання розвідданих щодо логістики, озброєння, планів та операцій Сил безпеки та оборони.

За даними CERT-UA, найчастіше ворожі хакери атакують державний сектор: на нього припадає близько чверті всіх досліджених випадків. Тому захист державної інформаційної інфраструктури є надзвичайно важливим.

Також хакери робили спроби вивести з ладу об’єкти критичної інформаційної інфраструктури, позбавити доступу громадян до державних послуг та сервісів, банківського обслуговування тощо.

Серед інших цілей кібератак у службі відзначають інформаційно-психологічні операції та дезінформаційні вкиди, які мають на меті підірвати довіру до спроможностей державної влади, Сил безпеки та оборони та поширити панічні настрої серед населення.

Під особливою увагою російських хакерів залишається енергетичний сектор. Кібератаки на підприємства енергетики складніші за проведенням та підготовкою, тож їх важче виявляти. Також під постійним прицілом – компанії, що є постачальниками послуг, апаратного і програмного забезпечення для енергокомпаній. Зокрема, у грудні фахівці зафіксували спробу атаки на один із українських об’єктів енергетики саме через злам компанії-постачальника і розробника ПЗ.

Окрім того, ворожі хакери активно атакували логістичний, телеком-, комерційний, оборонний сектори тощо.

«Попри все, досягти стратегічної мети та завдати істотної шкоди нашій інфраструктурі російським кіберзловмисникам не вдається», — наголосили у службі.

Нагадаємо, Служба безпеки України з початку року нейтралізувала понад 4,5 тисячі кібератак і кіберінцидентів.

У листопаді Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України зафіксувала зростання кількості кібератак на державні інформаційні ресурси та обʼєкти критичної інформаційної інфраструктури.

На початку грудня у Microsoft Corp. попередили про посилення російських кібератак проти України та її партнерів.

Ілюстрація: unsplash

ms.detector.media