ms.detector.media
Ігор Куляс
13.12.2022 12:11
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 грудня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 4 грудня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Рада», ICTV і СТБ, «Ми — Україна» та «Інтера» — стисло.

Повний моніторинг спільного телемарафону за 4 грудня читайте тут.

Ефірні блоки телеканалу «1+1» і Суспільного не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Структура блоку телеканалу «Рада» була звичною. Кожна ефірна година починалася випусками новин (які були «різнокаліберними» за хронометражем — від 11 хвилин до 20). Далі були гостьові студії — частково прямоефірні, частково записані напередодні. У гостьових студіях були двічі-тричі на годину випуски «коротких новин», які начитували гостьові ведучі.

Структура блоку каналів ICTV та СТБ була звичною: щопівгодини 15-хвилинні випуски новин і 15-хвилинні гостьові студії або ж сюжети тижневика «Факти тижня» чи фільми. На «звичному» місці випуску новин не було лише о 6:30.

Структура блоку каналу «Ми — Україна» була такою ж, як і раніше. Півгодинний випуск новин, потім 2,5 години гостьової студії, знову півгодинний випуск новин і 2,5 години гостьової.

Більшість ефірних годин у блоці каналу «Інтер» починалися випусками новин (хронометражем — від 10 до 22 хвилин). О 20-й був годинний підсумковий випуск дня, відтак наступна година була без випуску новин. Решту часу займали гостьові студії і частково документальні фільми різних проєктів.

Основні теми дня

Яскраво виражених подієвих топових тем цього дня не було. Були дві важливі теми в розвитку.

Відновлення енергосистеми після масованих руйнацій ракетними ударами. У блоці телеканалу «Рада» крім коротких повідомлень у новинах тему обговорювали з радницею заступника керівника Офісу президента Оленою Симоненко, речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком і з експертами — директором енергетичних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченком та експертом Офісу реформ Кабміну Максимом Гардусом. В ефірному блоці ICTV та СТБ тему обговорювали з представниками областей і міст: Галиною Луговою, головою Херсонської МВА, Олександром Старухом, головою Запорізької ОВА, Віталієм Кімом, головою Миколаївської ОВА, Андрієм Садовим, міським головою Львова, і Петром Пантелеєвим, заступником голови Київської міської держадміністрації. У блоці каналу «Ми — Україна» сюжетів на цю тему не робили, говорили в студії про локальні ситуації з головою Херсонської облради Олександром Самойленком і з заступником київського мера Володимиром Бондаренком. У блоці «Інтера» на цю тему були хіба що короткі повідомлення в новинах і частково тему обговорювали з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським.

Реакції на запровадження граничних цін на російську нафту. У блоці телеканалу «Рада» тему обговорювали з політкоментатором Валентином Гладких, із директором енергетичних програм Центру Разумкова Володимиром Омельченком і з директором Інституту зовнішньополітичних досліджень, професором Київського національного університету Григорієм Перепелицею. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ тему розкривали великим оглядовим сюжетом тижневика, в студії тему обговорювали з віцепрезиденткою з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки Наталією Шаповал. У блоці каналу «Ми — Україна» говорили на цю тему з експертом з енергетичних питань Олексієм Рябчиним. У блоці «Інтера» на цю тему робили оглядовий сюжет і говорили з експертом-міжнародником Тарасом Семенюком. 

Новинна складова ефірів

Новинної складової у блоці каналу «Рада» не було взагалі. Жодного репортажного сюжету (із 9 сюжетів загалом), жодного ввімкнення, жодного гостя-ньюзмейкера (з 20 гостей). У новинах були суцільні повтори всього — і коротких повідомлень, і сюжетів. Деякі з них повторювали по 4 рази. Мені здається, що ведучим новин на «Раді» треба бути чеснішими з телеглядачами і принаймні не говорити на початку випусків про «ми зібрали свіжу підбірку новин», а потім показувати майже суцільні повтори (в кращому разі зі «свіжого» з’являється якесь одне повідомлення, як було у випуску новин о 3:00, або взагалі жодних оновлень, як це було у випусках о 4:00 і о 5:00). І це канал, нагадаю, який претендує на звання «інформаційного», та ще й «провідного».

Новинна складова каналів ICTV та СТБ у їхньому ефірному блоці була такою: 6 репортажних сюжетів (із 24 сюжетів загалом) і 7 ньюзмейкерів у студії. Прямих ввімкнень не було. Репортажні сюжети були про бої під Білогорівкою, про наслідки обстрілів Нікопольського району Дніпропетровщини, про будні бійців на бахмутському напрямку, про обстріли й евакуацію людей із Куп’янської громади на Харківщині, про благодійний вечір на підтримку Українського католицького університету, про життя у звільненому Давидовому Броді на Херсонщині.

Новинна складова блоку телеканалу «Ми — Україна» була цієї доби не дуже потужною. Не було жодного репортажного сюжету, лише 4 прямих ввімкнення. У студії говорили з 4 ньюзмейкерами. Прямі ввімкнення були з Дніпра про ворожі обстріли Нікопольського району, із Запоріжжя про наслідки ворожих обстрілів області, з Івано-Франківська про автопробіг на підтримку нашої армії і з Нью-Йорку про концерт до 100-річчя презентації пісні «Щедрик» у Північній Америці.

Новинна складова блоку каналу «Інтер» цієї доби була такою: 5 репортажних сюжетів (із 22 сюжетів загалом), 6 прямих ввімкнень (щоправда, половину тут склали три ввімкнення власного кореспондента з Нью-Йорка щодо ювілею «Щедрика» в «Карнегі-холі»). І лише один ньюзмейкер у гостях (із 6 гостей загалом). Репортажні сюжети були про роботу українських мінометників на Запорізькому напрямку, про виживання людей під ворожими обстрілами в Нікополі, про фестиваль у Луцьку документального кіно про права людини, про бої на Бахмутському напрямку і спецрепортаж про прифронтове село Довгеньке під Ізюмом. Прямі ввімкнення робили із Запоріжжя, Харкова і Дніпра — про наслідки ворожих обстрілів громад областей, і три прямих ввімкнення з американського Нью-Йорку про концерт до 100-річчя першого виконання «Щедрика» в «Карнегі-холі». 

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «Рада» цієї доби не було жодного ньюзмейкера, лише два речники та одна радниця. 17 гостей були експертами. З ними говорили про відновлення енергосистеми після руйнувань, обмеження цін на російську нафту, ситуацію на різних ділянках фронту, загрози наступу з Білорусі, відшкодування збитків, завданих країні агресором, і перспективи отримання Україною російських активів, ситуацію із Запорізькою АЕС, надання Україні бойових літаків і комплексів протиповітряної оборони, «миротворчі» заяви деяких західних політиків, правові складові реєстрації Святоуспенської Києво-Печерської Лаври як монастиря в складі ПЦУ тощо.

У гостових студіях ICTV і СТБ цієї доби побувало загалом 16 гостей. Із них 7 були ньюзмейкерами, 2 речники, 6 експертів і одна учасниця подій. Про ситуацію в різних регіонах говорили з головою Херсонської МВА Галиною Луговою, головою Запорізької ОВА Олександром Старухрм, головою Миколаївської ОВА Віталєм Кімом, міським головою Львова Андрієм Садовим і заступником голови КМВА Петром Пантелєєвим. Із ректором Відкритого православного університету Георгієм Коваленком говорили про шлях повернення Києво-Печерської Лаври українській церкві. З начальником Головного управління Нацполіції уКиївській області Андрієм Нєбитовим обговорювали, як знайшли викрадену роботу художника Бенксі. З речниками та експертами обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, загрози наступу з боку Білорусі, виявлення колаборантів на звільнених територіях, можливості контрнаступу нашої армії на сході, про роботу великих супермаркетів і банківської системи в умовах відімкнень електрики, про достатність пального, обмеження ціни на російську нафту тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Ми — Україна» цього дня побувало 17 гостей. Із них 4 були ньюзмейкерами, 4 — речниками, було також 2 радника і 7 експертів. З головою Херсонської обласної ради Олександром Самойленком говорили про ситуацію на Херсонщині. Із заступником київського міського голови Володимиром Бондаренком говорили про готовність столиці до можливого блекауту. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З членом Ради Нацбанку Василем Фурманом — про виплати за зовнішніми боргами України в четвертому кварталі цього року. З експертами обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, налагодження виробництва снарядів для наявних у нашої армії гармат радянського виробництва, ймовірності отримання Росією чергової партії іранських дронів і ракет, втечу колаборантів з Олешок і Нової Каховки, ситуацію на Кінбурнській косі, заяву Макрона щодо «гарантій безпеки для Росії», поштові погрози українським дипломатам в Європі, програму «Зерно з України», відносини з Угорщиною, значення санкцій Ради національної безпеки і оборони проти Московського патріархату, обмеження ціни на російську нафту тощо.

В гостях у телеканалу «Інтер» цього дня побувало лише шестеро. З них був лише один ньюзмейкер, троє експертів і двоє учасників подій. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про ситуацію в області. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті біля Сватового, ефект від обмеження цін на російську нафту, заяву Макрона щодо «гарантій безпеки для Росії», питання фінансування відновлення України після війни, ідеологію цього відновлення тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці каналу «Рада» було традиційно дуже багато — 166. Найчастіше порушували стандарт достовірності інформації (72 рази), з них найбільше було інформацій, взятих без перевірки в інтернеті (23 рази), чимало було узагальнених розмитих посилань і фактів, поданих без будь-яких посилань. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 66 разів, найбільше — власними міркуваннями журналістів у новинах (34). Втім чимало було й неавторизованих як належить думок ведучих у гостьових студіях (28). 18 разів порушували стандарт точності, 8 — стандарт повноти інформації.

Порушень стандартів в ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було традиційно дуже багато — 299. Найбільше (176 разів) грубо порушували стандарт відокремлення фактів від думок, як суб’єктивними думками журналістів у новинах, так і неавторизованими думками в авторських матеріалах тижневика. Стандарт достовірності порушували 70 разів у всі можливі способи. 45 разів порушували стандарт точності, майже всі ці порушення були повними невідповідностями між картинкою і текстом за кадром. Інші стандарти порушували небагато.

Цього разу у блоці телеканалу «Ми — Україна» була рекордна (в «новому сезоні») кількість порушень стандартів — 191. Це більш ніж одне грубе порушення стандартів на хвилину ефіру! Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (99 разів), переважно це були cуб’єктивні думки журналістів у новинах. 57 разів порушували стандарт достовірності, в усі можливі способи. Із 27 порушень стандарту точності майже всі стосувалися невідповідностей картинки і тексту, як в сюжетах і БЗ, так і в якості «ілюстрацій» до розмов з гостями або до прямих ввімкнень кореспондентів. Інші стандарти порушували небагато.

Стандарти у блоці каналу «Інтер» журналісти порушували загалом 204 рази. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 131 раз і майже всі вони були суб’єктивними міркуваннями журналістів у новинах. 49 разів порушували стандарт достовірності інформації, найбільше — узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивних думок. Із 16 порушень стандарту точності більшість була невідповідностями між картинкою і текстом. Інші стандарти порушували небагато. Було і порушення етичних норм (нецензурна лайка в синхроні). 

Інші позиції

В ефірі марафону 4 грудня не повідомляли про такі події / теми дня:

У блоці каналу «Рада» цієї доби було 25 проявів політичного піару. Було вісім фрагментів відеозвернення президента Зеленського, які не містили в собі новини, але подавалися як новини. Було два «паркетні» матеріали про те, що подружжя Зеленських відвідало виставку «Світ Сковороди», а перша леді відвідала форум до міжнародного дня людей з інвалідністю. У 8 випадках цитували заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. Двічі показували «паркет» про зустріч керівника Офісу президента Андрія Єрмака з Вікторією Нуланд. Цитували думки радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, народного депутата Давида Арахамію і прем’єра Дениса Шмигаля, які не мали новинного значення.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було 6 проявів політичного піару. Двічі подавали як новини неінформативні фрагменти відеозвернення президента Зеленського. В «паркетному» сюжеті, який був в ефірі двічі, згадували і надавали слово віцеспікерці парламенту Олені Кондратюк. І двічі показували «паркетний» матеріал про зустріч керівника Офісу президента Андрія Єрмака із заступницею держсекретаря США Вікторією Нуланд.

У блоці телеканалу «Ми — Україна» було два прояви політичного піару, обидва на користь президента Зеленського.

Проявів політичного піару цієї доби у блоці каналу «Інтер» не було.

У блоці каналу «Рада» працювали троє токсичних ведучих (Тетяна Гончарова, Ольга Нємцева і Назар Довгий). Ведуча Тетяна Гончарова двічі озвучувала російський наратив, що «росіяни готові до переговорів».

Російських наративів і токсичних медійних персонажів у блоці каналів ICTV і СТБ, а також у блоці каналу «Ми — Україна» не було.

Ворожих наративів в ефірі телеканалу «Інтер» цієї доби не було. Новини вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

ms.detector.media