ms.detector.media
29.11.2022 19:10
Дослідження Internews: Лише чверть українців знає про існування фактчекінгових проєктів
Дослідження Internews: Лише чверть українців знає про існування фактчекінгових проєктів
Серед найпопулярніших - Stop Fake та «Детектор медіа»

27% респондентів знайомі із сервісами для перевірки правдивості медійного контенту. Приблизно 3.5% серед усіх опитуваних сказали, що вони користувалися такими ресурсами для перевірки як Stop Fake (16% із тих, хто використовує), «Детектор медіа» (8% із тих, хто використовує), а також «Без брехні», «По той бік новин», Vox сheck і Texty.org. Більшість людей (73%), які знали про ці сервіси, насправді не використовували їх для перевірки фактів. Про це свідчать дані щорічного дослідження USAID-Internews  «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022». 

Окрім загальнонаціонального опитування, дослідження включало в себе етап фокус-груп. Респонденти саме фокус-груп чули про фактчекінгові проекти та сервіси, але спеціально мало користувалися. Якщо учасники фокус-груп і мали досвід споживання, то тільки для того, щоб перевірити, як саме це працює. В цілому ставлення до такого контенту позитивне, але респонденти відзначають, що вже звикли перевіряти новині на дезінформацію самостійно, переглядаючи різні джерела інформації («Я сам(а) заходжу в Google і перевіряю, чи правда це, чи дезінформація»). Серед перелічених джерел респонденти фокус-груп найчастіше згадують такі ресурси як Stop Fake та Детектор медіа. Інші ресурси учасникам фокус-груп практично невідомі.

Дослідження було виконано InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Воно проходило в чотири етапи, включало в себе як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Основний етап -  загальнонаціональне опитування на дому у респондента у містах 50 тис.+. Воно тривало з липня по вересень 2022 року.

ms.detector.media