ms.detector.media
29.11.2022 10:50
Словник Merriam-Webster назвав «газлайтинг» словом 2022 року
Словник Merriam-Webster назвав «газлайтинг» словом 2022 року
Інтерес до цього слова зріс цьогоріч на 1740%.

Термін «газлайтинг» став словом 2022 року за версією американського тлумачного словника Merriam-Webster.

Це слово стало відображенням часу, наповненого дезінформацією, фейковими новинами, конспірологічними теоріями та тролями у твіттері, вважають укладачі словника.

У 2022 році спостерігалося зростання кількості пошуків «газлайтингу» на 1740%. Високий інтерес до цього слова зберігався протягом цілого року, розповіли в Merriam-Webster.

«Газлайтинг» — це психологічне маніпулювання людиною, зазвичай протягом тривалого періоду, що змушує жертву сумніватися в достовірності власних думок, сприйнятті реальності чи спогадів. Призводить до плутанини, втрати впевненості та самооцінки, емоційної невизначеності або психічної нестабільності та залежності від зловмисника.

Проте укладачі словника зауважують, що протягом останніх років значення «газлайтингу» набуло простішого та ширшого значення. Це — дія або практика грубого введення когось в оману, зокрема для власної вигоди.

Слово походить від назви п'єси 1938 року, а також фільму за цією п'єсою. За сюжетом, чоловік намагається змусити свою дружину повірити в те, що вона божеволіє.

Нагадаємо, торік укладачі американського тлумачного словника Merriam-Webster назвали словом 2021 року «vaccine» («вакцина»).

Фото: Merriam-Webster

ms.detector.media